You are here

Δεν εξαιρείται κανένας από ταμείο κουρεμένων

10/06/2019 14:00

Η νομοθεσία για την αναπλήρωση απωλειών μέσω του ταμείου αλληλεγγύης που προορίζεται για την αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων, δεν αποκλείει κανέναν εκ των προτέρων, σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών.

Η επιτροπή ολοκλήρωσε τη συζήτηση της πρότασης νόμου για συμπερίληψη νομικών προσώπων στους δικαιούχους αποζημίωσης, προωθώντας της προς ψήφιση στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής.

Εντούτοις, εξακολουθούν να παραμένουν διαφωνίες εκ μέρους του υπουργείου οικονομικών καθώς και παρατηρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης που επισημαίνουν ότι η βουλή ουσιαστικά, δεν έχει λόγο στο ποιοι θα αποζημιωθούν τελικά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίπτωση στα δημόσια οικονομικά σε περίπτωση που συμπεριληφθούν τα νομικά πρόσωπα στους δικαιούχους του ταμείου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι εάν αυτό είναι το επιχείρημα της διαφωνίας του υπουργείου, θα πρέπει να στείλει νέα γραπτή επιστολή για να απαντηθεί.

Καλύπτονται ανησυχίες για κρατικές ενισχύσεις

Υπενθυμίζεται, ότι σε επιστολή του υπουργού οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, αναφερόταν ότι με την πρόταση νόμου προκύπτει το ενδεχόμενο κρατικής ενίσχυσης, καθώς και το ενδεχόμενο το όλο νομικό πλαίσιο να καταστεί μη συμβατό με το κοινοτικό δίκαιο.

Ο κ. Βότσης σημείωσε έχουν αρθεί οι προβληματισμοί αναφορικά με το ενδεχόμενο κρατικών ενισχύσεων, με το νέο διαμορφωμένο λεκτικό της πρότασης νόμου, για τη διαμόρφωση του οποίου λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις της επιτροπής κεφαλαιαγοράς και του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ο καταρτισμός και η υλοποίηση του σχεδίου αναπλήρωσης, καθορίζονται από την επιτροπή διαχείρισης του ταμείου και εγκρίνονται από το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν υποβολής σχετικής πρότασης του υπουργού, κατά τα προβλεπόμενα από την ενωσιακή, καθώς και την οικία περί των κρατικών ενισχύσεων νομοθεσία.

Εκτός βουλής ο καθορισμός όσων θα αποζημιωθούν

Όπως διευκρίνισε ο εκ των εισηγητών της πρότασης νόμου κ.Βότσης, η πρόταση δεν πρέπει να συγχέεται με το σχέδιο αναπλήρωσης απωλειών που η αρμόδια επιτροπή του ταμείου αλληλεγγύης θα υποβάλει αργότερα στο υπουργικό για να τεθεί σε εφαρμογή.

«Αυτό που καθορίζουμε, είναι οι δυνητικοί δικαιούχοι» είπε, σημειώνοντας ότι με βάση τον ορισμό των ιδιωτών πελατών που θα χρησιμοποιηθεί στη νομοθεσία, δεν θα περιλαμβάνονται θεσμικοί (επαγγελματίες) επενδυτές.

Πρόσθεσε ότι η επιτροπή δεν θα είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί στη βουλή κατά τον καθορισμό του εν λόγω σχεδίου.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο θα έπρεπε να περνά από τη βουλή, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Βότσης αναφέροντας ότι η επιτροπή του ταμείου αλληλεγγύης θα είναι υπεύθυνη για αυτή τη δουλειά.

«Θα ψηφιστεί κάτι από τη βουλή αλλά ο νομοθέτης δεν έχει κανένα λόγο ως προς το ποιοι πολίτες ή με ποιά κριτήρια θα πάρουν αυτά τα χρήματα. Θα ψηφίσουμε για τη διάθεση κρατικών κονδυλίων χωρίς να ξέρουμε πως και που θα διατεθούν» είπε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, υποδεικνύοντας ότι κάτι τέτοιο έχει εφαρμοστεί μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση και στην περίπτωση του σχεδίου Εστία. Παράλληλα, χαρακτήρισε την πρόταση ως «γενικόλογη αναφορά» που πάσχει στη φιλοσοφία της.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου των Οικολόγων Γιώργος Περδίκη κατά πόσο αποκλείονται από τους δικαιούχους ξένοι επενδυτές (ρώσοι) στους οποίους παραχωρήθηκε διαβατήριο λόγω του ότι υπέστησαν κούρεμα, ο κ. Βότσης τόνισε ότι «δεν αποκλείουμε κανένα a priori».

Με πρόταση νόμου που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες, το ταμείο αλληλεγγύης έχει προικοδοτηθεί με ακίνητα αξίας περίπου €100 εκ. ενώ, στο ταμείο έχουν αποδοθεί επίσης συνολικά €55 εκ. μέσω των προϋπολογισμών του 2018 και του 2019.

Της Μαρίας Χαμπή