You are here

Χ. Γεωργιάδης: Αναμένουμε περισσότερα από τις τράπεζες

19/06/2018 19:14

Η πολιτεία αναμένει περισσότερα από τις ίδιες τις τράπεζες, ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, ενώ η διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη επεσήμανε ότι η εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί ευθύνη των τραπεζών.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του συνδέσμου εμπορικών τραπεζών, ο υπουργός σημείωσε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να φανούν αντάξιες των προσδοκιών, να σταματήσουν τις μεμψιμοιρίες και να λειτουργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό και να μεταρρυθμίσουν τις δικές τους δομές και τις διαδικασίες τους, ότι θα επενδύσουν στην τεχνολογία και στο ανθρώπινο δυναμικό να κυνηγήσουν τους κακοπληρωτές, να ανταγωνιστούν και να λάβουν τις δύσκολες αποφάσεις που τους αναλογούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος.

«Αναμένουμε και απαιτούμε ότι οι τράπεζες να λειτουργήσουν με τρόπο που θα αφήνει οριστικά πίσω την σκιά της αδιαφάνειας, των ανισοτήτων και των στρεβλώσεων.  Και ότι θα αντιμετωπίζουν τους πολίτες με σεβασμό και αξιοπρέπεια, με ίσους όρους και ίσες ευκαιρίες», σημείωσε.

Σημείωσε ότι ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώθηκε, την ενισχυμένη δυνατότητα των τραπεζών να προσφέρουν χρηματοδότηση με τα χαμηλότερα ιστορικά επιτόκια. Τα δάνεια δίνονται με πιο σωστή αξιολόγηση της ικανότητας του δανειολήπτη, επεσήμανε.

Σημείωσε ότι σε μια δεκαετία ο δανεισμός από τα €21,5 δισ. αυξήθηκε στα €72 δις. και είναι η αλόγιστη πιστωτική επέκταση που οδήγησε σε απώλειες των καταθετών και των κατόχων αξογράφων.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, το κράτος κλήθηκε να λάβει δύσκολες αποφάσεις «προκειμένου να συμβάλουμε καθοριστικά στην οριστική ρήξη με τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. Δύσκολες και μη δημοφιλείς αποφάσεις που οδηγούν σε ασφαλές τραπεζικό σύστημα. Αποφάσεις που αποτρέπουν κινδύνους και ενισχύουν τις προοπτικές», είπε.

«Και αυτό ακριβώς είναι που επιβάλλει η στοιχειώδης πολιτική ευθύνη. Δηλαδή αποφάσεις που αποτρέπουν κινδύνους, που διαφυλάσσουν την θετική προοπτική της οικονομίας μας και που εξυπηρετούν το μακροπρόθεσμο δημόσιο συμφέρον. Αδιαφορώντας για τις ιαχές του λαϊκισμού και των συνθημάτων που δεν οδηγούν πουθενά», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για κακές τραπεζικές πρακτικές του παρελθόντος οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την αλόγιστη πιστωτική επέκταση και των αλόγιστο δανεισμό, που εξακολουθούν να βαραίνουν την κυπριακή οικονομία.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια προκειμένου να διαμορφώσει ένα ακόμη πιο αξιόπιστο πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, μέσα από ένα πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο, μέσα από την θεσμική ισχυροποίηση της Κεντρικής Τράπεζας και μέσα από την διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Την ίδια ώρα επεσήμανε ότι η πρόοδος που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας είναι αξιοσημείωτη.

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει την προσπάθεια για ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος, για πιο αποτελεσματικό και δίκαιο νομοθετικό πλαίσιο, θεσμική ισχυροποίηση της Κεντρικής Τράπεζας και αποτελεσματικότερη λειτουργία των δικαστηρίων.

«Θα διαφυλάξουμε τη σταθερότητα και εμπιστοσύνη, τη συνετή διαχείριση δημοσίων οικονομικών και  ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και επενδύσεις μέσα από συνεχή μεταρρυθμιστή προσπάθεια», ανέφερε.

Πολλές οι προκλήσεις

Στη δική της ομιλία στη συνέλευση, η διοικήτρια της ΚΤ Χρυστάλλα Γιωρκάτζη σημείωσε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2013, υπάρχουν σημαντικά θέματα που «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όπως είναι το σοβαρό πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τραπεζώ»,

Ως πρωταρχικό στόχο η κ. Γιωρκάτζη ανέδειξε την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΜΕΔ που, όπως είπε, παρά τη σημαντική μείωση τα τελευταία δυο χρόνια συνεχίζουν να ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα.

«Το σημερινό ύψος των ΜΕΧ αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τραπεζών αφού μειώνει την κερδοφορία τους,  ενώ παράλληλα καταναλώνει σημαντικό ποσό του κεφαλαίου τους και πολλούς πόρους (προσωπικό και συστήματα) που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες. Ως αποτέλεσμα, η συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της χορήγησης νέου δανεισμού είναι περιορισμένη», ανέφερε. 

Παράλληλα η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι άλλη σημαντική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζές είναι η επαναφορά της κερδοφορίας μέσω ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου.

Όπως είπε περίπου 80% των εσόδων των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από τα καθαρά έσοδα από τόκους και λόγω των υψηλών επιπέδων ΜΕΧ η είσπραξη των τόκων από αυτά αμφισβητείται έντονα.

Περαιτέρω, ανέφερε, η χρονική περίοδος των χαμηλών επιτοκίων που αναμένεται να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα τουλάχιστον και οι χαμηλές αποδόσεις των παραδοσιακών χαμηλού – κινδύνου επενδύσεων (π.χ. κρατικά ομόλογα), καθώς και οι εποπτικές απαιτήσεις και ρυθμίσεις που αυξάνουν τόσο το κόστος κεφαλαίου όσο και το λειτουργικό κόστος των πιστωτικών ιδρυμάτων, συνδυασμένες με το ανταγωνιστικό περιβάλλον για παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, σκιαγραφούν τις προκλήσεις για τη σωστή αποτίμηση των χορηγήσεων αυτών. Προκλήσεις, όπως είπε, τόσο στον καθορισμό του επιτοκίου όσο και επιμέτρησης του κινδύνου τους, που με τη σειρά τους αντανακλώνται στις οικονομικές καταστάσεις και συγκεκριμένα στην κερδοφορία και ποιότητα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ακόμα ότι σημαντική πρόκληση αποτελούν και οι εποπτικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις όπως η εισαγωγή του νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου, του ΔΠΧΑ9 (IFRS9), από την 1 Ιανουαρίου 2018,  για τη διενέργεια προβλέψεων, η  εισαγωγή των ελάχιστων απαιτήσεων επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities) και διάφορες άλλες απαιτήσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν τις τράπεζες και που καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ Κεντρικής Τράπεζας και Συνδέσμου.

Της Γεωργίας Χαννή