You are here

Χ. Γεωργιάδης: Οι τράπεζες προϋπόθεση για βιώσιμη ανάπτυξη

12/06/2019 13:10

Ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο λειτουργεί σωστά αποτελεί βασικότατο πυλώνα και προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε ομιλία του στην γενική συνέλευση του συνδέσμου τραπεζών σημείωσε ότι είναι η επίγνωση αυτού του γεγονότος που έχει καθορίσει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε είναι πολιτικά εύκολο να καταγγέλλεται το τραπεζικό σύστημα για όλα τα δεινά των τελευταίων χρόνων και εύκολο να καταγγέλλονται οι πολιτικές που στηρίζουν τις τράπεζες αντί των εργαζομένων, παραδεχόμενος ότι έχουν γίνει και λάθη εκ μέρους των τραπεζών.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τράπεζες διαχειρίζονται τις καταθέσεις των συμπολιτών έχουν την ευθύνη μέσα από την τραπεζική διαμεσολάβηση να αποτελούν τους χρηματοδότες για τις ανάγκες των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων και διαδραματίζουν πολύ καθοριστικό ρόλο στην πορεία ανάπτυξη της οικονομίας», τόνισε.

«Δεν διστάσαμε να λάβουμε αποφάσεις δύσκολες συχνά μη δημοφιλείς προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πυλώνας ανάπτυξης θα λειτουργήσει και στη χώρα μας σωστά», είπε.

«Πρέπει να έχουμε επίγνωση ότι λειτουργούμε σε ένα διαφοροποιημένο εποπτικό περιβάλλον, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης. Αποτελεί την κοινή απάντηση των κρατών μελών έναντι των λαθών, των παραλείψεων που είχαν οδηγήσει το σύνολο των ευρωπαϊκών οικονομικών σε μια άνευ προηγουμένου κρίση», επεσήμανε.

Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, στηρίζει την προσπάθεια για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης, ενώ σημείωσε ότι παρόλο που η προσπάθεια της διαμόρφωσης του σχετικού πλαισίου είναι δύσκολη, γίνεται αντιληπτό ότι αν γίνει αυτή κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην οριστική και πλήρη εξυγίανση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Όπως είπε, αν προσαρμοστεί ο τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των κυπριακών τραπεζών στα σύγχρονα, διεθνή και τεχνολογικά δεδομένα, θα διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η προοπτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Είπε επίσης ότι είναι δέσμευση της Κύπρου να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες κινήσεις της οικονομικής πολιτικής, να μπορέσει να αφήσει πίσω τα κατάλοιπα της οικονομικής κρίσης και να ανεβάσει τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.

Αναφορικά με το σχέδιο Εστία για τη Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) ανέφερε ότι η μορφή με την οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πάει στο Υπουργικό Συμβούλιο το πιθανότερο στη μεθεπόμενη συνεδρία του και το σχέδιο θα ανοίξει για συμμετοχή προς τους ενδιαφερόμενους εντός Ιουλίου.  Εξέφρασε την ελπίδα ότι το Εστία θα αποτελέσει άλλη μια προσθήκη που θα επιτρέψει πλήρως και οριστικά στην οικονομία να απαλλαγεί  από τα κατάλοιπα της περιόδου της αλόγιστης πιστωτικής επέκτασης.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Υπουργείο θα έχει μια εξαιρετικά στενή συνεργασία με την ΚΤ υπό τη νέα της ηγεσίας και ότι θα έχουν μια στενή και παραγωγική συνεργασία, για να διαμορφώσουν από κοινού ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής. 

Παράλληλα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η συνεργασία Κυβέρνησης και κτ θα εξακολουθήσει να είναι στενή, χρήσιμη και ουσιαστική για να διασφαλίσει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μην κινδυνέψουν ξανά οι καταθέσεις των πολιτών και για να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με χαμηλά επιτόκια, έλεγχο, αξιοπιστία, διαφάνεια και αντιμετώπιση του κάθε πολίτη με τρόπο ισότιμο και δίκαιο.

Της Γεωργίας Χαννή