You are here

Ηροδότου: Δώσαμε χρόνο σε τράπεζες και οικονομία για αντιμετώπιση της κρίσης

04/06/2020 21:02

Τα μέτρα που εφάρμοσε η Κεντρική Τράπεζα έδωσαν χρόνο τόσο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και στις τράπεζες να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού μέχρι την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και την ανάκαμψη των εισοδημάτων τους, δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤΚ Κωνσταντίνος Ηροδότου.
 
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε τo UCL Alumni Cyprus Club και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Oxygono με τίτλο «Συνέπειες του Covid-19 στην οικονομία της Κύπρου», ο κ. Ηροδότου χαρακτήρισε την πανδημία του κορωνοϊού ως «μια άνευ προηγουμένου σκληρή εξωγενή κρίση» και προειδοποίησε ότι λόγω της αβεβαιότητας τόσο η οικονομική δραστηριότητα όσο και η κατανάλωση δεν θα επιστρέψουν σύντομα στα προ της πανδημίας επίπεδα.
 
Η αβεβαιότητα, είπε, επηρεάζει την κατανάλωση των νοικοκυριών, τα οποία αυξάνουν τις αποταμιεύσεις τους, αλλά και τις επενδύσεις των εταιρειών.
 
Όσον αφορά την ανάκαμψη της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου είπε πως το σχήμα V αφορά στην επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την μηδέν δραστηριότητα κατά την περίοδο της καραντίνας, ενώ εκτίμησε πως η ανάκαμψη του ΑΕΠ στα επίπεδα προ της πανδημίας αναμένεται εντός του 2022.
 
Δώσαμε κεφάλαια στις τράπεζες να απορροφήσουν τις συνέπειες της κρίσης
 
Αναφερόμενος στα μέτρα που εφάρμοσε η ΚΤΚ, ο κ. Ηροδότου είπε πως η απελευθέρωση κεφαλαίων που ανέρχεται περίπου στα €1,5 δισεκατομμύρια δίνει μαξιλάρι στις τράπεζες να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημιές.
 
«Απελευθερώσαμε σχεδόν €1,5 δις κεφάλαια για να επιτρέψουμε στις τράπεζες να δώσουν νέα δάνεια στην οικονομία και επίσης να απορροφήσουν ενδεχόμενες ζημιές που θα προκύψουν από αναδιαρθρώσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ενδεχομένως θα προκύψουν από την κρίση», είπε.
 
Αναφέρθηκε στο μορατόριουμ δόσεων εννέα μηνών που δόθηκε στους δανειολήπτες, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρωζώνη αλλά και στις οδηγίες που δόθηκαν στις τράπεζες για υλοποίηση γρήγορων αναδιαρθρώσεων το κόστος των οποίων να είναι ουδέτερο τόσο για τις ίδιες όσο και τους δανειολήπτες.
 
Ενώ υπάρχει αβεβαιότητα για τη διάρκεια και το εύρος της κρίσης, είπε, το μορατόριουμ παρέχει προστασία τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις για περίοδο εννέα μηνών. «Είτε θα καταβάλουν τις δόσεις τους είτε όχι, τα δάνεια αυτά δεν θα κατηγοριοποιηθούν ως μη εξυπηρετούμενα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020,» συμπλήρωσε.
 
Σημείωσε ακόμη ότι το εννιάμηνο μορατόριουμ θα είναι βοηθητικό καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν και επιστρέφει η οικονομική δραστηριότητα.
 
«Καθώς το lockdown χαλαρώνει, η ροή εισοδημάτων αρχίζει να επιστρέφει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ενώ το μορατόριουμ συνεχίζει να παρέχει προστασία. Το μορατόριουμ δίνει σε όλους χρόνο, στις τράπεζες, στις επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά για να ανακτήσουν το εισόδημά τους και να επαναρχίσουν την εξυπηρέτηση των δανείων τους και για να τα επαναεξυπηρετούν θα πρέπει να τα αναδιαρθρώσουν καθώς εξέρχονται του μορατόριουμ», είπε.
 
Για αυτό, συνέχισε, δώσαμε το μορατόριουμ και οδηγίες στις τράπεζες να προχωρήσουν σε αναδιαρθρώσεις.
 
Μαξιλάρι ΕΚΤ στα κράτη-μέλη για αντιμετώπιση της κρίσης
 
Για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πανδημίας (PEPP) το οποίο με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αυξήθηκε από τα €750 δισ σε €1,350 δισ με τη διάρκειά του να επεκτείνεται μέχρι τα μέσα του 2021.

«Αυτό θα δώσει περαιτέρω άνεση στις αγορές ότι η ΕΚΤ είναι εδώ για να στηρίξει τις αγορές ομολόγων, κάτι που με τη σειρά του θα επιτρέψει στα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να βγουν στις αγορές – στο βαθμό που το επιτρέπουν τα οικονομικά τους – για άντληση ρευστότητας για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης με δημοσιονομικά μέτρα», κατέληξε.