You are here

Ηροδότου: Αύξηση ΜΕΔ ενόψει από τους τομείς που πλήγηκαν

20/04/2021 10:39

Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι έτοιμες για νέα αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπογράμμισε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας ενώπιον του 11ου Nicosia Economic Congress που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, σημείωσε ότι η πανδημία έχει επηρεάσει με διαφορετικό τρόπο τους τομείς της οικονομίας με ιδιαίτερο κτύπημα να δέχεται ο τομέας των ξενοδοχείων.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέα αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυρίως για τους τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση», είπε ο κ. Ηροδότου και σημείωσε ότι οι προκλήσεις για τις κυπριακές τράπεζες είναι κοινές με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επεσήμανε ότι υπάρχει χρονοκαθυστέρηση μεταξύ της οικονομικής συρρίκνωσης και των περιοριστικών μέτρων και του σχηματισμού νέων ΜΕΔ. «Είναι γι’ αυτό που η ΚΤΚ από το περασμένο καλοκαίρι ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν τα δανειακά χαρτοφυλάκια τους, δίνοντας έμφαση στους τομείς που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία», είπε.

Υπογράμμισε ότι παρατηρήθηκε σημαντική πρόοδος στον τραπεζικό τομέα κυρίως όσον αφορά τα ΜΕΔ και τις προβλέψεις και οι τράπεζες είναι σε καλύτερη κατάσταση στην πανδημία του κορωνοϊού. Όπως είπε, ο δείκτης Κύριων Μετοχών Κατηγορίας 1 βρισκόταν στο 17,6% στο τέλος του 2020 σε σύγκριση με 14% το 2014, ενώ ο δείκτης κάλυψης με προβλέψεις στο τέλος του 2020 βρισκόταν στο 44% σε σύγκριση με 32% στο τέλος του 2014.

«Η πανδημία έχει εντείνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες» ανέφερε, τονίζοντας ότι έχουν βοηθήσει τα μέτρα στήριξης που υιοθέτησαν οι κεντρικές τράπεζες.

Σημείωσε ότι η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν τι θα γίνει μετά τη λήξη του μορατόριουμ, αναφέροντας ότι τα μηνύματα είναι θετικά και η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι τα μέτρα στήριξης δεν θα αποσυρθούν απότομα αλλά σταδιακά, είπε.

Αναφέρθηκε στις προκλήσεις της χαμηλής κερδοφορίας και των χαμηλών επιτοκίων, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες είναι αδύναμες στην δημιουργία νέων εσόδων.

Ο διοικητής της ΚΤ υπογράμμισε ότι χρειάζονται επενδύσεις στον τεχνολογικό τομέα.

Σχεδιασμός οικονομίας

Ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης στη δική του ομιλία ανέφερε ότι θα πρέπει να αξιολογήσουμε την κατάσταση προτού προχωρήσουμε στο σχεδιασμό της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και τη δημοσιονομική στήριξη της κυβέρνησης με ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για στήριξη των εργαζομένων και επιχειρήσεων που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των πτωχεύσεων και της ανεργίας.

Η Κύπρος είναι στη φάση της ανάκαμψης σημείωσε, ενώ στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει επίσης με τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκταμίευση κονδυλίων από το ταμείο ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Επανακαθορισμός μοντέλου οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΚ Δημήτρης Βάκης επεσήμανε ότι στην προσπάθεια να καταρτιστεί μια νέα στρατηγική για την οικονομία και τον επανακαθορισμό του μοντέλου θα πρέπει ληφθούν υπόψη μια σειρά παραγόντων.

Είπε ότι η κατάργηση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τομέα των ακινήτων, ενώ η αρνητική διαφήμιση της Κύπρου μέσω των αποκαλύψεων των panama papers και του δικτύου Al Jazeera αποτελούν πλήγμα για την αξιοπιστία της Κύπρου.

Τόνισε ότι οι προσπάθειες για την υιοθέτηση κοινού φορολογικού συντελεστή από την ΕΕ αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο, καθώς και η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, ενός από τους σημαντικούς εμπορικούς εταίρους της Κύπρου.

Υπογράμμισε πως η τεχνολογία θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίον παρέχονται οι υπηρεσίες, ενώ η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ επιβάλλει την ανάγκη για σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της Οικονομίας.

O Γενικός Διευθυντής τους ΣΕΛΚ Κυριάκος Ιορδάνους σημείωσε ότι οι ιδιάζουσες συνθήκες που δημιούργησαν τα περιοριστικά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας, δημιουργεί την ανάγκη για επανακαθορισμό και προσαρμογή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου στα νέα δεδομένα που επικρατούν σε διεθνές επίπεδο.

Τόνισε ότι υπάρχουν πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια, πράσινη οικονομία, καινοτομία, ψηφιοποίηση και χρήση της τεχνολογίας.

Μηνύματα για την πορεία της ΕΕ προς την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία έστειλαν στο συνέδριο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στο συνέδριο, ο Βιργκίνους Σινκεβίτσιους, Επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία αναφέρθηκε στη στρατηγική της ΕΕ, την κυκλική οικονομία και τις μακροοικονομικές προοπτικές, που αυτή θα δημιουργήσει στο μέλλον.

Όπως είπε, οι δράσεις προώθησης της κυκλικής οικονομίας, όπως την επιδιόρθωση επαναχρησιμοποίηση σε ρουχισμό, έπιπλα και ηλεκτρονικές συσκευές θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Γενική Δευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Αλλαγή Κλάρα ντε λα Τόρρε αναφέρθηκε στη μεγαληπήβολη Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, που στοχεύει να καταστήσει την ΕΕ κλιματική ουδέτερη μέχρι το 2050, αλλά και στην ενίσχυση των στόχων για το 2030.

Η κ. ντε λα Τόρε ανέδειξε τις προοπτικές που διανοίγονται στο πλαίσιο των στόχων, όπως την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρισμού στο 65% το 2030 από το 32% σήμερα, στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων με τον ρυθμό της αναβάθμισης να φτάσει στο 2%. «Αυτό θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές ρύπων, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής αλλά θα δημιουργήσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας», είπε.

Της Γεωργίας Χαννή