You are here

Κυβέρνηση και τράπεζες ανεβάζουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη

03/06/2020 07:32

Κυβέρνηση και τράπεζες έσπευσαν χθες να δώσουν αισιόδοξα μηνύματα στην αγορά, ανεβάζοντας την πήχη των προσδοκιών για ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της ρευστοτικής στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τους τραπεζίτες έστειλε θετικά μηνύματα για τη δυνατότητα για την κεφαλαιακή και κυρίως τη ρευστοτική δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των κυβερνώντος κόμματος, που θα αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους σε λιγότερο από ένα χρόνο, έδωσε ισχυρό μήνυμα ανάκαμψης δηλώνοντας ότι «θα μας βρει το 2021 πολύ δυνατούς με ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης».

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι «δύσκολα θα βρίσκεται χώρα εντός της ΕΕ που θα συγκρίνεται με την Κύπρο».

Οι στενοί συνεργάτες του προέδρου χαρακτηρίζουν «ορόσημο» για την ανάκαμψη τη χθεσινή μέρα έχοντας λάβει θετικά μηνύματα από τους τραπεζίτες για τη δυνατότητα τους να στηρίξουν την οικονομία όχι μόνο με ρευστότητα αλλά και με γρήγορες και αποτελεσματικές διαδικασίες χορήγησης των δανείων που θα εγγυηθεί το κράτος.

Οι αναφορές των μελών του συνδέσμου στη διάρκεια της σύσκεψης και οι υποσχέσεις που έδωσαν στον ΠτΔ, ήταν πολύ πιο ενθαρρυντικές από τις επίσης θετικές δηλώσεις στελεχών τραπεζών, που ακολούθησαν της σύσκεψης, υποστηρίζουν οι συνεργάτες του προέδρου.

Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να απηύθυνε ευθέως έκκληση προς τους τραπεζίτες να ανοίξουν τις «κάνουλες» του δανεισμού προς τις επιχειρήσεις και να συμπορευτούν με τα κρατικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, επισημαίνοντας ότι χωρίς τραπεζικό δανεισμό, για στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν θα υπάρξει ανάκαμψη και κάτι τέτοιο, όπως σημείωσε, δεν θα είναι προς όφελος ούτε της αγοράς, ούτε του τραπεζικού τομέα.

Την ίδια ώρα που ο ΠτΔ απηύθυνε έκκληση στους τραπεζίτες να συμβάλουν στη διάσωση των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση στην ανάκαμψη της οικονομίας,  ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου,  καλούσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να δράξουν της ευκαιρίας και να καθαρίσουν την «κακή τους εικόνα» κατά την έκφραση του. 

«Είναι η ώρα των τραπεζών. Αυτό το κακό όνομα που έχουν, αυτή την κακή εικόνα που έχουν στην κοινωνία, είναι ευκαιρία επιτέλους να τη βελτιώσουν  βοηθώντας την οικονομία» παρατήρησε ο κ. Νεοφύτου.

« Όταν πάνε καλά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πάνε καλύτερα και οι τράπεζες, διότι είναι προς όφελος τους να πηγαίνει καλά η οικονομία».

Πριν στεγνώσει το μελάνι των δηλώσεων Νεοφύτου, ο πρόεδρος του συνδέσμου τραπεζών Ιωάννης Μάτσης  σε δηλώσεις του εξερχόμενος του προεδρικού και της σύσκεψης με τον ΠτΔ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι προς το συμφέρον όλων να προχωρήσουμε να δώσουμε δανειοδότηση».

Ο κ. Μάτσης μετέφερε, την ετοιμότητα του τραπεζικού συστήματος να συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας στηρίζοντας τις επιχειρήσεις.

Φρόντισε όμως να οριοθετήσει και τις προθέσεις των τραπεζών διευκρινίζοντας ότι οι τράπεζες οφείλουν να κρίνουν και να αξιολογούν τη βιωσιμότητα των πελατών».

Κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει πριν λίγες βδομάδες να διευρυνθεί ο ορισμός των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να περιλαμβάνονται σε αυτόν και επιχειρήσεις με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, μέχρι τριών ή και περισσότερων μηνών. 

Ο CEO της Τρ. Κύπρου Πανίκος Νικολάου δήλωσε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια ώστε «να ξαναστηθεί όρθια η μικρομεσαία επιχείρηση και ο αυτοεργοδοτούμενος» καθώς, όπως σημείωσε, «αποτελούν θεμελιώδεις πηγές οικογενειακού εισοδήματος για την πλειονότητα των πολιτών».

Κάποιες από τις τράπεζες έχουν ήδη την εμπειρία συμμετοχή στο πρόγραμμα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, από το οποίο θα αντληθεί μέσω της ρευστότητας που θα διοχετευτεί στην αγορά με τη μορφή δανείων.

Η Τράπεζα Κύπρου και η Ancoria συμμετείχαν στο πρόγραμμα του ταμείου επιχειρηματικότητας του κράτους το οποίο είχε προωθηθεί για στήριξη των επιχειρήσεων που είχαν πληγεί από τις δραματικές επιπτώσεις που είχε αφήσει η τραπεζικής και δημοσιονομική κρίση του 2013.

Στελέχη των δύο τραπεζών ανέφεραν στη StockWatch ότι οι μηχανισμοί τους είναι ήδη στημένοι, οι τεχνοκράτες που διαχειρίζονται δάνεια τα οποία προέρχονται από το εν λόγω ταμείο, διαθέτουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν συμβληθεί με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, κάτι το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες για να προωθήσουν τα αιτήματα των πελατών τους για την παροχή ρευστότητας.

Οι πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch από άτομα τα οποία έχουν γνώση των διαμειφθέντων στη σύσκεψη των τραπεζιτών με τον ΠτΔ αναφέρουν ότι έγινε λόγος για ενδεχόμενη επέκταση του μορατόριουμ  αναστολής δόσεων, πέραν του Δεκεμβρίου 2020.

Το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε διάφορα επίπεδα στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη. Ήδη, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών αποφάσισαν να επεκτείνουν την περίοδο αναστολής των δόσεων για ευάλωτους τομείς της οικονομίας, όπως είναι η τουριστική βιομηχανία μέχρι τον Μάρτιο του 2021.

Ο διευθύνων σύμβουλος της  AstroBank Κωνσταντίνος Λοϊζίδης που μιλούσε χθες βράδυ στο Σίγμα εξέφρασε τη θέση ότι για τον ξενοδοχειακό  τομέα  θα έπρεπε η αναστολή των δόσεων να επεκταθεί σε χρονικό ορίζοντα δύο χρόνων.

«Δεν χρειάζεται η παρέμβαση του κράτους ή της βουλής. Απλά ένα ειδικό μορατόριουμ για να τους δοθεί ανάσα τουλάχιστον δύο χρονών για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν», παρατήρησε ο κ. Λοϊζίδης.

Μεγάλος λόγος γίνεται για το προφίλ της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων που θα δικαιούνται να λάβουν ρευστότητα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει κωδικοποιηθεί ακριβώς ποια επιχείρηση θα θεωρείται βιώσιμη ή όχι.

Στελέχη συστημικών τραπεζών ανέφεραν στη StockWatch ότι βιώσιμη επιχείρηση είναι αυτή που δεν έχει μη εξυπηρετούμενα δάνεια με βάση τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Λοϊζίδης που ρωτήθηκε σχετικά, είπε ότι η βιώσιμη επιχείρηση είναι αυτή η οποία έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει τη χρηματική ροή  ώστε να αποπληρώνει τις δόσεις της. 

Επεσήμανε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης κάνει λόγο για μη προβληματικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως είπε, έχει διαπιστωθεί ότι με τις αναδιαρθρώσεις δανείων, πολλοί προβληματικοί πελάτες κατάφεραν να γίνουν φερέγγυοι.

«Μας συμφέρει», πρόσθεσε, «να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις για να μην προκληθεί μεγαλύτερο πρόβλημα»

Του Λεύκου Χρίστου