You are here

Κ. Ηροδότου: Αναμένεται περαιτέρω μείωση ΜΕΔ

15/04/2019 10:39

Περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αναμείνει ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι τα ΜΕΔ από το ψηλό των €28 δισ. ανέρχονται τώρα στα €11 δισ. ενώ επεσήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμα περισσότερες μειώσεις των ΜΕΔ ενόσω η οικονομία αναπτύσσεται και καθώς έχουν περάσει νομοθετικές αλλαγές.

Ο κ. Ηροδότου βρίσκεται στην Ουάσιγκτον στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ηροδότου σημείωσε ότι οι τράπεζες έδωσαν μεγάλη έμφαση τα προηγούμενα χρόνια στην μείωση των ΜΕΔ και τώρα θα μπορέσουν να επικεντρωθούν στα κέρδη και στη μείωση του κόστους τους.

«Όσο προχωρά ο καιρός, πιστεύω πως οι τράπεζες θα είναι ικανές να φέρουν περισσότερα προϊόντα στην Κύπρο και έτσι να αναπτύξουν νέους τρόπους κερδοφορίας», σημείωσε.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για ξέπλυμα, είπε ότι από το 2014 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, άλλοι φορείς και τα τραπεζικά ιδρύματα έχουν επικεντρωθεί από κοινού στην αναστροφή της όποιας αρνητικής εικόνας έχει δημιουργηθεί για την Κύπρο.

Σημαντική σημείωσε είναι η διαφάνεια.

Είπε ότι η Κύπρος εφαρμόζει την 4η οδηγία για την παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας από το Μάρτιο του 2018 ενώ η Κεντρική έχει προχωρήσει στην εφαρμογή της οδηγίας για τις εταιρείες κέλυφος (shell companies), για το ποιες δικαιούνται να δραστηριοποιούνται στο νησί και ποιες όχι, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει αρκετές εταιρείες που χρησιμοποιούσαν αυτό το μοντέλο.

Σημείωσε ότι έχουν κλείσει αρκετοί λογαριασμοί πελατών που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους στις κυπριακές τράπεζες.

 
 

 

Γ.Χ.