You are here

Να συναποφασιστούν τα μέτρα

27/09/2012 14:55
Το μήνυμα που στέλλει ο ΔΗΣΥ και ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είναι ότι χρειάζεται όλοι μας να αναλάβουμε ευθύνες, να συναποφασίσουμε μέτρα που θα οδηγούν την Κύπρο σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι «δεν είναι ώρα στο να χωριζόμαστε σε διάφορα στρατόπεδα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «δεν είναι οι μέρες που κάποιος θα τις χρησιμοποιήσει για κριτική και συνειδητά αποφεύγουμε την κριτική» και πρόσθεσε ότι «μας ενώνει ο κοινός στόχος να ξαναφέρουμε σε τροχιά ανάπτυξης την κυπριακή οικονομία».

Ανέφερε ότι «τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και όσο τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται τόσο δυστυχώς αδυνατίζει περαιτέρω η διαπραγματευτική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε «ένα μνημόνιο που θα δίνει διέξοδο από την οικονομική κρίση και θα δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας, προστατεύοντας όλες τις τάξεις και ομάδες της κυπριακής κοινωνίας, εργαζόμενους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κάθε κυπριακό νοικοκυριό ξεχωριστά».

Χθες, είπε, «υπήρξε μια αρνητική εξέλιξη σε σχέση πάντα και με τις προσδοκίες που είχαμε ή και που καλλιεργήσαμε εδώ στην Κύπρο», προσθέτοντας ότι «δώσαμε ή δόθηκαν ερμηνείες καλοπροαίρετα ότι με το νέο χρόνο θα μπορούσαν οι κυπριακές τράπεζες να χρηματοδοτηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

«Αυτό θα ήταν μια ευλογία γιατί με την απευθείας χρηματοδότηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα, αυτό θα μείωνε τα οικονομικά βάρη και τις αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες της οικονομίας», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «η χθεσινή διευκρίνιση των τριών υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φινλανδίας φωτογραφίζουν και την Κύπρο, μαζί με την Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ότι δεν μπορούν δυστυχώς αυτές οι πέντε χώρες να αναμένουν απευθείας χρηματοδότηση του χρηματοπιστωτικού τους συστήματος από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».

Ανέφερε ότι αυτό αναδεικνύει «το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε» και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε λύσεις, έξοδο από την οικονομική κρίση και τα οικονομικά αδιέξοδα.

Ο κ. Νεοφύτου επανέλαβε ότι δεν παραγράφει τις οποιεσδήποτε ευθύνες, προσθέτοντας ότι ευθύνες υπάρχουν πολυεπίπεδες, σε πολιτικό, εποπτικό επίπεδο, αλλά και στον τραπεζικό τομέα.

Είπε ακόμη ότι «πέρα από την απόδοση ευθυνών, πρέπει αυτός ο τόπος να βρει την πορεία του, να βρούμε λύσεις για τη χρηματοδότηση μας», προσθέτοντας ότι «όσο καθυστερούμε στο να ετοιμάσουμε αξιόπιστες αντιπροτάσεις, τόσο μεγαλώνουν τα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν όλες οι τάξεις της κοινωνίας».

«Οι πρώτοι που θα πληρώσουν την αναβλητικότητα μας δυστυχώς χωρίς να ευθύνονται είναι οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε και κατέληξε ότι «προσθέτουμε στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια».