You are here

Η καθυστέρηση «σκότωσε» το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων

22/01/2022 06:01

Το μειωμένο ενδιαφέρον των κυπριακών τραπεζών για το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων, καταδεικνύει το ύψος των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση στο πλαίσιο του Σχεδίου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, οι κυπριακές τράπεζες υπέβαλαν προτάσεις για κρατικές εγγυήσεις ύψους €510 εκατ., ποσό που περιορίζεται περίπου στο 50% του προσφερόμενου ποσού ύψους €1 δισ.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, o γενικός διευθυντής του ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παντελή, παραδέχεται ότι το συνολικό ύψος των προτάσεων δείχνει μειωμένο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο των κρατικών εγγυήσεων με καθυστέρηση πέραν του ενάμιση έτους, ως αποτέλεσμα αρχικά της διαμάχης εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας σε σχέση με το περιεχόμενο του και ακολούθως, λόγω των τροπολογιών που είχαν ενσωματώσει τα κόμματα, που ώθησαν την κυβέρνηση να το αποσύρει. Τελικά, το μέτρο για τη στήριξη της ρευστότητας επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία, ψηφίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανώτατα τραπεζικά στελέχη, ανέφεραν στη StockWatch ότι οι τράπεζες δεν ανέμεναν και δεν αναμένουν το Σχέδιο κρατικών εγγυήσεων για να προχωρήσουν σε χορηγήσεις, επισημαίνοντας ότι «ήδη όσοι είχαν ανάγκη να δανειστούν για κάλυψη ρευστότητας, προχώρησαν μέσα στην πανδημία».

Παράλληλα, τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι αυστηρές προϋποθέσεις για ένταξη στο σχέδιο περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων του Σχεδίου και πως παρά το ενδιαφέρον από πλευράς πελατών, τα αιτήματα που δύνανται τελικά να υποβληθούν είναι περιορισμένα.

Προχωρά το σχέδιο, δεν ανοίγει νέο παράθυρο

Το υπουργείο ανακοινώνοντας την απόφασή του για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων, αναφερόταν αρχικά σε εγγυήσεις συνολικού ύψους €435 εκατ., σε έξι αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία εκδήλωσαν εμπρόθεσμα ενδιαφέρον για σύναψη σύμβασης για παραχώρηση κυβερνητικών εγγυήσεων. Στις τράπεζες προστέθηκε η Alpha Bank Cyprus με προτάσεις ύψους €57 εκατ., ανεβάζοντας το συνολικό ποσό των κρατικών εγγυήσεων που θα παραχωρηθούν στα €510 εκατ.

«Το σχέδιο προχωρά κανονικά. Το ενδιαφέρον από τις τράπεζες είναι αναμενόμενο, εφόσον ήταν ήδη σε εξέλιξη τα άλλα δύο σχέδια επιδότησης επιτοκίου στα οποία εντάχθηκαν δάνεια συνολικού ύψους €780 εκατ.», σημειώνει στη StockWatch ο κ. Παντελή, επισημαίνοντας ότι οι συμβάσεις για συμμετοχή στο Σχέδιο, στάλθηκαν ήδη στα πιστωτικά ιδρύματα για υπογραφή.

Κληθείς να απαντήσει εάν θα ξανανοίξει παράθυρο ενδιαφέροντος για συμμετοχή τραπεζών, ο κ. Παντελή απάντησε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για άνοιγμα του παραθύρου.

Με βάση την απόφαση του ΥΠΟΙΚ, οι κρατικές εγγυήσεις παραχωρούνται στην Astrobank, στην Ελληνική Τράπεζα, στην Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως, στην Τράπεζα Κύπρου, στην RCB, Eurobank Cyprus και Alpha Bank Cyprus.

Νωρίς για συμπεράσματα λένε οι τράπεζες

Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος Τράπεζας Κύπρου ανέφερε στη StockWatch ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων έχει αρχίσει.

«Έχουν ενημερωθεί τα καταστήματα ενώ έχει βγει και σχετική εγκύκλιος. Υπάρχει ενδιαφέρον από δικαιούχους και έχουμε λάβει αιτήσεις από μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, υπάρχει και ενδιαφέρον από μικρομεσαίες οι οποίες επικοινωνούν μαζί μας και ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα της διαδικασίας, το στέλεχος της τράπεζας ανέφερε ότι « δεν διαβλέπουμε προβλήματα αλλά, είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για οποιεσδήποτε αδυναμίες. Παρόλα αυτά, η Τράπεζα Κύπρου, είναι στη διάθεση όλων των δικαιούχων που ενδιαφέρονται για το σχέδιο, για να τους παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να τους βοηθήσει στην όλη διαδικασία».

Εκ μέρους της Ελληνικής Τράπεζας αναφέρθηκε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ αρχικό στάδιο για να έχουμε στοιχεία όσον αφορά το ενδιαφέρον και το προφίλ των ενδιαφερόμενων.

«Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε λίγο πριν τις γιορτές και μόλις την περασμένη Τετάρτη έγινε μια παρουσίαση από το ΚΕΒΕ, άρα είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα».

Όσον αφορά το ερώτημα για τυχόν αδυναμίες στην διαδικασία, μέχρι στιγμής δεν εντοπίστηκαν οποιαδήποτε ιδιαίτερα θέματα.

«Οι τράπεζες είχαν αρκετά ερωτήματα σε σχέση με τους όρους του Σχεδίου τα οποία υποβλήθηκαν στο Υπουργείο μέσω του Συνδέσμου Τραπεζών και η ανταπόκριση ήταν άμεση και η συνεργασία πολύ καλή», ανέφερε ο εκπρόσωπος της HB.

Στέλεχος της Astrobank ανέφερε στη StockWatch ότι η τράπεζα είναι έτοιμη από πλευράς διαδικασιών και συστημάτων και οι λειτουργοί είναι στη διάθεση των ενδιαφερόμενων πελατών για να τους εξυπηρετήσουν άμεσα.  «Ήδη υφιστάμενοι πελάτες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για επεξήγηση των χαρακτηριστικών του σχεδίου, καθώς επίσης των όρων και προϋποθέσεων του», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της RCB Bank αναφέρθηκε στη StockWatch ότι «καθότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή του έτους και με δεδομένο ότι οι περισσότερες εταιρείες ολοκληρώνουν τους προϋπολογισμούς τους, είναι ακόμα πολύ νωρίς για την όποια αξιολόγηση της κατάστασης». 

Από το συνολικό ποσό των €510 εκατ. το 55% ή €280,5 εκατ. του αιτούμενου ποσού προορίζονται για την εγγύηση δανείων προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, το 30% ή €153 εκατ. προορίζονται για την εγγύηση δανείων προς αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το 15% του αιτούμενου ποσού, που αντιστοιχεί σε €76,5 εκατ. προορίζεται για την εγγύηση δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε δελτίο του τον περασμένο Απρίλιο, ο οίκος Moody’s είχε χαρακτηρίσει το σχέδιο κρατικών εγγυήσεων ως πιστωτικά θετικό γεγονός για τις τράπεζες, νοουμένου ότι αυτές θα διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους στη λήψη αποφάσεων για την παραχώρηση των δανείων. Όπως είχε επισημάνει ο οίκος, πολλά από τα οφέλη για τις κυπριακές τράπεζες, θα εξαρτηθούν από το πως θα εκτελεστεί το σχέδιο.

Της Γεωργίας Χαννή