You are here

Ετοιμότητα τραπεζών για στήριξη οικονομίας

22/09/2021 14:03

Οι τράπεζες είναι έτοιμες και μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών και να συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, ήταν το μήνυμα που στάλθηκε στο σημερινό 2ο συνέδριο που οργάνωσε η εταιρεία fmw financial media way, με θέμα «Τράπεζες + Νέα Εποχή».

Στην τοποθέτησή της, η Οικονομική Διευθύντρια του Υπουργείου Οικονομικών Αυγή Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για στήριξη της οικονομίας καθώς και στην προσπάθεια για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως είπε, έγινε μεγάλη πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά για να επιτευχθεί βιώσιμη και διαχρονική ανάπτυξη χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση αυτού του θέματος καθώς και τη μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης.

Ακόμα η κ. Χρυσοστόμου – Λαπαθιώτη ανάφερε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, γι΄ αυτό πρέπει να είναι ένας υγιής τομέας.

Από την πλευρά του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος Παύλος Ιωάννου τόνισε τη σημασία της αναδιάρθρωσης δανείων και επισήμανε ότι πρέπει να βρεθούν λύσεις για τους στρατηγικούς επενδυτές. Αφού αναφέρθηκε στα εργαλεία που υπάρχουν σήμερα για διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μίλησε για την ανάγκη οι τράπεζες να εναρμονισθούν με τα νέα δεδομένα για να αυξήσουν την επικερδότητα τους.

Η Διευθύντρια Περιφέρειας Λευκωσίας της Τράπεζας Κύπρου Δρ. Στέλλα Μουρουζίδου – Δάμτσα προέβη σε μια αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της στροφής της Τράπεζας Κύπρου στα ψηφιακά προϊόντα για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της.

Αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη ρευστότητα που διαθέτει σήμερα το τραπεζικό σύστημα είπε ότι υπάρχουν κι΄ άλλες εναλλακτικές λύσεις για τους καταθέτες, αφού είναι μηδενικά τα επιτόκια καταθέσεων. Για τη χορήγηση δανείων τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν κάθε βιώσιμη πρόταση, φτάνει να είναι εφικτή η αποπληρωμή τους και να συνάδουν με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Επικεφαλής Wealth Management της Eurobank Cyprus Μάριος Χατζηκυριάκος ανάφερε ότι η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια ακόμα, αφού η διεθνή και ευρωπαϊκή οικονομία χρειάζονται χρόνο για ανάκαμψη. Ειδικά για τη Eurobank είπε ότι διαθέτει ισχυρή κεφαλαιουχική βάση, μεγάλη ρευστότητα και πολύ περιορισμένο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την επένδυση της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα ανάφερε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα και συμφέρουσα κίνηση για την τράπεζα.