You are here

JP Morgan: Οι τράπεζες μολύνουν το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον

18/04/2018 16:37

Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου μολύνει τη θετική πορεία της οικονομίας, αναφέρει σε έκθεση της η JP Morgan σημειώνοντας ότι διατηρεί τη σύσταση neutral μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του τομέα.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων αυξήθηκαν ψηλότερα την περασμένη Παρασκευή λόγω του συνδυασμού αρνητικών εξελίξεων στον κυπριακό τραπεζικό τομέα τις τελευταίες εβδομάδες.

Περισσότερο από το ήμισυ της χαμηλής απόδοσης της προηγούμενης εβδομάδας επανήλθε τη Δευτέρα.

«Η μακροοικονομική ιστορία παραμένει αρκετά ισχυρή για την Κύπρο, αλλά η επίλυση των αυξημένων αποθεμάτων μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Κύπρο παραμένει η κύρια πρόκληση», τονίζεται.

Δεδομένης της πρόσφατης μεταβλητότητας της αγοράς και της αβεβαιότητας που προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα, η JP Morgan παραμένει ουδέτερη για τον κλάδο.

Σημειώνεται ότι η κυπριακή οικονομία έχει επιτύχει αξιοσημείωτη ανάκαμψη από την κρίση του 2012-13.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με εντυπωσιακό ρυθμό σχεδόν 4% το 2017 και η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να είναι περίπου 3% για τα επόμενα χρόνια. Η αγορά εργασίας βελτιώθηκε επίσης με το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί στο 10% στο τέλος του 2017 από 16% το 2014. Ο βασικός κίνδυνος για τη μακροοικονομική προοπτική προέρχεται από τη μετάδοση από τις ρωσικές κυρώσεις. Η Ρωσία παραμένει ένας από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους για την Κύπρο και συνεπώς τυχόν κυρώσεις που επηρεάζουν τις συναλλαγές με τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι αρνητικές για την οικονομία.

Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το επόμενο έτος περίπου 4%.

Ο βασικός κίνδυνος για τις προοπτικές χρηματοδότησης προέρχεται από τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις που προέρχονται από την ανακεφαλαιοποίηση έκτακτης ανάγκης του τραπεζικό τομέα. Αναφέρεται ότι υπάρχει μια αύξηση της αίσθηση του επείγοντος όσον αφορά την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ρυθμιστικές αρχές στις κυπριακές τράπεζες, δημιουργώντας έτσι ανησυχίες σχετικά με τις κεφαλαιακές ελλείψεις και την ενδεχόμενη ανακεφαλαιοποίηση.

Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των πενταετών ομολόγων εξακολουθούν να είναι περίπου 2%, πιστεύουμε ότι η Κύπρος εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στην αγορά για € 1-2 δισ. δεδομένων των ισχυρών θεμελιωδών μεγεθών, αν και ίσως χρειαστεί κάποια ανατίμηση από τα σημερινά επίπεδα.

Σε άλλη έκθεσή της η JP Morgan, διατηρεί την αρνητική της στάση για τα ομόλογα της Τράπεζας Κύπρου και τη σύσταση underweight δεδομένης της άποψης για περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά μετοχών και κίνδυνος μόλυνσης από πιθανή εξυγίανση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Της Γεωργίας Χαννή