You are here

Κ. Ηροδότου: Ενημερώσαμε έγκαιρα για κατάσταση τραπεζών

21/03/2023 15:09

Η Κεντρική Τράπεζα ενημέρωσε άμεσα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόεδρο της Βουλής, ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για τις κυπριακές τράπεζες, μετά τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και στην ελβετική Credit Suisse, ανέφερε σήμερα ο διοικητής της ΚΤ Κωνσταντίνος Ηροδότου, απορρίπτοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ενημέρωση στη σχετική ενημέρωση.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα μετά από τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Βουλής και νέα πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι «η οποιαδήποτε ανακοίνωση θα πρέπει να γίνεται στο χρονικό πλαίσιο που θα είναι καθησυχαστική. Αυτό δεν σημαίνει ότι ως ΚΤ δεν κάναμε τη δουλειά μας».

Υπογράμμισε ότι «αμέσως μετά τις απροσδόκητες εξελίξεις στην Αμερική, είχαμε τα στοιχεία και κάναμε ακραία σενάρια για όλες μας τις τράπεζες και ενημέρωσα και την πρόεδρο της Βουλής, αλλά ήμουν και σε συνεχή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημερώνοντας και τους δύο ότι δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για τις κυπριακές τράπεζες».

«Κατόπιν», πρόσθεσε, «είχαμε τις εξελίξεις με την Credit Suisse στην Ελβετία και πάλι είχαμε τα δεδομένα και κάναμε ακραία σενάρια και πάλι ενημέρωσα και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πρόεδρο της Βουλής, ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε ανησυχία και από αυτή τη νέα κρίση».

Επεσήμανε ότι «η σχετική ανακοίνωση έγινε από την ΚΤ όταν έγιναν και οι ανάλογες ανακοινώσεις από την ΕΚΤ, οπότε και έγινε ένας συγχρονισμός ανακοινώσεων των εθνικών αρχών».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέο κύμα ΜΕΔ

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεπεία της αύξησης των επιτοκίων, είπε ότι «από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, αλλά και από τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να υπάρχει ένα νέο κύμα αυξήσεων των ΜΕΔ».

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε καθησυχασμένοι, διότι ο κόσμος επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά και των τιμών», επεσήμανε.

Αύξηση επιτοκίων και αναδιαρθρώσεις στο επίκεντρο

Στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Ηροδότου με την κ. Δημητρίου, τέθηκε το θέμα της αύξησης των καταθετικών επιτοκίων, αλλά και της έγκαιρης και γρήγορης αναδιάρθρωσης δανείων, ζήτημα για το οποίο ο κεντρικός τραπεζίτης ετοιμάζει σύσταση προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνάντηση με την Δημητρίου ο κ. Ηροδότου, είπε ότι είχε σήμερα συνάντηση με τους εκτελεστικούς διευθυντές των τραπεζών στους οποίους έθεσε το θέμα των έγκαιρων και γρήγορων αναδιαρθρώσεων και το θέμα των καταθετικών επιτοκίων.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Η κ. Δημητρίου δήλωσε ότι από πλευράς του ΔΗΣΥ τέθηκε ενώπιον του διοικητή της ΚΤ θέμα για τη «δημιουργία από μέρους των τραπεζών ενός μηχανισμού ο οποίος θα λειτουργεί προληπτικά προχωρώντας σε αναδιαρθρώσεις δανείων για τους φερέγγυους ειδικά δανειολήπτες, ούτως ώστε μέσα από αυτό το μηχανισμό να δοθεί η στήριξη που χρειάζεται ο συνεπής δανειολήπτης».

Σημείωσε ότι ήδη ο Διοικητής δρομολογεί σχετική σύσταση προς τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η κ. Δημητρίου απάντησε επίσης, σε ερώτηση σχετικά με το  νομοσχέδιο για τη βελτίωση της διακυβέρνησης της εποπτικής αρχής, αναφέροντας ότι «το συγκεκριμένο θέμα ενεγράφη και συζητηθεί σύντομα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών».

Μηνύματα προς διοικήσεις τραπεζών

Εξάλλου, ανακοίνωση της ΚΤ σχετικά με τη συνάντηση του κ. Ηροδότου με τις διοικήσεις των αδειοδοτημένων πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφερει ότι συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, όπως η έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων προς τους δανειολήπτες καθώς και το ύψος των καταθετικών επιτοκίων.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ, αναφέρεται, τόνισε για ακόμη μια φορά στις διοικήσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων την ανάγκη για έγκαιρη παροχή βιώσιμων αναδιαρθρώσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποβεί προς όφελος της οικονομίας στο σύνολό της. Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη διαφάνειας στις χρεώσεις των τραπεζών.

Επιπρόσθετα, προέτρεψε τις τράπεζες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό με αξιολόγηση των δεδομένων τους αναφορικά με το ύψος των καταθετικών τους επιτοκίων.

Οι τράπεζες ενημερώθηκαν επίσης για τα έργα πρωτοβουλίας της ΚΤΚ σε σχέση με τις Μη Εξυπηρετούμενες Χορηγήσεις (ΜΕΧ) και το digital onboarding για το τραπεζικό σύστημα.

Στη έναρξη της συζήτησης αναλύθηκαν τα ζητήματα που προκύπτουν από το μεταβαλλόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς και τυχόν περαιτέρω προληπτικές δράσεις για τη συνέχιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και της κυπριακής οικονομίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Ηροδότου, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα και επιβεβαιώθηκε η ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος.

Της Ηρώς Ευθυμίου