You are here

Απώλειες €8,3 δισ. για μεγάλους καταθέτες

15/04/2013 17:10
Οι μεγάλοι καταθέτες που έχουν τα χρήματά τους στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και €8,3 δισ. μέσω της αναδιάρθρωσης των ιδρυμάτων, σύμφωνα με έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και έχει ημερομηνία 12 Απριλίου και έχει ένδειξη «τελικό».

«Πρόκειται για μέγιστη εκτίμηση», αναφέρει το έγγραφο.

«Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από τη μετατροπή στο πλαίσιο της ανταλλαγής χρέους με μετοχές στην Τράπεζα της Κύπρου και την ανάκτηση στοιχείων ενεργητικού της Λαϊκής Τράπεζας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το τελικό κείμενο δεν κάνει πλέον τη διάκριση μεταξύ των ακαθάριστων αναγκών χρηματοδότησης, οι οποίες περιλαμβάνουν τα χρήματα που η Κύπρος μπορεί να δημιουργήσει και των χρηματοδοτικών αναγκών, που είναι το ποσό που η Λευκωσία χρειάζεται να δανειστεί.

Σε προσχέδιο ημερομηνίας 9 Απριλίου, η Επιτροπή δήλωνε ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Κύπρου το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το πρώτο τρίμηνο του 2016 θα είναι € 23 δισ., εκ των οποίων €13 δισ. θα προέλθουν από την Κύπρο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, είχε υπολογίσει ότι οι ανασφάλιστοι καταθέτες της Λαϊκής θα χάσουν μέχρι €4,3 δισ. και, αν μετατραπεί το 60% των ανασφάλιστων καταθετών της Τρ. Κύπρου, αυτοί θα συμβάλουν €4,9 δισ.. Τα αξιόγραφα των δύο τραπεζών υπολογίζονται κοντά στο €1,2 δισ.

Το ποσό που εκτιμούσε προηγουμένως η Επιτροπή ότι θα προκύψει από την αναδιάρθρωση των δύο τραπεζών ήταν €10,6 δισ.

Γ.Χ.