You are here

Χαρίλαος: Ευθύνεται ο Ορφανίδης για κατάσταση τραπεζών

17/02/2012 13:05
Ευθύνες στο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο τραπεζικό σύστημα επιρρίπτει ο πρώην υπουργός Οικονομικών σε βιβλίο που μόλις εξέδωσε.

Ο Χαρίλαος Σταυράκης αναφέρεται στο βιβλίο για τις κακές σχέσεις που είχε με το διοικητή κατά τη διάρκεια της θητείας του, που ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει την Κεντρική Τράπεζα να μεταφέρει στο πάγιο ταμείο του κράτους τα κέρδη από την εισαγωγή του ευρώ.

Τα βιβλίο, με τίτλο «Οικονομία στην Πολιτική & Πολιτική στην Οικονομία», παρουσιάστηκε σήμερα από τον κ. Σταυράκη στα ΜΜΕ. Καταγράφει τις εμπειρίες του πρώην υπουργού Οικονομικών κατά τη διάρκεια της 41-μηνης θητείας του, μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Το βιβλίο περιλαμβάνει απόρρητα σημειώματα που κατά καιρούς έστελνε ο κ. Σταυράκης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τις θέσεις που έλαβε σε ζητήματα όπως τα τριετή ομόλογα και ο φόρος των τραπεζών, και η διαχείριση του δημοσίου χρέους.

Σε σχέση με το επίμαχο θέμα των τραπεζών , ο κ. Σταυράκης είναι σαφής στο βιβλίο.

«Όπως είναι τα πράγματα σήμερα στην οικονομία, όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως το κράτος δεν θα χρειαστεί να διασώσει μια τράπεζα. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως και η εποπτική αρχή έχει μια ευθύνη
για την κατάσταση όπως αυτή εξελίχθηκε. Τα πολύ μεγάλα ανοίγματα και οι μεγάλες επενδύσεις που έκαναν οι τράπεζες, έπρεπε να είχαν ελεγχθεί καλύτερα».

Σε σχέση με τον κ. Ορφανίδη, ο κ. Σταυράκης αναγνωρίζει τις γνώσεις του σε νομισματικά θέματα, αλλά αμφισβητεί την επάρκεια της εποπτείας που έχει κάνει.

Δεν παραλείπει αναφορές ακόμα και σε προσωπικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, το ότι ο διοικητής δεν τον συλλυπήθηκε και δεν παρευρέθηκε στην κηδεία της αδερφής του.

Η κριτική του εστιάζεται όμως στη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος.

«Θα πρέπει, όμως, και ο ίδιος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν για τα προβλήματα στις τράπεζες, για τις οποίες είναι άμεσα υπεύθυνος ως επόπτης», αναφέρει το βιβλίο.

Συγκρίνοντας την κριτική που ασκήθηκε στον Πρόεδρο Χριστόφια για το Μαρί, ο κ. Σταυράκης σημειώνει ότι υπάρχει ασυμμετρία στο ότι ο κ. Ορφανίδης μένει στο απυρόβλητο «για την κατάσταση που επικρατεί στις τράπεζες που είναι η κύρια αρμοδιότητά του».

Ο κ. Σταυράκης αποκαλύπτει επίσης στο βιβλίο του ότι διαφώνησε με την επένδυση της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία και προσπάθησε να την αποτρέψει, τόσο πριν την αποχώρηση του από την Τράπεζα όσο και μετά την ανάληψη του υπουργείου, το Φεβρουάριο του 2008.

Πριν την τελική έγκριση του διοικητή, γράφει ο κ. Σταυράκης, τηλεφώνησε παρουσία του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών στον κ. Ορφανίδη και προσπάθησε ευγενικά να του υποδείξει ότι λόγω της αλλαγής των διεθνών συνθηκών, θα μπορούσε να εξαγορασθεί η Uniastrum σε χαμηλότερες τιμές.

«Η απάντηση που έλαβα ήταν κοφτή και απόλυτη», αναφέρει. «Ο ίδιος, μου είπε, ως διοικητής, δεν παρεμβαίνει σε τέτοια θέματα».
Και συνεχίζει:

«Ίσως να είναι αυτή η πολιτική της μη παρέμβασης που δεν αποσόβησε τα τεράστια σημερινά προβλήματα του τραπεζικού τομέα».
Ο κ. Σταυράκης επιρρίπτει επίσης ευθύνες στον κ. Ορφανίδη γιατί αμφισβήτησε την αξιοπιστία των κυπριακών χρεογράφων και του καταλογίζει ότι «άσκησε έντονες πιέσεις στις κυπριακές τράπεζες να μην επενδύσουν».

«Αυτό μου αποκάλυψε αριθμός τραπεζιτών, τα ονόματα των οποίων προτιμών να μην αποκαλύψω. Ο διοικητής δεν έδειξε τον ίδιο ζήλο να σταματήσει τις κυπριακές τράπεζες από το να επενδύσουν στα χρεόγραφα του ελληνικού Δημοσίου, πράγματα που αποδείχθηκε καταστροφικό για την οικονομία μας», συμπληρώνει.