You are here

Αυστηρό μήνυμα Αβέρωφ για υπερχρεώσεις τραπεζών

25/02/2020 17:40

Μήνυμα προς τις τράπεζες να μην υποτιμούν τη δύναμη του νομοθέτη και ιδιαίτερα του ΔΗΣΥ, έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου σχολιάζοντας το θέμα των υπερχρεώσεων από τις τράπεζες.

Το θέμα των υπερχρεώσεων των τραπεζών ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος, με την ηγεσία της ΣΕΚ.

Ο κ. Νεοφύτου, μιλώντας μετά τη συνάντηση υπενθύμισε την παρέμβαση του πριν μερικούς μήνες όταν ανακοινώθηκαν νέες χρεώσεις και απευθυνόμενος στο γενικό γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα είπε «συμφωνώ απόλυτα μαζί σας και θα συνεχίσω τις παρεμβάσεις προς το τραπεζικό σύστημα».

Σημείωσε ότι «είμαστε δίπλα στις τράπεζες στην προσπάθεια να οδηγήσουν το πελατολόγιο τους διαδικτυακά, όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που δεν μπορούν, δεν είναι εξοικειωμένες και δεν είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές τραπεζικές υπηρεσίες και δεν θα πετύχουν τους στόχους τους με το να φορτώνουν σε αυτή την ομάδα υπερχρεώσεις. Και σε αυτό είμαι απόλυτος».

Σε ερώτηση για το αν μπορεί και να μπει πλαφόν στο θέμα των υπερχρεώσεων, ο κ. Νεοφύτου απάντησε «να μην μπούμε σε λεπτομέρειες όπως δεν μπήκα σε λεπτομέρειες όταν έκανα πριν δυο μήνες παρέμβαση και το αποτέλεσμα το γνωρίζουν οι πολίτες».

Συνεχίζοντας ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «πρωταρχικός στόχος και επιδίωξη όλων είναι οι συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης του τόπου γιατί μέσα από την οικονομική ανάπτυξη δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερες θέσεις εργασίας, για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και ποιοτικές θέσεις εργασίας. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος και η μεγάλη εικόνα. Την ίδια ώρα είπαμε τις θέσεις μας προς τη ΣΕΚ ότι για να μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας, για να μπορεί το κράτος να έχει έσοδα για να κάνει κοινωνική πολιτική αλλά και να συντηρεί την κρατική μηχανή, χρειάζεται και ένας υγιής ιδιωτικός τομέας που σέβεται τον εργαζόμενο και γνοιάζεται για αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας».

Αναφερόμενος στην ανεργία τόνισε ότι «ο ΔΗΣΥ είναι μέσα από τις πολιτικές και τις πράξεις του που δείχνει το σεβασμό του  προς τους εργαζομένους. Και είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και του Δημοκρατικού Συναγερμού, τόνισε, που ανόρθωσαν την κυπριακή οικονομία με τις θυσίες των εργαζομένων και του συνόλου του λαού μας αλλά και που την ανεργία του 17% την οδηγούμε σε μια πορεία πλήρους απασχόλησης χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είναι ψηλός ο πήχης που θέτουμε. Δεν είναι αρκετό να μειώνεται η ανεργία αλλά εξίσου και πιο σημαντικό είναι να ανεβαίνουν και οι απολαβές των εργαζομένων και αυτός είναι ο στόχος».

Σε παρέμβαση του ο γενικός γραμματέας της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας ανέφερε ότι «πρέπει να αποδίδεται στους εργαζόμενους το μερίδιο που τους αναλογεί μέσα από την συμμέτοχή τους στο παραγωγικό πρότυπο».

Ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας υπέδειξε ότι «μια οποιαδήποτε μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει μέλλον αν δεν έχει ικανοποιημένους τους εργαζομένους, αν δεν τους αμείβει σωστά, αν δεν τους σέβεται, αν δεν έχει αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, καμιά μικρομεσαία επιχείρηση δεν έχει μέλλον. Θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στο κλείσιμο».

Από την πλευρά του κ. Μάτσας δήλωσε ότι «ως ΣΕΚ παραθέσαμε τις ανησυχίες μας σε σχέση με τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας αλλά την ίδια στιγμή την αισιοδοξία μας σε σχέση με τις περαιτέρω προοπτικές που διανοίγονται τόσο σε σχέση με την οικονομία, την περαιτέρω ανάκαμψη και ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και με τη ρύθμιση της ίδιας της αγοράς εργασίας.

Πρόσθεσε ότι «υπενθυμίσαμε στην ηγεσία του ΔΗΣΥ ότι η ΣΕΚ στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς έχει θέσει γι’ ακόμα μια φορά την προτεραιότητα που δίνουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή της αγοράς εργασίας μέσα από τη διεύρυνση  του ρόλου και του πεδίου εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Της Ηρώς Ευθυμίου