You are here

Μειώνεται ο ELA στην Τρ. Κύπρου

18/06/2014 06:41
Νέα μείωση παρουσίασε το Μάιο η ρευστοτική εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από επίσημες πηγές, σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό της κυπριακής Κεντρικής Τράπεζας.

Η μείωση προκύπτει παρά τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στην εγχώρια διακίνηση χρημάτων και ενισχύει τις εκτιμήσεις για σταδιακή ομαλοποίηση των συνθηκών στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα, η ρευστοτική στήριξη του συστήματος από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε τον Μάιο στα €10,6 δισ. από €10,8 δισ. τον Απρίλιο.

Η ΚΤ δεν ανακοινώνει σε ποιους διοχετεύεται η ρευστότητα αλλά είναι γνωστό ότι όλο το ποσό αφορά την Τρ. Κύπρου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Απρίλιο η έκτακτη ρευστότητα (ELA) μειώθηκε στα €9,2 δισ. από €9,4 δισ. τον προηγούμενο μήνα.

Η ρευστότητα μέσω πράξεων νομισματικής πολιτικής παρέμεινε στο €1,4 δισ.

Το κυπριακό τραπεζικό σύστημα άρχισε να λαμβάνει έκτακτη ρευστότητα το Σεπτέμβριο του 2011. Το Μάρτιο του 2013 η έκτακτη ρευστότητα στο σύστημα είχε φθάσει τα €11,4 δισ. και από τον Αύγουστο μειώθηκε σε επίπεδα κάτω των €10 δισ., λόγω αποδοχής κυπριακών ομολόγων για πράξεις νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2014. Κατά την περίοδο αυτή, οι καταθέσεις της μειώθηκαν κατά €900 εκ. αλλά προέκυψε παράλληλα σημαντική μείωση ή πώληση του δανειστικού της χαρτοφυλακίου.

Της Γεωργίας Χαννή