You are here

Ενδιαφέρον θεσμών για «βόμβα» δημοσίων

18/09/2019 14:27

Πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά την έβδομη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ για την παρακολούθηση της πορείας της οικονομίας μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.
 
Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν σταθεροί και θετικοί, τα δημόσια οικονομικά ξεπερνούν τους στόχους, οι προϋπολογισμοί του κράτους είναι ισοσκελισμένοι, ο πληθωρισμός είναι πολύ ελεγχόμενος, τα δανειστικά επιτόκια έχουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. «Την ίδια ώρα όμως υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι αλλά και οι χρηματοπιστωτικοί κίνδυνοι. Πρέπει να παραμείνουμε υπεύθυνοι στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών γιατί ακόμη και εξωγενείς παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα δημόσια οικονομικά».
 
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας, πρόσθεσε, αν και βρίσκεται σε μια καλή πορεία έχει ακόμη αρκετές προκλήσεις, όπως ψηλά ΜΕΔ και ψηλό κόστος διαχείρισης, ενώ πρέπει να αντιμετωπίσει και τα αρνητικά καταθετικά επιτόκια που σιγά-σιγά θα αγγίξουν και την Κύπρο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου η αντιπροσωπεία των τριών θεσμών ενδιαφέρθηκε για το ποια είναι η αντίδραση του κράτους σε περίπτωση απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τους μισθούς του δημοσίου, την αποκατάσταση ή και αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών που θα δημιουργήσει δημοσιονομικές επιπτώσεις. «Τους εξηγήσαμε πως είναι ένα θέμα που το συζητήσαμε σαν Συμβούλιο Αρχηγών και σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να εξεταστεί στο σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ποια θα είναι η αντιμετώπιση, προστατεύοντας τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δημοσιονομική σταθερότητα όπως επίσης και τη θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού για συνέχιση των τολμηρών μεταρρυθμίσεων».
 
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι η αντιπροσωπεία είναι παρατηρητής, δεν θέτει χρονοδιαγράμματα.
 
Για τα άλλη θέματα που τους ανησυχούν και αναφέρθηκαν στην συνάντηση, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι οι εκπρόσωποι των τριών θεσμών ήγειραν θέμα τυχόν επιπτώσεων από την λειτουργία του ΓεΣΥ, το οποίο – σημείωσε ο κ. Νεοφύτου – έχουν ψηφίσει και στηρίζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η αντιπροσωπεία, πρόσθεσε, εξέφρασε την άποψη ότι πέραν από την εφαρμογή, την ποιότητα, αυτό που απολαμβάνει ο Κύπριος πολίτης, «πρέπει να γίνεται παράλληλα και μια παρακολούθηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κάτι το οποίο να δημιουργεί οποιαδήποτε ανησυχία αλλά είναι ένα θέμα που ως ομάδα έθεσαν ότι πρέπει να παρακολουθείται από τις Αρχές».
 
Σε άλλη ερώτηση για το αν καταγράφηκε ανησυχία για το ύψος των ΜΕΔ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε θετικά, λέγοντας ότι είναι ένας από τους κινδύνους και για το χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και για την οικονομία, όπως επίσης το υψηλό ιδιωτικό χρέος. Είναι παράγοντες που τους καταγράφουν κάθε φορά, σημείωσε.