You are here

Κτίζουν απόθεμα εκατομμυρίων εν μέσω κρίσης

03/08/2022 11:54

Αυξημένες παρουσιάζονται οι καταθέσεις των Κυπρίων δύο χρόνια μετά την πανδημία του Covid – 19 και εν μέσω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης και του κύματος ακρίβειας.

Όπως διαφαίνεται από τα τελευταία στοιχεία ης Κεντρικής Τράπεζας που επεξεργάστηκε η StockWatch, τον Ιούνιο του 2022 καταθέσεις των κυπρίων ανήλθαν σε €42,5 δισ. από €41,9 δισ. το Μάιο και €40,6 δισ. τον Ιούνιο του 2021.

Σε σχέση με το 2019, οι καταθέσεις των κυπρίων παρουσιάζουν αύξηση €3,2 εκατ.

Τον Δεκέμβριο του 2019 οι καταθέσεις ήταν €39,3 εκατ.

Δύο χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2013, το Δεκέμβριο του 2015 οι συνολικές καταθέσεις των Κυπρίων ήταν €32,9 εκατ..

Τι γίνεται στην Ευρωζώνη

Την ίδια ώρα στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μόνο το 20% των πολιτών αύξησε τις αποταμιεύσεις του κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η ΕΚΤ δημοσιοποίησε στοιχεία έρευνας για τα έτη 2020 και 2021, καταγράφοντας μείωση 16% στις αποταμιεύσεις λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας τα άτομα που δεν αποταμίευσαν, ήταν τα άτομα που λάμβαναν κρατική στήριξη, ενώ σημείωναν υψηλότερη οριακή τάση για κατανάλωση.

Όσον αφορά την καταναλωτική συμπεριφορά πριν και μετά την πανδημία, οι συμμετέχοντες απάντησαν πως σε διάστημα 12 μηνών πριν την πανδημία, δεν άλλαξαν πολλά στην καταναλωτική τους συμπεριφορά.

Το 30% απάντησε πως πλέον οι αγορές τους είναι μειωμένες συγκριτικά με τα επίπεδα προ πανδημίας, ενώ το 15% απάντησε πως οι αγορές τους είναι σε υψηλότερα επίπεδα.

Οι περισσότεροι μάλιστα, σχεδιάζουν να επιστρέψουν στις προ πανδημίας καταναλωτικές συνήθειες τους.

Ακόμη, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως το 20% που κατάφερε να αυξήσει το κομπόδεμα του θα είναι πιο «ανθεκτικό» στην συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση με την ακρίβεια από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Μ.Κ.