You are here

Κ. Ηροδότου: Φεύγει νόμιμο χρήμα από τις τράπεζες

16/05/2019 17:57

Νόμιμες συναλλαγές φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου λόγω της μεγάλης καθυστέρησης που παρουσιάζεται στις διαδικασίες ελέγχου από τα αρμόδια τμήματα του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, αποκάλυψε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωσταντίνος Ηροδότου.

Μιλώντας από το βήμα του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου στο πλαίσιο της πρώτης δημόσιας εμφάνισης του και στην παρουσία πέραν των 200 επιχειρηματιών, ο κ. Ηροδότου επεσήμανε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενισχύσουν τους μηχανισμούς εξέτασης και προώθησης νόμιμων συναλλαγών ξένων επενδυτών.

Σημείωσε ότι η ΚΤ έχει ενώπιον της συγκεκριμένα παραδείγματα και προς αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, είπε, οι εποπτικές αρχές υπέδειξαν στις εγχώριες τράπεζες να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το προσωπικού τους για να προωθούν τάχιστα τις διαδικασίες ελέγχου των νόμιμων συναλλαγών.

 «Η προσπάθεια», σημείωσε, «καταπολέμησης του παράνομου χρήματος, δεν θα πρέπει να επηρεάζει την έγκαιρη και ομαλή διεκπεραίωση νόμιμων συναλλαγών».

Αυτό, πρόσθεσε, επηρεάζει και τις ίδιες τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Πρέπει οι τράπεζες, τόνισε, να επενδύσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού και στις κατάλληλες τεχνολογίες έτσι ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος αλλά ταυτόχρονα να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις νόμιμες συναλλαγές.

Σε παρέμβαση του αργότερα επί του συγκεκριμένου θέματος το οποίο τέθηκε στο πλαίσιο των ερωτοαπαντήσεων, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της AstroBank Γιώργος Άππιος ανέφερε ότι οι τράπεζες στον έλεγχο των συναλλαγών δεν έχουν να συμμορφωθούν μόνο με τις οδηγίες της ΚΤΚ, αλλά και με τις ίδιες ανταποκρίτριες τράπεζες.

Ειδικότερα τόνισε ότι για συναλλαγές σε αμερικανικό δολάριο, οι οδηγίες είναι πολλές φορές πιο αυστηρές από τον ίδιο τον εγχώριο επόπτη ή ακόμη και τον ευρωπαϊκό επόπτη.

Απαντώντας, ο κ. Ηροδότου είπε ότι παρά τον φόρτο της θέσης του επικεφαλής της ΚΤΚ θα συνεχίσει να ηγείται της προσπάθειας για βελτίωση της εικόνας της Κύπρου.

Σημείωσε ότι στις οδηγίες δεν υπάρχει κανένας προσδιορισμός οποιασδήποτε εθνικότητας, αλλά από πλευράς δραστηριότητας.

Η ΚΤΚ, σημείωσε, θα ήταν πρόθυμη να εξετάσει αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ασάφειες στις οδηγίες.

Τόνισε ότι θα πρέπει να επενδυθεί χρόνος και χρήμα στην εκπαίδευση του προσωπικού διότι δεν πρέπει να υποφέρουν οι νόμιμες δραστηριότητες από τη καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

Εξέφρασε την άποψη ότι ο φόβος των τραπεζών είναι να μην χάσουν τις ανταποκρίτριες τράπεζες για να μπορούν να εκτελέσουν τις πληρωμές τους.  

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Χριστόδουλο . Αγκαστινιώτη αν υπάρχει στόχος απόκτησης και άλλων ανταποκριτριών τραπεζών, ο κ. Ηροδότου είπε πως υπάρχει επαρκής κάλυψη από ανταποκρίτριες τράπεζες σε ό,τι αφορά το αμερικανικό δολάριο.

Αλλάζει η δομή του γραφείου του διοικητή

Ο κ. Ηροδότου στην ομιλία του τόνισε ότι ο ίδιος θα προωθήσει και θα εφαρμόσει νέα δομή στο γραφείο του διοικητή, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι αλλαγές αυτές, είπε, θα δώσουν το στίγμα και την κατεύθυνση ως προς την έμφαση που θα δοθεί στις αλλαγές που θα γίνουν προς όφελος του προσωπικού.

Κάποιες, όπως σημείωσε, θα διαφανούν και από τις πρώτες ενέργειες που έγιναν ήδη για την ενίσχυση της παρουσίας μας στα διεθνή σώματα.

Πρόσθεσε ότι μετά από συζητήσεις που είχε με άλλους διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης, έχει συμφωνηθεί να ξεκινήσει συνεργασία σε τεχνοκρατικά θέματα.

Η κυπριακή οικονομία και οι προκλήσεις

Αναφερόμενος στην πορεία και τις προοπτικές της οικονομίας, ο κ.Ηροδότου είπε ότι η δυναμική της κυπριακής οικονομίας ξεχωρίζει στην Ευρώπη, αλλά πρέπει, σημείωσε, να λαμβάνουμε πάντα σοβαρά υπόψη τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ευρύτερα.

Είναι γνωστές, πρόσθεσε, οι ανησυχίες οικονομικών αναλυτών για τις οικονομικές προκλήσεις που υπάρχουν στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Η κυπριακή οικονομία, είπε, επιδεικνύει ανάπτυξη σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Η αύξηση του ΑΕΠ, πρόσθεσε, το 2018 έκλεισε στο 3,9% αλλά τα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τόνισε την ΚΤ είναι ότι στην ανάπτυξη συνεισφέρουν διάφοροι τομείς της οικονομίας και δεν υπάρχει υπερβολική εξάρτηση σε έναν τομέα.

Άλλο θετικό στοιχείο, τόνισε, είναι ότι το ιδιωτικό χρέος μειώνεται και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί αφού θα συνεχίσει να μειώνεται η ανεργία.

Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι προβλέπεται ελαφρά μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχίσει να είναι σε ψηλά επίπεδα για τα επόμενα τρία χρόνια.

Το τραπεζικό σύστημα πέτυχε πολλά

Μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΚΤ εξέφρασε την άποψη ότι τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες πέτυχαν πολλά.

 «Τα ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα είχαν φτάσει στα €28 δισ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης πακέτου της Τράπεζας Κύπρου, το σύστημα έχει €11 δισ. ΜΕΔ», ανέφερε.

Επεσήμανε ότι από το καλοκαίρι του 2018 το τραπεζικό σύστημα έχει στη διάθεση του πολλά εργαλεία για να μειώθουν τα ΜΕΔ.

Υπέδειξε ότι «οι τράπεζες θα πρέπει προληπτικά να σχεδιάσουν τους τρόπους αντιμετώπισης των ΜΕΔ ως μέρος του επιχειρηματικού τους σχεδίου και να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές συνθήκες αγοράς που υπάρχουν σήμερα καθώς και το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη χώρα μας».

Σημείωσε ότι ύστερα από τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νομικό πλαίσιο για αντιμετώπιση των ΜΕΔ το καλοκαίρι του 2018, οι τράπεζες έχουν για πρώτη φορά στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, ενώ πλέον υπάρχει και η βάση (blue print) για την πώληση δανείων μέσω της έγκρισης της σημαντικής μεταφοράς κινδύνου από την ΕΚΤ στο πλαίσιο της συναλλαγής της Τράπεζας Κύπρου.

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως όταν μία τράπεζα πωλεί ΜΕΔ φεύγουν από το τραπεζικό σύστημα, αλλά παραμένουν στην οικονομία, κάτι που διαφαίνεται στο ιδιωτικό χρέος, το οποίο μειώνεται με αργό ρυθμό.

 «Πρέπει», είπε, «οι τράπεζες και οι πλατφόρμες διαχείρισης να μην συγκεντρώνονται μόνο στην πώληση (δανείων)».

Επεσήμανε ότι «η σωστή αναδιάρθρωση των δανείων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και για την οικονομία αλλά και για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο κ. Αγκαστινιώτης ήγειρε το πρόβλημα επιστροφής εμβασμάτων ειδικά από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ή ακόμη και από την Κίνα, σημειώνοντας ότι κατανοεί τις τράπεζες καθώς «όταν καείς με τον χυλό φυσάς και το γιαούρτι».

«Η ροή συναλλαγμάτων», τόνισε ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, «δυσκολεύεται με αποτέλεσμα επιχειρηματίες να αναζητούν τράπεζες του εξωτερικού. Μέχρι και ξένοι επενδυτές εκφράζουν παράπονα για επιστροφή των εμβασμάτων τους», παρατήρησε.

Ο διοικητής της ΚΤ παραδέχθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες λύσεις, διότι οι μόνιμες λύσεις, τόνισε, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο.

Του Λεύκου Χρίστου