You are here

Fitch στη StockWatch: Προκλήσεις Κύπρου και τραπεζών

14/05/2022 06:00

Λόγο για αβεβαιότητα στην οικονομία της Κύπρου λόγω της πληθωριστικής έκρηξης κάνουν αναλυτές του οίκου Fitch σε συνέντευξη που παραχώρησαν στη StockWatch ενώ σχολιάζουν τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο της RCB Bank και τις κινήσεις για μείωση του κόστους των τραπεζών.

Με αφορμή τις εκτιμήσεις τους για τη διατήρηση των θετικών προοπτικών των κυπριακών τραπεζών παρά την ασθενέστερη ανάπτυξη, η StockWatch ζήτησε από τους αναλυτές του οίκου να σκιαγραφήσουν την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Oι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν συνολικά θετικές στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRP), παρά τους κινδύνους που ενέχει ο υψηλότερος πληθωρισμός», τονίζει η επικεφαλής του τομέα Sovereign του οίκου Κit Yeung.

Κληθείς να χαρακτηρίσει τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα, αυξημένα οφέλη για όσους ζουν στις αγροτικές κοινότητες και αυξημένη στήριξη στον αγροτικό τομέα, επισημαίνει ότι θα συμβάλουν στον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

«Αναμένουμε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα αρχίσουν να μειώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 22, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εξασθένησης των επιδράσεων της βάσης. Ωστόσο, ο κίνδυνος να συνεχιστεί ο υψηλός πληθωρισμός αυξάνει την αβεβαιότητα γύρω από την υπόθεσή μας και θα εξαρτηθεί τελικά από τις εξελίξεις στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων», υπογραμμίζει. 

Για τον τουρισμό, σημειώνει ότι ενώ αναμένεται μια σχετική ανάκαμψη μετά την πανδημία, η μεγάλη έκθεση στη Ρωσία σε αυτόν τον τομέα, δεν αναμένεται επιστροφή στα επίπεδα του τουρισμού πίσω στα επίπεδα του 2019 για κάποιο χρονικό διάστημα.

Θετικές επιπτώσεις από κλείσιμο RCB

Όσον αφορά τις τράπεζες, ο διευθυντής χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων του οίκου Julien Grandjean επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές για την Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου υποστηρίζονται από την προσδοκία ότι οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν στις προγραμματισμένες πωλήσεις και τιτλοποιήσεις απομειωμένων δανείων.

«Αυτό με τη σειρά του θα στηρίξει τη βιωσιμότητα των επιχειρηματικών προφίλ των τραπεζών μέσω καλύτερης ποιότητας περιουσιακών στοιχείων, βελτιωμένων προοπτικών κερδοφορίας με χαμηλότερες χρεώσεις απομείωσης δανείων και μείωση της έκθεσης κεφαλαίων σε επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να επιτρέψει την ανάπτυξη κεφαλαίων για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων», τονίζει.

Σε σχέση με την RCB Bank, αναφέρει ότι το κλείσιμό της αναμένεται να είναι ελαφρώς θετικό για τον τραπεζικό τομέα, καθώς ενισχύει τη θέση των δύο ηγετών της αγοράς στο νησί αναδεικνύοντας τους σε εθνικούς πρωταθλητές. Θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει την πειθαρχία των τιμών του κλάδου.

Σε σχέση με τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι τράπεζες για να μειώσουν το κόστος τους, επισημαίνει ότι η μείωση του κόστους για τις τράπεζες θα απαιτήσει από αυτές να μειώσουν τον αριθμό του προσωπικού και να μειώσουν το αποτύπωμα των υποκαταστημάτων, κάτι που θα μπορούσε να είναι δύσκολο σε μια μικρή αγορά και να θέτει σε κίνδυνο τη φήμη, ενώ θα πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση για να βελτιώσουν την ευρωστία και την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών, υποστηρίζοντας τελικά την ικανοποίηση των πελατών.

Για την Ελλάδα, ο επικεφαλής sovereign για τη Δυτική Ευρώπη Alex Muscatelli σημειώνει ότι αναμένεται ότι η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα συνεχιστεί φέτος, με βάση την περαιτέρω ανάκαμψη στον τουρισμό και την επιτάχυνση της διάθεσης κεφαλαίων NextGenerationEU, αλλά έχουμε περιορίσει τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή