You are here

Δημοσκόπηση: Χαστούκι στην κυβέρνηση για Συνεργατισμό

04/04/2019 07:27

Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης για τη στάση της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για το Συνεργατισμό αλλά και για την παραμονή του υπουργού οικονομικών στο πηδάλιο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της CYMAR Market Research για λογαριασμό της StockWatch.

Η έρευνα, που έγινε στον απόηχο της δημοσιοποίησης του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής για τον Συνεργατισμό, αποτυπώνει τη μεγάλη δυσαρέσκεια που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί αλλά και η στάση του υπουργού οικονομικών στο θέμα.

Με βάση την έρευνα, η πλειοψηφία των κυπρίων διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της τριμελούς επιτροπής για τον Συνεργατισμό (58%). Ουδέτερη θέση στο θέμα τηρεί το ένα πέμπτο των κυπρίων (21%), ενώ μόλις 10% συμφωνεί με τη στάση της κυβέρνησης.

Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών ΔΗΣΥ, μόλις 36% συμφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Μεταξύ των υποστηρικτών άλλων κομμάτων η συντριπτική πλειοψηφία διαφωνεί με τον τρόπο που έχει διαχειριστεί η κυβέρνηση το θέμα. 

Ζητούν παραίτηση Γεωργιάδη

Αρνητικές είναι οι απόψεις της κοινής γνώμης και για τη στάση του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Μόλις 21% των κυπρίων πιστεύουν ότι ο υπουργός οικονομικών πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρις ολοκλήρωσης του έργου του – κάτι που ο ίδιος έχει δηλώσει ότι θα κάνει.

Σχεδόν οι μισοί κύπριοι (46%) πιστεύουν ότι ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να παραιτηθεί αμέσως από μόνος του μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος για τον Συνεργατισμό, ενώ ένα επιπρόσθετο 21% υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να παυτεί από τον πρόεδρο.

Συνολικά, δύο στους τρείς κύπριους πιστεύουν ότι είτε από μόνος του, είτε μετά από προεδρική παρέμβαση, ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να είχε απομακρυνθεί από τη θέση του υπουργού οικονομικών, άποψη η οποία είναι διάχυτη μεταξύ όλων των δημογραφικών ομάδων, πλην των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ μόλις το 36% των υποστηρικτών του ΔΗΣΥ δείχνουν να συμφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το πόρισμα, οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος που συμφωνούν με την παραμονή του κ. Γεωργιάδη στο πηδάλιο μέχρι να ολοκληρώσει το έργο του φτάνουν το 56%.

Ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα μείνει στο υπουργείο οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι η μικρή αύξηση στο ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η οικονομική κατάσταση τους νοικοκυριού τους είναι πολύ δύσκολη ή με κάποιους περιορισμούς και περικοπές (25%).

Ακόμα πιο σημαντική είναι η διαφοροποίηση στην ιεράρχηση των «κυρίων θεμάτων που αντιμετωπίζει η χώρα» από τους ερωτηθέντες.  Πέραν της οικονομικής κατάστασης (62%) και της ανεργίας (33%), η διαφθορά παρουσιάζει απότομη αύξηση σε σχέση με το κύμα Δεκεμβρίου φθάνοντας το 25%.  Τόσο είναι περίπου (26%) και το ποσοστό όσων δηλώνουν ως πιο σημαντικό ζήτημα το κυπριακό.

Η μεθοδολογία της δημοσκόπησης ήταν με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με 500 άτομα ηλικίας 18-65 χρονών.

Οι συνεντεύξεις του υφιστάμενου κύματος διεξήχθησαν μεταξύ 21/03/2019 και 29/03/2019 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου που ετοιμάστηκε από τη CYMAR.

Τα δεδομένα της έρευνα έχουν σταθμιστεί με φύλο και ηλικία.

Η κάλυψη ήταν παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές. Η επιλογή ήταν τυχαία από δειγματοληπτική βάση με τυχαία σχηματισμένους αριθμούς.

Επισυνάπτεται η δημοσκόπηση.

 

Της Γεωργίας Χαννή