You are here

«Έχασαν» τον Συνεργατισμό

25/05/2018 07:23

Ούτε λέξη δεν αναφέραν το 2017 οι αρμόδιοι θεσμοί για την πιθανότητα κατάρρευσης και νέας στήριξης του Συνεργατισμού, δημιουργώντας ερωτήματα για τους μηχανισμούς καταγραφής δημοσιονομικών κινδύνων.

Τόσο το περσινό δημοσιονομικό πλαίσιο που ετοίμασε το υπουργείο οικονομικών (ο μεγαλομέτοχος του Συνεργατισμού), όσο και η φθινοπωρινή έκθεση του δημοσιονομικού συμβουλίου καταγράφουν διάφορους κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού της Κύπρου. 

Σε κανένα όμως σημείο δεν φαίνεται να προειδοποιούν γι’ αυτό που τελικά έγινε: Την κατάρρευση του Συνεργατισμού και την ανάγκη τρίτης κρατικής στήριξης με €2,5 δισ.

Η κρατική στήριξη εκτόξευσε το δημόσιο χρέος στο 110% του ΑΕΠ, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία, και δημιουργώντας ερωτήματα για τις διάφορες διαδικασίες δημοσιονομικού ελέγχου που έχουν καταρτιστεί τα τελευταία χρόνια, με ευρωπαϊκές και διεθνείς υποδείξεις.

Στην φθινοπωρινή του έκθεση, το δημοσιονομικό συμβούλιο καταγράφει την αύξηση των δαπανών και την πιθανή αύξηση του κρατικού μισθολογίου ως βασικό κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού.  Τονίζει, όπως και σε προηγούμενες εκθέσεις, την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού.

Αναφέρει επίσης ως κίνδυνο για την οικονομία – αλλά όχι για τα δημόσια ταμεία – τον ψηλό όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πουθενά όμως η έκθεση δεν αναφέρει τους κινδύνους από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, η οποία μέχρι τον Νοέμβριο έλεγε ότι είχε τα ψηλότερα κεφάλαια μεταξύ των εγχώριων τραπεζών (CET1 15,5%).

Ούτε το στρατηγικό πλαίσιο που καταρτίζει το υπουργείο οικονομικών για την επόμενη τριετία εντόπισε επαρκώς τους δημοσιονομικούς κινδύνους.

Στο φετινό στρατηγικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής 2019-2021, σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί σημαντικά το 2018 λόγω της ειδικής έκδοσης ομολόγων για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της συναλλαγής πώλησης της.

Στο περσινό όμως πλαίσιο δεν έγινε καμία αναφορά σε αυτό το θέμα.

Στην έκθεση δημοσιονομικών κινδύνων του 2017, δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στα προβλήματα της ΣΚΤ αλλά γενικότερα του τραπεζικού συστήματος με τη μεγάλη πρόκληση των ΜΕΔ.

Ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης σημειώνει στη StockWatch ότι ενδεχομένως τα προβλήματα για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα να μην μπορούσαν να προβλεφθούν πέρσι.

Τόνισε ωστόσο ότι κατά την κατάρτιση του πλαισίου θα πρέπει να προβλέπεται μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ώστε όταν συμβεί ένα αρνητικό γεγονός, να μην επηρεάζεται το δημοσιονομικό ισοζύγιο και να δέχεται σοκ η οικονομία.

«Είναι πιο καλή η κατάρτιση μακροχρόνιας δημοσιονομικής πολιτικής αντί τριετίας και να περιλαμβάνονται και απαισιόδοξες εκτιμήσεις, δηλαδή δυσμενή σενάρια για την υλοποίηση κάποιων έργων όπως είναι πχ το ΓεΣΥ».

Της Γεωργίας Χαννή