You are here

Ακτινογραφία τρόικας για επιπτώσεις στην οικονομία

16/03/2022 09:48

Οι επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας και υπηρεσίες, εξαιτίας του παρατεταμένου Ρωσο -Ουκρανικού πολέμου, βρίσκονται από την περασμένη Παρασκευή στο μικροσκόπιο της τρόικας υπό το βάρος του πολέμου και των οικονομικών κυρώσεων της δύσης εναντίον της Μόσχας και αντίθετα.

Οι συζητήσεις των τεχνοκρατών της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, είναι φυσικό να επικεντρώνεται στο εύρος των αρνητικών επιπτώσεων που αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα και θα αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα η κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόνισαν στη StockWatch ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ και της ΚΤ.

Η αυλαία των συζητήσεων μεταξύ τρόικας και κυπριακών αρχών που διεξάγεται μέσω τηλεδιασκέψεων, άνοιξε με τον υπουργό Οικονομικών Κ. Πετρίδη, ακολούθησε ο διοικητής της ΚΤ Κ. Ηροδότου και ο υπουργός Υγείας Μιχ. Χατζηπαντέλας με αντικείμενο το ΓεΣΥ.

Οι συζητήσεις του κλιμακίου της τρόικας συνεχίζονται σε επίπεδο ανώτατων τεχνοκρατικών κλιμακίων υπουργείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch,η πρώτη ακτινογραφία των επιπτώσεων στην κυπριακή οικονομία προβάλλει τον ως το πιο σοβαρό πρόβλημα την καλπάζουσα άνοδο του πληθωρισμού, ο οποίος, όπως τόνισαν οι πιστωτές κτυπά όλα τα εισοδηματικά στρώματα του λαού, τα δημόσια οικονομικά και τις επιχειρήσεις.

Ζήτησαν και ενημερώθηκαν για το κόστος που θα έχουν τα δημόσια οικονομικά από την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών καθώς, οι υπάλληλοι του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα απολαμβάνουν την ΑΤΑ.

Το ΥΠΟΙΚ παρουσίασε προς τους πιστωτές τα στοιχεία που τέθηκαν και χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου ότι δηλαδή το 2022 προβλέπεται αναθεωρημένος πληθωρισμός ύψους 4% ως αποτέλεσμα της κάθετης αύξησης διεθνώς της τιμής του αργού πετρελαίου.

Στον προϋπολογισμό είχε υπολογιστεί ότι ο πληθωρισμός για το 2022, θα κυμαινόταν γύρω στο 1,5%.

Αναφέρθηκε στους διεθνείς πιστωτές ότι τα δημόσια οικονομικά θα υποστούν περαιτέρω κόστος λόγω της καταβολής της ΑΤΑ και από την αναπροσαρμογή των συντάξεων και επιδομάτων γεγονός το οποίο, όπως είπαν, θα επηρεάσει το ΤΚΑ.

Επισημάνθηκε στην τρόικα ότι τα έσοδα του κράτους θα υποστούν σοβαρές απώλειες λόγω και των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσει η τουριστική βιομηχανία, αφού, όπως εξήγησαν, οι αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν κλείσει. Οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία πριν από την έναρξη του πολέμου αντιστοιχούσαν στο 25% του συνόλου των τουριστικών αφίξεων, πράγμα που θα έχει ένα αρνητικό αντίκτυπο στο ρυθμό ανάπτυξης που θα αντιστοιχεί στα €0,5 δισ.

Η «απεξάρτηση» από ρωσικές καταθέσεις

Το ανώτατο επιτελείο της Κεντρικής Τράπεζας φρόντισε να εξηγήσει στο κλιμάκιο της τρόικας ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει απεξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από ρωσικές καταθέσεις, κυρίως λόγω της συμμόρφωσης του συστήματος στις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και στις κατά καιρούς συστάσεις των εποπτικών αρχών στη Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες

Κατατέθηκαν και συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τo σύνολο των καταθέσεων Ρώσων και ουκρανών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ανέρχεται περίπου στα €450 εκατ.

Σε ότι αφορά το χαρτοφυλάκιο των δανείων που έχουν Ρώσοι και Ουκρανοί αυτό υπολογίζεται γύρω στα €350 εκατ.

Διευκρινίστηκε ότι τα ποσά αυτά είναι σαφώς πολύ μειωμένα σε σχέση με τα αντίστοιχα της περιόδου 2010 – 2016.

Η εγχώρια εποπτική αρχή εξέφρασε την πεποίθηση προς τους πιστωτές ότι μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος του πολέμου δεν προκαλεί ιδιαίτερους κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. 

Σημειώθηκε ότι όλες οι εγχώριες τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, τηρούν πιστά τις εποπτικές συστάσεις και ότι η ΚΤ ελέγχει διεξοδικά την εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι εποπτικές αρχές στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας για το Φεβρουάριο του 2022, η ρευστότητα των τραπεζών ανέρχεται στα €22,8 δισ. με τις καταθέσεις στα €51,3 δισ. και τα δάνεια στα €28,5 δισ.

Οι μεγάλοι δανειολήπτες του τουριστικού τομέα

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch, οι διεθνείς πιστωτές στάθηκαν στο θέμα της ικανότητας μεγάλων δανειοληπτών, κυρίως από τον ξενοδοχειακό τομέα, σε σχέση με την ικανότητα τους να αποπληρώνουν τις δόσεις τους προς τις τράπεζες, ειδικότερα λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που προκαλεί ο πόλεμος.

Αναφέρθηκε ότι οι ξενοδόχοι, παραδοσιακά αποπληρώνουν τις δόσεις τους στις τράπεζες προς το τέλος του έτους και έτσι είναι νωρίς να υπάρχουν απτές ενδείξεις κατά πόσο θα έχουν ή όχι την ικανότητα αποπληρωμής.

Το κλιμάκιο της τρόικας άφησε να εννοηθεί ότι οι θεσμοί στις Βρυξέλλες σε συνεννόηση με την ΕΚΤ μελετούν στοχευμένα εποπτικές χαλαρώσεις σε επιχειρήσεις που πλήττονται από τη Ρωσο -Ουκρανική κρίση.

Ανησυχία για τον τομέα υπηρεσιών

Εκτενής συζήτηση έγινε και για τις επιπτώσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας των υπηρεσιών.

Τονίστηκε ότι τα ελεγκτικά και δικηγορικά γραφεία θα τεθούν αντιμέτωπα με σοβαρές δυσκολίες.

Οι πιστωτές ανέφεραν ότι το κράτος δεν έχει την ευελιξία να παρέμβει και να στηρίξει οικονομικά τον τομέα των υπηρεσιών.

Διατυπώθηκε η θέση ότι θα πρέπει τα εν λόγω γραφεία να περιορίσουν τις δαπάνες τους και αν είναι να περιορίσουν σε κάποιο βαθμό το εργατικό τους κόστος, μέχρι να έρθουν καλύτερες μέρες.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει ο γεωργικός και κτηνοτροφικός τομέας οι τεχνοκράτες της τρόικας εξέφρασαν την άποψη ότι οι κυρώσεις σε ότι αφορά την εξαγωγή σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία αναπόφευκτα θα πλήξουν τους τομείς αυτούς και υπέδειξαν ότι θα πρέπει να εξευρεθούν μακροχρόνιες λύσεις.

Διαβεβαίωσαν ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθούν μέτρα στήριξης από την ΕΕ.

Ήδη, χθες βράδυ το Ecofin έλαβε σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με την κοινή στρατηγική των 27 κρατών μελών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων της ΕΕ.

Άφησαν να εννοηθεί ότι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ληφθούν σημαντικές και συγκεκριμένες αποφάσεις σε σχέση με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης στη φόρμουλα που είχε αποφασιστεί επί πανδημικής κρίσης.

Του Λεύκου Χρίστου