You are here

Αποκλιμάκωση αποδόσεων στις αγορές ομολόγων

11/07/2018 06:47

Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων τον τελευταίο μήνα μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Ελληνικής Τράπεζας για την απορρόφηση του καλού μέρους του Συνεργατισμού.

Η μείωση των αποδόσεων αφορά όλα τα κυπριακά ομόλογα και είναι μεγαλύτερη ενόσω επεκτείνεται η ημερομηνία λήξης τους.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου λήξης 2020 ανέρχεται σε 0,19% από 0,71% στις 8 Ιουνίου σημειώνοντας μείωση 52 ποσοστιαίων μονάδων.

Μείωση 72 ποσοστιαίων μονάδων σημειώνουν τον τελευταίο μήνα και οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων λήξης 2022 ενώ η μείωση στα ομόλογα λήξης 2025 φθάνει το 0,88%.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης σημειώνει στη StockWatch ότι στην Κύπρο ιδιαίτερα παρατηρείται αποκλιμάκωση των επιτοκίων από τα μέσα Ιουνίου και μετά όταν πια είχε προδιαγραφεί η πορεία των εξελίξεων σε σχέση με τη Συνεργατική Τράπεζα.

«Οι αγορές προεξόφλησαν τις αποφάσεις της βουλής από πολύ πριν», αναφέρει.

Παρά την αποκλιμάκωση, οι αποδόσεις για όλα τα ομόλογα πλην αυτών που λήγουν το 2020, είναι ψηλότερες από τα τέλη του 2017, αντανακλώντας την επιδείνωση των δημοσιονομικών και χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Κύπρο.

Πέραν των κυπριακών ομολόγων, μείωση σημειώνεται και στις αποδόσεις των ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας, αφού αποφεύχθηκε η αναζωπύρωση της κρίσης στην Ελλάδα και αποφεύχθηκε η πλήρης κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας υποχωρεί στο 1,29% από 1,461% που ήταν πριν ένα μήνα, της Ελλάδας στο 3,842% από 4,648% και της Ιταλίας στο 2,662% από 3,119%.

Υποχώρηση σημειώνεται και στις αποδόσεις των ομολόγων της Ιρλανδίας (0,793% από 1,044%) και της Πορτογαλίας (1,771% από 2,033%).

Σε σχέση με το 2017 οι αποδόσεις των άλλων χωρών είναι σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένες και σε κάποιες μειωμένες, με μικρές μεταβολές.  Μόνο η Ιταλία και η Κύπρος παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων τους σε σχέση με το τέλος του 2017.

«Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων κατά μέσο όρο ακολουθούν μια ελαφρώς ανοδική πορεία, με διακυμάνσεις ασφαλώς, από τον Σεπτέμβρη 2016 και μετά. Αυτό αποτυπώνει τη γενική προσδοκία αναστροφής της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ στις αρχές του επόμενου χρόνου», σημειώνει ο κ. Τιρκίδης.

Οι πρόσφατες διακυμάνσεις, επισημαίνει, συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα όπως η εκλογή μιας ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία και η κρίση στη Συνεργατική Τράπεζα στην Κύπρο.

Της Γεωργίας Χαννή