You are here

ΕΕ: Βελτίωση στις ανισορροπίες Κύπρου

24/05/2023 13:51

Η Κύπρος αντιμετωπίζει ανισορροπίες μετά από υπερβολικές ανισορροπίες το 2022 καθώς οι ευπάθειες που σχετίζονται με το ιδιωτικό, το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος έχουν συνολικά μειωθεί αλλά παραμένει μια ανησυχία.

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, τα υψηλά χρέη συμπεριλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχουν μειωθεί σημαντικά και αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνονται, ενώ το πρόβλημα που παραμένει είναι τα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Το ιδιωτικό χρέος μειώνεται από το 2015, εκτός από το 2020 εν μέσω της κρίσης του COVID-19, και αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται φέτος και το επόμενο έτος, υποστηριζόμενο από την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, επισημαίνεται, τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην εξυπηρέτηση του χρέους, καθώς επικρατούν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Τα αποθέματα ιδιωτικού και εξωτερικού χρέους επηρεάζονται από την παρουσία οντοτήτων ειδικού σκοπού στην Κύπρο, οι οποίες ανεβάζουν τα επίπεδα αλλά ενέχουν περιορισμένους κινδύνους για την οικονομία.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που κατέχουν οι τράπεζες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια χάρη στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις διαγραφές, τις αποπληρωμές μετρητών και τις ανταλλαγές χρέους προς περιουσιακά στοιχεία.

Το δημόσιο χρέος μειώνεται σταθερά. Υποχώρησε κάτω από το προ πανδημίας επίπεδό του και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2023 και το 2024.

Παρά την ανάκαμψη στον τουρισμό, το μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε το 2022, αντανακλώντας την ισχυρή εγχώρια ζήτηση καθώς και τις υψηλές τιμές ενέργειας. Αναμένεται να μειωθεί κάπως φέτος και του χρόνου αλλά θα παραμείνει μεγάλο.

Η πολιτική απάντηση ήταν ευνοϊκή

Όπως αναφέρεται, πολλά μέτρα που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας, να στηρίξουν την ανάπτυξη των εξαγωγών και να μετριάσουν την υπερβολική εξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου. Ως μέρος του RRP, στα μέσα του 2022 εγκρίθηκε μια δέσμη τροποποιητικών νόμων για τις εταιρείες που αποκτούν πιστώσεις και τους φορείς παροχής πιστώσεων, βελτιώνοντας το εργασιακό τους περιβάλλον και υποστηρίζοντας τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μετά από πολλές παρατάσεις, η αναστολή των εκποιήσεων έληξε αυτόν το Φεβρουάριο. Τονίζεται ότι ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εκποιήσεων είναι το κλειδί για να ενθαρρύνει τους δανειολήπτες να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση δανείων, να μειώσει περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην οικονομία, συμβάλλοντας στη μείωση του ιδιωτικού χρέους και ενισχύοντας την πειθαρχία στις πληρωμές.

Της Γεωργίας Χαννή