You are here

Χ. Γεωργιάδης: Οριστική απαλλαγή από ΜΕΔ

23/10/2019 06:32

Στην ανάγκη οριστικής απαλλαγής του τραπεζικού συστήματος από τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε ψες ο υπουργός οικονομικών, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι ελάχιστοι από τους δικαιούχους για το Εστία – που θα έλυνε μέρος του προβλήματος των ΜΕΔ – έκαναν τελικά αίτηση.

Σε ομιλία του στο Παν. Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης αντέκρουσε τα επιχειρήματα που εξέφρασαν οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου για τον ηθικό κίνδυνο που δημιουργεί το Εστία, υποστηρίζοντας ότι ο κίνδυνος από τα ΜΕΔ είναι μεγαλύτερος από τον ηθικό κίνδυνο του Εστία.

Κάποιοι από τους οικονομολόγους δήλωσαν δημόσια ότι δεν θα παρευρεθούν στη διάλεξη λόγω της βραχυπρόθεσμης πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση σε θέματα όπως το Εστία και τα διαβατήρια. 

Στην ομιλία του, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε πως «πρέπει υπεύθυνα να διαχειριστούμε κάποιες σημαντικές εκκρεμότητες, όπως είναι η οριστική απαλλαγή του τραπεζικού συστήματος από τα εναπομείναντα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διαχείριση των δικαστικών αποφάσεων για το μισθολόγιο και η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του ΓεΣΥ. Κυρίως όμως πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να προσαρμόσουμε την οικονομία μας στα δεδομένα της εποχής και να προετοιμάσουμε τη χώρα μας για τις αλλαγές που έρχονται», πρόσθεσε.
 
Ένας συγκεκριμένος και μετρήσιμος στόχος, ανέφερε, θα ήταν η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος της Κύπρου στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος για να επιτευχθεί πρέπει να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν οι παραδοσιακοί τομείς της οικονομίας και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη νέων για να διευρυνθεί η παραγωγική βάση της οικονομίας.

«Ακόμα πιο σημαντική θεωρώ την προετοιμασία της οικονομίας και της χώρας κυρίως μέσω της επένδυσης στην εκπαίδευση για τη μαζική αναδιάταξη που με ταχύτατους ρυθμούς φέρνει η ψηφιακή επανάσταση. Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη θα δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά και σοβαρότατες προκλήσεις κυρίως στην αγορά εργασίας σε κάθε ανεπτυγμένη οικονομία», υπογράμμισε.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στη δεύτερη κυβερνητική θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη η επικέντρωση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομικών είναι στην προώθηση μεταρρυθμίσεων.

«Στον ενάμιση περίπου χρόνο της δεύτερης μας θητείας έχουμε προγραμματίσει και προϋπολογίσει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχουμε δημιουργήσει νέες δομές κι έχουμε διαθέσει σημαντικούς πόρους στην έρευνα και την καινοτομία και έχουμε καταθέσει ενώπιον της Βουλής νομοσχέδια που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων της μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της δημόσιας υπηρεσίας, την πρόταση για τη σύσταση μιας νέας εποπτικής αρχής για τις ασφάλειες και τα ταμεία προνοίας αλλά και τη σύσταση υφυπουργείου έρευνας, καινοτομίας και ψηφιακής πολιτικής», είπε.
 
Ανέφερε, επίσης, ότι αύριο κατατίθεται στο Υπουργικό Συμβούλιο ο επενδυτικός νόμος που προβλέπει την ταχεία διαδικασία αδειοδότησης επενδυτικών έργων.
 
Καταλήγοντας, ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για τον ίδιο να αποχωρήσει.
 
Το 2019, είπε, θα είναι η 5η συνεχόμενη χρόνια ισχυρής ανάπτυξης για τη χώρα, με την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση στην ευρωζώνη, ο προϋπολογισμός για το 2020 παραμένει πλεονασματικός, το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παραμένει ψηλό αλλά απόλυτα διαχειρίσιμο και σε σταθερά πτωτική πορεία, το τραπεζικό σύστημα έχει ισχυροποιηθεί και εξυγιανθεί σε μεγάλο βαθμό, απολαμβάνουμε άνετη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, είμαστε μια ανάσα από την επίτευξη συνθηκών πλήρους απασχόλησης στην αγορά εργασίας, οι κοινωνικοί δείκτες και οι δείκτες κατανομής εισοδήματος έχουν καταγράψει πλήρη διόρθωση και είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα περί μαζικής εμφάνισης αστέγων στην Κύπρο που καταρρίπτουν το success story έχουν αποδειχθεί απάτη.
 
«Είμαστε σε σαφώς καλύτερη θέση», σημείωσε.
 
Νωρίτερα, προβαίνοντας σε απολογισμό της σχεδόν επταετούς θητείας του στο πηδάλιο του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Γεωργιάδης έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο του μνημονίου και τις προσπάθειες για ανάκαμψη της οικονομίας και ανάπτυξη και τόνισε πως η έξοδος από το μνημόνιο και η δημιουργία αναπτυξιακής δυναμικής ήταν συλλογικό επίτευγμα.
 
Απορρίπτει τα περί ηθικού κινδύνου με το Εστία

Ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση του κοινού είπε ότι δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο ηθικός κίνδυνος της ένταξης στρατηγικών κακοπληρωτών στο σχέδιο «Εστία».
 
«Ο ηθικός κίνδυνος βεβαίως και υπήρχε και το αναγνωρίζω ότι υπάρχει ένας ηθικός κίνδυνος όταν έρχεται το κράτος να στηρίξει με τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτες δανειολήπτες», ανέφερε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν θα διανοείτο την προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου, όμως δεν είναι κανονικές οι συνθήκες.
 
«Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε προ της κρίσης και είναι εκεί ακόμη, αυτά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν εκεί και είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος -μεγαλύτερος κι από τον ηθικό κίνδυνο- να τα αφήσουμε εκεί με κίνδυνο ενδεχόμενης αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος», εξήγησε.

Από την άλλη, σημείωσε, «αυτός ο ηθικός κίνδυνος δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Αν το Εστία ήταν κάτι το οποίο θα εξυπηρετούσε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές γιατί δεν έκαναν αίτηση; Γιατί από τις 10-12 χιλιάδες δυνητικών δικαιούχων ελάχιστοι έκαναν αίτηση; Μήπως επειδή το Εστία παρά τους ηθικούς κινδύνους που το συνοδεύουν έχει και ασφαλιστικές δικλείδες, έχει απαιτήσεις, επιβάλλει αποκάλυψη όλων των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχειών; Μήπως είναι ένας τρόπος να αποκαλυφθεί και η έκταση των στρατηγικών κακοπληρωτών;».
 
Ανησυχία για το θέμα των αποκοπών

Ο Υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των αποκοπών στο δημόσιο και τη δικαστική απόφαση που εκκρεμεί, είπε ότι «η απαίτηση εδώ και τώρα να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση δεν με βρίσκει σύμφωνο, δυσκολεύομαι να κατανοήσω την επιμονή και ανησυχώ».
 
Σημείωσε ότι οι αποκοπές ούτως ή άλλως σταδιακά αίρονται και μέχρι το τέλος του 2022 δεν θα υπάρχουν, προσθέτοντας πως αυτή η σταδιακή προσεκτική αποκατάσταση επιτρέπει να προχωρήσουμε με ασφάλεια χωρίς να προκληθεί δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
 
Δεν θέλησε να αναφερθεί δημοσίως στο τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που η Δημοκρατία χάσει την υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι με υπεύθυνο τρόπο να διαχειριστούμε αυτό το ζήτημα», είπε.
 
Σε ό,τι αφορά την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ τόνισε ότι αυτή πρέπει να διασφαλιστεί στην πράξη μέσα από τους σχεδιασμούς, ασφαλιστικές δικλείδες και την τήρηση της αρχής του σφαιρικού προϋπολογισμού.
 
Για τα ταμεία υγείας των ημικρατικών οργανισμών ανέφερε πως ο ίδιος προσωπικά δεν έχει ένσταση στο να διατηρηθούν καλύψεις που προσφέρονταν μέσω αυτών των ταμείων αλλά δεν προσφέρονται από το ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα οδοντιατρική περίθαλψη και οπτικούς. «Αν υπάρχουν καλύψεις που προσφέρονταν μέσω αυτών των ταμείων υγείας τα οποία δεν καλύπτει το ΓεΣΥ δεν θα ήταν παράλογο να διατηρηθούν κάποιες πρόνοιες για να μην χάσει κανείς τίποτε».