You are here

Αβέρωφ: Οι τράπεζες δεν γνωρίζουν τη δύναμη του νομοθέτη

12/11/2019 11:49

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε εκ νέου σήμερα τις τράπεζες να ακυρώσουν την επικείμενη αύξηση των χρεώσεων υπενθυμίζοντας ότι οι καταθέτες, οι μέτοχοι, οι κάτοχοι αξιογράφων και οι φορολογούμενοι πολίτες ήταν αυτοί που στήριξαν το τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Νεοφύτου που μιλούσε μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του συνδέσμου τραπεζών Ιωάννη Μάτση και τον γ.δ Μιχάλη Καμμά, με αντικείμενο την πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος υπέδειξε προς τις τράπεζες ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να αγνοούν τη δύναμη του νομοθέτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βουλή δεν θα μείνει με χέρια δεμένα ως προς τη διαχείριση της επίμαχης αύξησης  των χρεώσεων.

«Δεν μπορούν να εφαρμοστούν τέτοιες χρεώσεις» τόνισε εμφαντικά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο οποίος διευκρίνισε ότι οι δηλώσεις του επί του θέματος την περασμένη βδομάδα ισχύουν.

Σημείωσε ότι η συνάντηση με τον σύνδεσμο τραπεζών ήταν προγραμματισμένη με αντικείμενο όπως προανέφερε την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και ότι δεν θέλησε να εγείρει σήμερα το θέμα  των χρεώσεων από συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό οργανισμό.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως έχει διευθετηθεί συνάντηση την ερχόμενη Παρασκευή και με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνο Ηροδότου κατά την οποία θα συζητηθούν εκτενώς θέματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συνάρτηση με την οικονομία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ο ΔΗΣΥ δεν θα επιτρέψει τις οποιεσδήποτε αυξήσεις στις χρεώσεις των τραπεζών και ότι η συγκυρία της λήψης της σχετικής απόφασης έρχεται μετά που οι τράπεζες προσέφεραν γενναιόδωρα σχέδια εθελούσιας εξόδου με αφορολόγητες αποζημιώσεις  μέχρι και €200 χιλ.

«Δεν μπορεί οι μεγαλύτεροι  οικονομικοί οργανισμοί στον τόπο που είναι οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί να μην έχουν το αίσθημα αλλά και να νιώθουν την υποχρέωση για την  κοινωνική τους ευθύνη, για το σύνολο της κοινωνίας και την επομένη των σχεδίων εθελούσιας εξόδου να διπλασιάζουν και να τριπλασιάζουν τις χρεώσεις τους» παρατήρησε.

Οι χρεώσεις που επίκεινται, είπε, «κτυπούν στο ψαχνό τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας».

Σε παρατήρηση ότι οι τραπεζίτες διατείνονται ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι ιδιωτικοί οργανισμοί και δεν επιτρέπονται πολιτικές παρεμβάσεις ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε ότι χωρίς τις θυσίες των καταθετών, των μετόχων, των κατόχων αξιογράφων και γενικά χωρίς τη συνδρομή του φορολογούμενου πολίτη, δεν θα μπορούσε να διασωθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

«Δεν σημειώθηκαν μόνο bail-in, υπήρξαν και τρία bail-out τα οποία με έμμεσο ή και άμεσο τρόπο στήριξαν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

«Αυτά τα επιχειρήματα ενδεχομένως να πηγάζουν και εκπορεύονται από τις τράπεζες» σημείωσε.

Ερωτηθείς να συγκεκριμενοποιήσει τα τρία bail-out που αναφέρθηκε, ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε την κρατική ενίσχυση του Συνεργατισμού, τη απορρόφηση της πρώην ΣΚΤ από την Ελληνική Τράπεζα και την απόφαση της βουλής για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο ίδιος και το κόμμα του στήριξαν όλα τα μνημονιακά νομοθετήματα που αφορούσαν στο τραπεζικό σύστημα και σχετικά νομοσχέδια για ενίσχυση των εργαλείων για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι ο ίδιος και το κόμμα του συμπεριφέρθηκαν έτσι για να στηρίξουν πρώτα απ’ όλα την οικονομία του τόπου διότι, όπως είπε, χωρίς ισχυρό τραπεζικό σύστημα, δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή οικονομία.

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα πράξει ο ΔΗΣΥ αν οι τράπεζες δεν συμμορφωθούν στο κάλεσμα του κόμματος να ανακαλέσουν τις προθέσεις τους για αύξηση των χρεώσεων, ο κ. Νεοφύτου ήταν κατηγορηματικός.

«Δεν γνωρίζουν οι τράπεζες τη δύναμη του νομοθέτη», είπε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν είναι εξ εκείνων που χρησιμοποιούν τη δύναμη του νομοθέτη για να εκβιάσει και ότι δεν πρόκειται ο ΔΗΣΥ να τους κάνει το χατίρι να προβεί σε νομοθετικές ρυθμίσεις εξόφθαλμα αντισυνταγματικές, όπως πολλές φορές στο παρελθόν η βουλή, και όχι το κόμμα του, έχει προβεί.

Σε παρατήρηση γιατί το κόμμα του δεν είχε παρέμβει όταν οι τράπεζες είχαν προχωρήσει και στο παρελθόν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις των χρεώσεων, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε:.

«Κάποιοι παρεξήγησαν την υπευθυνότητα μας και δεν το μετανιώνω. Έβαλα πλάτες για να σωθεί η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Δεν το έκανα για τους τραπεζίτες. Το έπραξα για την οικονομία».

«Έστω και τώρα καλώ ξανά τις τράπεζες να αποσύρουν τις αποφάσεις τους και θα είναι προς τιμή τους να δείξουν την ελάχιστη κοινωνική ευαισθησία», τόνισε.

Του Λεύκου Χρίστου