You are here

Moody’s στη StockWatch: Πώς θα μειωθεί το κόστος τραπεζών

25/06/2022 06:00

Τις κινήσεις των τραπεζών για μείωση του κόστους τους, σχολιάζουν αναλυτές του οίκου Moody’s.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη StockWatch, ο Αντιπρόεδρος των Moody’s και Ανώτερος Αναλυτής Χρίστος Θεοφίλου, σημειώνει ότι η συνεχής επένδυση των τραπεζών στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα αυξήσει το κόστος βραχυπρόθεσμα, αλλά θα τις βοηθήσει να εξορθολογίσουν τις λειτουργίες, να βελτιώσουν την ποιότητα εξυπηρέτησης πελατών, να ενισχύσουν τις προσφορές προϊόντων και υπηρεσιών και να μειώσουν το κόστος μακροπρόθεσμα.

Επισημαίνει ότι οι τράπεζες στοχεύουν σε μείωση του δείκτη κόστος προς έσοδα, εν μέσω περαιτέρω πρωτοβουλιών ψηφιοποίησης, μειώσεων προσωπικού και εξορθολογισμού των υποκαταστημάτων.

Αναφορικά με την απόφαση της RCB να μετατραπεί σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει ότι είχε περιορισμένο αντίκτυπο στο τραπεζικό σύστημα.

Για τις μελλοντικές αξιολογήσεις, σημειώνει ότι καθώς οι τράπεζες ολοκληρώνουν την εκκαθάριση του ισολογισμού τους, με μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η εστίαση στρέφεται στην οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης κερδοφορίας, μέσω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης του κόστους.

Ο οίκος υποβάθμισε τις προοπτικές για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα σε σταθερές από θετικές σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2022.

Πιέσεις στην οικονομία

Για τις πιέσεις που δέχεται η οικονομία εν μέσω της ρωσο-ουκρανικής διένεξης και της αύξησης του πληθωρισμού αναφέρεται ο αντιπρόεδρος και ανώτατος αναλυτής του οίκου Heiko Peuters.

Σημειώνει ότι η στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει αυξήσει σημαντικά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα.

Ο οίκος αναθεώρησε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2022 και το 2023 σε 2,4% και 2,1%, αντίστοιχα, από 4,3% και 3,3%, λόγω των αρνητικών οικονομικών επιπτώσεων από τη στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Προβλέπουμε ασθενέστερη αύξηση του ΑΕΠ και υποστηρίζουμε μέτρα από τις αρχές για να αμβλύνουν τις επιπτώσεις των έντονα αυξημένων τιμών της ενέργειας», τονίζει.

Τα μέτρα κρατικής στήριξης και η σημαντική χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας και οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις από την κρίση πιθανότατα θα παραμείνουν συγκρατημένες.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή