You are here

ΠΑΣΥΞΕ: Θετικά τα μέτρα για επισκέπτες ξενοδοχείων

06/05/2021 13:02

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την εισαγωγή του CoronaPass για τους Κύπριους που θα επιλέγουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο γύρω από το οποίο θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει και να ανοίξει η ξενοδοχειακή βιομηχανία.
 
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ρουσουνίδης εξέφρασε αισιοδοξία που επιτέλους ξεκλειδώνει ο μεγάλος πυλώνας της οικονομίας, η τουριστική βιομηχανία.
 
Ανέφερε ότι εδώ και εβδομάδες ο ΠΑΣΥΞΕ είχε εισηγηθεί να γινόταν ένα άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων για τους Κύπριους με το λεγόμενο green pass, το οποίο είχε εφαρμοστεί με επιτυχία στην Γαλλία για τον εσωτερικό τουρισμό.

«Θεωρούμε ότι το coronapass αποτελεί ένα ασφαλές πλαίσιο γύρω από το οποίο θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει και να ανοίξει η ξενοδοχειακή βιομηχανία. Αφενός διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και αφετέρου κάνει τη διαμονή όχι μόνο των Κύπριων αλλά και των ξένων, οι οποίοι έρχονται με τεστ ή εμβολιασμένοι, να νιώθουν ότι είναι σε ένα ασφαλές ελεγχόμενο περιβάλλον, κάτι που είναι προς την θετική κατεύθυνση», είπε.
 
Σε ερώτηση αν θα ανταποκριθεί ο κόσμος με τη χρήση του coronapass για να κάνει κράτηση για διαμονή σε ξενοδοχεία, ανέφερε ότι «οποιοσδήποτε θα ήθελε να παραθερίσει σε μια ξενοδοχειακή μονάδα σίγουρα θα ήταν προς το δικό του όφελος αλλά ίσως και ο ίδιος θα το ήθελε, να ξέρει ότι είναι σε ασφαλές περιβάλλον που διέπεται από πρωτόκολλα και όσοι είναι τριγύρω του και όσοι παραθερίζουν κοντά του είναι κι αυτοί είτε αρνητικοί είτε εμβολιασμένοι».
 
Αισιοδοξία για κρατήσεις το καλοκαίρι
 
Ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή είναι λιγοστές ένεκα των περιοριστικών μέτρων και του lockdown, αλλά και της επιδημιολογικής μας εικόνας, όπως αυτή έχει αξιολογηθεί τη δεδομένη στιγμή.
 
«Ευελπιστούμε ότι τις ερχόμενες εβδομάδες, με τη βελτίωση της επιδημιολογικής μας εικόνας και την ταχύτητα που γίνεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα δούμε τις κρατήσεις αυτές να αυξάνονται δραστικά και ότι περί τα τέλη Ιουνίου-αρχές Ιουλίου θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε ουσιαστικά τουριστικά ρεύματα από το εξωτερικό», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς σε ποια επίπεδα θα κυμαίνονται οι κρατήσεις, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση επί του παρόντος.
 
Ευελπιστούμε, είπε, ότι τουλάχιστον η τουριστική σεζόν και μια ίσως παράταση αυτής μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, αν το επιτρέψουν οι κλιματολογικές συνθήκες, να μας βοηθήσει έτσι ώστε η χρονιά να είναι καλύτερη από την περσινή, να είναι υποφερτή, να δώσει ανάσες στη βιομηχανία ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να βιώσουμε ρυθμούς ανάκαμψης, ανάπτυξης, αρχής γενομένης από το 2022.
 
«Οπωσδήποτε, αρχικά θα αναμένουμε κρατήσεις από τις κύριες μας διαχρονικά αγορές, που δεν είναι άλλες από τη Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και Ισραήλ. Επίσης από τις Σκανδιναβικές χώρες, φαίνεται ότι υπάρχει μια ζήτηση, στο παιγνίδι μπαίνει και η Γερμανία και το Βέλγιο. Φαίνεται ότι είμαστε ψηλά στις προτιμήσεις συγκεκριμένων αγορών, όμως παραμένει το να βελτιώσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα που θα είναι το διαβατήριο μας για μια υποφερτά καλή καλοκαιρινή σεζόν», πρόσθεσε.
 
Ο κ. Ρουσουνίδης απηύθυνε παράκληση όπως όλοι συνεχίσουμε να τηρούμε τα περιοριστικά και υγειονομικά μέτρα για αναχαίτιση της πανδημίας για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική μας εικόνα.
 
«Αυτό είναι αναγκαίο για να μπορέσει να επανεκκινήσει και η οικονομία, διότι η τουριστική βιομηχανία μας αγγίζει όλους είτε άμεσα ή έμμεσα σε αυτή την χώρα και θα ήταν καλά να θωρακίσουμε και την οικονομία της χώρας και να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στο μέλλον», συμπλήρωσε.