You are here

Χαμηλή η εμπιστοσύνη στις συμβουλές τραπεζικών

13/10/2022 17:16

Οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τους τραπεζικούς υπαλλήλους για συμβουλές για τις οικονομικές τους δραστηριότητες σε σχέση με τους πολίτες της υπόλοιπης ΕΕ, αλλά εμπιστεύονται περισσότερο διαφημιστικά υλικά, σύμφωνα με έκτακτο ευρωβαρόμετρο, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν και αφορά τη σχέση των Ευρωπαίων πολιτών με τον κόσμο των οικονομικών υπηρεσιών, ειδικά εν μέσω της ολοένα και αυξανόμενης ψηφιοποίησης του τομέα και της ανάπτυξης των βιώσιμων οικονομικών.

Οι κύριες πηγές πληροφόρησης που αξιοποιούν οι Κύπριοι για να πάρουν αποφάσεις για τα προσωπικά τους οικονομικά ζητήματα είναι εξειδικευμένη καθοδήγηση από περιοδικά ή υπηρεσία σύγκρισης (40% στην Κύπρο, 36% στην ΕΕ), οι συστάσεις από φίλους, συγγενείς και γνωστούς (34% στην Κύπρο, 35% στην ΕΕ) και οι διαφημίσεις και φυλλάδια με πληροφορίες για συγκεκριμένα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες (24% στην Κύπρο, 14% στην ΕΕ).

Αν και εμπιστεύονται τις διαφημίσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων, οι Κύπριοι δεν εμπιστεύονται τις εισηγήσεις υπαλλήλων των τραπεζών ή άλλων οικονομικών συμβούλων (17%), ενώ στην ΕΕ η επιλογή αυτή είναι η δημοφιλέστερη με 45%.

Μόλις 8% στην Κύπρο και 5% στην ΕΕ δηλώνουν πως επηρεάζονται σε πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και influencers.

Σίγουροι για τα οικονομικά τους

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Κύπριοι διαχειρίζονται με σιγουριά τα οικονομικά τους.

Όπως αναφέρεται, ποσοστό 49% νιώθει αρκετά σίγουρο για τη προσωπική διαχείριση των οικονομικών του, ενώ το 30% νιώθει πολύ σίγουρο. Ποσοστό 17% δεν νιώθει πολύ σιγουριά και ποσοστό 4% δεν νιώθει καθόλου σιγουριά στο να διαχειρίζεται τα προσωπικά οικονομικά του.

Όσον αφορά προϊόντα ή υπηρεσίες που αγόρασαν από άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ, το 39% των συμμετεχόντων αγόρασαν κάποιο επενδυτικό προϊόν, όπως μετοχές και ποσοστό 9% αγόρασε/δημιούργησε τρεχούμενο λογαριασμό σε τράπεζα.

Το 32% θεωρεί ότι έχουν σχετικά εύκολη πρόσβαση σε κοντινά ATMs και τραπεζικά καταστήματα στην περιοχή τους και ποσοστό 55% θεωρεί ότι η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Από την άλλη, ποσοστό 8% θεωρεί ότι η πρόσβαση είναι δύσκολη, ενώ ποσοστό 5% θεωρεί ότι είναι πολύ δύσκολη.

Γνώσεις και δικαιώματα

Αναφορικά με τις συζητήσεις για τη ψηφιοποίηση του ευρώ, ποσοστό 35% δεν γνωρίζει για την πιθανή εισαγωγή του ψηφιοποιημένου ευρώ, αλλά δηλώνει ότι θέλει να μάθει περισσότερα, ενώ μόλις το 12% γνωρίζει για τις συζητήσεις και παρακολουθεί στενά το σκηνικό γύρω από αυτές.

Το 31% έχει γνώση του ζητήματος αλλά όχι ξεκάθαρη εικόνα, δηλώνοντας ότι θέλει να μάθει περισσότερα, ενώ το 15% δεν γνωρίζει και δεν ενδιαφέρεται να μάθει.

Στο θέμα των χρηματοοικονομικών δικαιωμάτων τους ως Ευρωπαίοι πολίτες και εάν σκέφτηκαν ότι παραβιάστηκαν, το 45% των Κυπρίων συμμετεχόντων στο βαρόμετρο, απάντησαν αρνητικά, το 32% θετικά και το 23% δεν γνωρίζω.

Σε σχέση με την βιώσιμη χρηματοδότηση, το 39% θεωρεί πολύ σημαντικό οι αποταμιεύσεις και οι επενδύσεις να μην στηρίζουν οικονομικές δραστηριότητες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ποσοστό 38% το θεωρεί σημαντικό. Το 7% θεωρεί ότι δεν είναι σχετικό με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ενώ ποσοστό 4% δεν το θεωρεί σημαντικό και ακόμη ένα 4% το θεωρεί καθόλου σημαντικό.

Το 42% μπορεί να επενδύσει σε κάποιο βιώσιμο χρηματοοικονομικό προϊόν, ενώ ποσοστό 16% θα επενδύσει σίγουρα. Ποσοστό 17% απάντησε δεν γνωρίζω, ενώ το 10% δεν θα επένδυε.

Το 37% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζει εάν οι αποταμιεύσεις ή επενδύσεις τους επενδύονται σε βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες, με μόλις το 8% να δηλώνει ότι γνωρίζει και το 13% να δηλώνει ότι δεν το αφορά. Το 10% μπορεί να μην γνωρίζει και το 5% δεν επενδύει σε τέτοιες δραστηριότητες.

Το έκτακτο ευρωβαρόμετρο βασίστηκε σε ερωτηματολόγιο με 16 ερωτήσεις και δείγμα 27,862 άτομα και στα 27 κράτη - μέλη. Στην Κύπρο το δείγμα ήταν 513 άτομα και η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 30ης Μαΐου και της 14ης Ιουνίου 2022.

Επισυνάπτονται τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου για την Κύπρο.

Της Μαρίας Κυριακίδου