You are here

ΔΝΤ: Αργεί η Κύπρος στις μεταρρυθμίσεις

06/12/2018 07:43

Αργή είναι η πρόοδος που σημειώνεται στην Κύπρο όσον αφορά την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως προκύπτει από τις επισημάνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην τελευταία του έκθεση για την Κύπρο, το ΔΝΤ επισημαίνει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.

Για την ενίσχυση της επιβολής των εμπορικών αξιώσεων και της αποτελεσματικότητας των δικαστηρίων, αναφέρεται ότι η νομοθεσία για την ίδρυση εμπορικού δικαστηρίου επί του παρόντος υπόκειται σε νομικό έλεγχο.  Σχεδιάζεται ένα σχέδιο δράσης βασισμένο σε ζητήματα που εντοπίστηκαν σε μια λειτουργική αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος της Κύπρου, που εκπονήθηκε από το Ιρλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης.

Όσον αφορά την επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρύθμισης της κεντρικής τράπεζας, αναφέρεται ότι οι προσπάθειες ιδιωτικοποίησης έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό.

Η τροποποιητική νομοθεσία για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της αυτονομίας της ΚΤ υποβάλλεται σε νομικό έλεγχο.  Οι νομοθετικές προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα ενισχύσουν τη διακυβέρνηση και την αυτονομία της Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρεται. Οι τροποποιήσεις επιδιώκουν τη βελτίωση της διακυβέρνησης της ΚΤ με τη σύσταση μιας εκτελεστικής επιτροπής ως πρόσθετου διοικητικού οργάνου, την ενίσχυση της προσωπικής αυτονομίας των μελών της εκτελεστικής επιτροπής και των μελών του διοικητικού συμβουλίου και την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας της, προβλέποντας την αυτόματη ανακεφαλαιοποίηση κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι κεφαλαίου.

Αναφορικά με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επισημαίνεται ότι έχει εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, αλλά η εφαρμογή είναι αργή.

Όσον αφορά την αποσύνδεση των απαιτήσεων επιλεξιμότητας του σχεδίου παραχώρησης υπηκοοτήτων από την ακίνητη περιουσία και διασφάλιση της πλήρους συμμόρφωσης με τα πρότυπα για την καταπολέμηση του ξεπλύματος και της τρομοκρατίας από όλους τους τομείς που εμπλέκονται στο σύστημα, σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο έθεσε ένα ανώτατο όριο (700) στην παραχώρηση υπηκοοτήτων και αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής εποπτείας και ελέγχου καθώς και μητρώου παρόχων υπηρεσιών για το σχέδιο.

Το ΔΝΤ χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν στον τραπεζικό τομέα. Οι διευθυντές του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι χρειάζονται δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνέστησαν την ενίσχυση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, την παρακολούθηση των κινδύνων και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης στους ημικρατικούς οργανισμούς.

Της Γεωργίας Χαννή