You are here

Μ. Κληρίδης: Απειλούν βιωσιμότητα τραπεζών τα ΜΕΔ

13/03/2018 12:27

Tα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τραπεζών και συνεπακόλουθα τη σταθερότητα της οικονομίας, επεσήμανε ο οικονομολόγος Μάριος Κληρίδης.

Ο κ. Κληρίδης, που διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας και Ανώτερος Γενικός Διευθυντής Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων και Στρατηγικής του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας, μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha σημείωσε ότι αυτήν τη στιγμή το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τεράστιο φθάνοντας το 115% του ΑΕΠ και είναι σε πιο ψηλό επίπεδο από το δημόσιο χρέος που ανέρχεται στα €17 δισ.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βάζουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των τραπεζών και συνεπακόλουθα τη σταθερότητα της οικονομίας καθώς υπάρχει ανάγκη για αύξηση των προβλέψεων, κάτι που κτυπά την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε.

Οι προβλέψεις που κάνουν οι κυπριακές τράπεζες αυτήν τη στιγμή είναι περίπου για τα μισά εξυπηρετούμενα δάνεια.

Σημείωσε ότι εάν οι εξασφαλίσεις που λαμβάνουν οι τράπεζες διαφανεί ότι δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμες, εκεί τότε έρχεται ο ευρωπαϊκός εποπτικός μηχανισμός και πιέζει για προβλέψεις.

Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι το εθνικό εισόδημα έφθασε σε επίπεδα προ της κρίσης, η κατανάλωση είναι πολύ δυνατή, ωστόσο τα δάνεια δεν αποπληρώνονται καθώς αυξήθηκε η διαφορά των εχόντων και μη εχόντων.

«Μπορεί αυτοί που δεν πληρώνουν να είναι πραγματικά μη έχοντες ή να είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές που ενθαρρύνονται από το πολιτικό σύστημα με τις υποσχέσεις που ακούγονται για κούρεμα δανείων κλπ».

Το νομικό σύστημα και το δικαστικό υπολειτουργεί και μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευτεί και να σπρώχνει τη μπάλα συνέχεια με αναβολή, τόνισε.

«Αυτήν την στιγμή, το σημαντικό είναι να δείξουμε στον ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό ότι έχουμε καταλάβει κάποια προβλήματα που υπάρχουν και είμαστε διατεθειμένοι να τα διορθώσουμε», ανέφερε.

«Το πιο σημαντικό», συνέχισε, «είναι να αλλάξουμε λίγο την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που κάπως ενθαρρύνει κάποιους να μην πληρώνουν. «Ακόμα και οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το μήνυμα ότι εάν μπορούν κάποιοι πρέπει να πληρώνουν τόσο με πιο αυστηρές νομοθεσίες όσο και με την επιχειρηματολογία τους».

«Με το να λένε ότι θα προστατευθεί η μικρή επαγγελματική στέγη και η πρώτη κατοικία», σημείωσε ο κ. Κληρίδης, ενθαρρύνονται ορισμένοι να μην πληρώνουν τα δάνεια τους.

Θα πρέπει, είπε, να τεθούν κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας και οι τράπεζες να δουν τη συμπεριφορά των δανειοληπτών.

«Για παράδειγμα εάν για πρώτη κατοικία που αγόρασες το 2000 και πλήρωσες δύο δόσεις, η πολιτεία θα είναι το ίδιο διαλλακτική μαζί σου από κάποιον που αγόρασε πρώτη κατοικία το 2011, πλήρωνε κανονικά και έχασε τη δουλειά του;», διερωτήθηκε.

«Κάποιοι που εκμεταλλεύονται το σύστημα, δεν μπορεί να προστατευθούν καθώς δεν είχαν ποτέ σκοπό να πληρώσουν», τόνισε.

Για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη σύσταση φορέα διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ότι «πρέπει να φύγουνε τα άτομα που χρήζουν προστασίας από τις τράπεζες και να πάνε σε εταιρεία διαχείρισης ή κακή τράπεζα καθώς δεν μπορείς να κάνεις κοινωνική πολιτική σε βάρος των μετόχων ή των καταθετών της τράπεζας».

Σε αυτήν την οντότητα, είπε, πρέπει να βάλει χρήματα το κράτος αν και ο δανεισμός του βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και είναι εκεί που θα γίνει η πραγματική συζήτηση και οι φορολογούμενοι να ελέγξουν το κράτος να μην κάνει δημαγωγικές υποσχέσεις.

Σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στις νομικές διαδικασίες και κάποιες νομοθεσίες και ακολούθως να πεισθούν οι ευρωπαίοι επόπτες «και να μην κάνουν καμία βλακεία ξανά όπως έγινε με το κούρεμα».

Ο κ. Κληρίδης συστήνει σοβαρότητα, όχι λαϊκισμούς, τονίζοντας ότι «τις επιλογές που υπάρχουν κάποιος τις πληρώνει, είτε το κράτος, είτε οι μέτοχοι των τραπεζών που είναι πρώην καταθέτες ή οι νέοι καταθέτες».

Της Γεωργίας Χαννή