You are here

Κ. Ηροδότου: Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική θα πουλήσουν €4 δισ. ΜΕΔ

20/01/2020 12:03

Στα €4 δισ. αναμένεται να ανέλθουν τα δάνεια που θα πωλήσουν συνολικά η Τράπεζα Κύπρου και η Ελληνική Τράπεζα, όπως ανέφερε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου  Κωνσταντίνος Ηροδότου, στη βουλή.

Σε ενημέρωσή του προς την κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών, ο διοικητής είπε ότι «δεν υπήρξε μεγάλη μεταβολή στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) τους τελευταίους 3-4 μήνες και αυτό που αναμένεται είναι τα δύο μεγάλα ορόσημα, που είναι οι προσπάθειες των δύο μεγάλων τραπεζών να πωλήσουν δάνεια».

Όπως είπε, για την Τράπεζα Κύπρου, αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ για την Ελληνική Τράπεζα, είπε ότι δεν έχει ακόμα υπόψη του ημερομηνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής Άγγελου Βότση  είπε ότι «και για τις δύο τράπεζες το ποσό των ΜΕΔ που στοχεύουν δεν θα είναι κάτω από το 10% αλλά θα είναι τέτοια ποσά  που θα τους απελευθερώσει να ασχοληθούν περισσότερο με τα επιχειρησιακά και όχι μόνο με τα ΜΕΔ κάτι που πιέζουν και οι εποπτικές αρχές».

 Πρόσθεσε ότι συνολικά και οι δύο τράπεζες αναμένεται να πωλήσουν δάνεια συνολικούς ύψους περίπου €4 δισ. €2,8 δις η Τράπεζα Κύπρου και €1,2 δις η Ελληνική Τράπεζα.

Μηχανισμός εκποιήσεων

Ο κ. Ηροδότου ενημερώνοντας ακολούθως τα μέλη της επιτροπής για τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την ΕΚΤ για το μηχανισμό που θα διαχειρίζεται θέματα που άπτονται των εκποιήσεων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τις 20 —21 Φεβρουαρίου θα έχουν την τελική απάντηση της  ΕΚΤ.

Σημείωσε ότι νοουμένου ότι «εμείς θα στείλουμε την γραπτή επίσημη απάντηση μας στις 6 – 7 Φεβρουαρίου θα έχουμε την τελική τους απάντηση στις 20-21 Φεβρουαρίου».

Εξήγησε ότι «η ΕΚΤ δεν θέτει οποιοδήποτε θέμα για το μηχανισμό. Υπάρχουν όμως δύο θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε με τον υπουργείο οικονομικών όχι επί της  ουσίας του μηχανισμού».

Σχολιάζοντας τη διαδικασία με την ΕΚΤ, είπε ότι «η διαβούλευση ξεκίνησε στις 6 Δεκεμβρίου μετά που τους στείλαμε μια λεπτομερή περιγραφή του μηχανισμού και η ΕΚΤ ζήτησε και το νομοσχέδιο . Ακολούθως μας απέστειλαν το ανεπίσημο κείμενο τους, το οποίο βασιζόταν σε τρεις ενότητες».

Επανέλαβε  ότι «σε γενικές γραμμές η ΕΚΤ δεν διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού».

Ανέφερε επίσης ότι «πρόθεση είναι να κληθούν οι βουλευτές μέλη της επιτροπής οικονομικών στην Κεντρική όταν θα λάβουν την τελική απάντηση της ΕΚΤ για να τη συζητήσουν διεξοδικά».

Την ίδια ώρα ανέφερε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος στις τράπεζες για τα παράπονα που δέχονται από δανειολήπτες και πώς τα αντιμετώπισαν με προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020, ώστε να εξεταστεί τι μέτρα θα ληφθούν.

Της Ηρώς Ευθυμίου