You are here

Οι απαντήσεις ΠτΔ δεν ικανοποίησαν κατόχους αξιογράφων

23/05/2019 13:23

Δεν ικανοποιήθηκε ο Σύνδεσμος Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων από τις απαντήσεις που έλαβε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών, την Πέμπτη στο Προεδρικό.

«Δεν πήραμε αυτή τη στιγμή κάποιες απαντήσεις που να αισθανόμαστε ασφαλείς ότι προχωρούμε ακριβοδίκαια πάνω στη βάση της δικαίωσης αυτών των ανθρώπων όλων, των κατόχων αξιογράφων, οι οποίοι πέσαμε θύματα της προσπάθειας της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της μη χρεοκοπίας του κράτους και μείναμε θύματα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοίβος Μαυροβουνιώτης.

Πρόσθεσε ότι την ίδια στιγμή διαπιστώνουν ότι ικανοποιούνται κάποιοι άλλοι που διεκδικούν, οι οποίοι όπως είπε, δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των κατόχων αξιογράφων. Είπε επίσης ότι αναμένουν γραπτώς τις απαντήσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση των αιτημάτων τους. Σημείωσε επίσης ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα συνέλθει βάσει των σημερινών δεδομένων για να αποφασίσει πάνω στις περαιτέρω εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις οποίες θα προχωρήσει. Σημείωσε ότι τα αιτήματα που έθεσαν δεν απαντήθηκαν θετικά όπως θα ανέμεναν και είπε ότι δεν υπάρχει επιλογή από τη στιγμή που δεν πήραν τίποτα εδώ και έξι χρόνια.

Ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος διεκδικεί να πάρει τις πρώτες 100 χιλιάδες ευρώ μέσα σε ένα χρονικό όριο στο οποίο να μπορεί και το κράτος, εκτός Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης. Όπως ανέφερε, μέσα από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης πιθανόν να χρειαστούν πολλά χρόνια για να ικανοποιηθούν κάποια δικά τους αιτήματα. Σημείωσε ότι υπολογίζεται πως η αποζημίωση για τις πρώτες 100 χιλιάδες ευρώ είναι γύρω στα 185 εκατ. ευρώ για την Λαϊκή Τράπεζα και 190 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, γύρω στα 350 εκατ. ευρώ, τα οποία, όπως είπε θα μπορούσαν να καταβληθούν σε ετήσιες δόσεις. Σημείωσε ότι δεν έλαβαν ακόμα σαφή απάντηση για αυτό το θέμα.

Όσον αφορά τις αποφάσεις δικαστηρίου για το θέμα των αξιογράφων, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος τους είπε ότι θα αναμένει την απόφαση του δικαστηρίου για μια τελευταία αγωγή που κερδήθηκε αλλά θα εκδικαστεί εκ νέου από το Δικαστήριο ώστε να φανεί κατά πόσο έχει προτεραιότητα ο κάτοχος αξιόγραφου που κέρδισε την υπόθεση ή κάποιοι άλλοι. Ο κ. Μαυροβουνιώτης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι η απόφαση δικαστηρίου που κερδίζει έχει προτεραιότητα στη σειρά, έναντι άλλων που πιθανόν να δικαιούνται αποζημίωση πριν από τους κατόχους αξιογράφων.

Ανέφερε επίσης πως ό,τι και να συμβαίνει, ο Σύνδεσμος θα εξακολουθήσει να επιμένει πάνω στη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας με Eurogroup, ότι όταν κερδηθεί η υπόθεση και η Τράπεζα δεν έχει, τότε το κράτος θα έχει την ευθύνη και την υποχρέωση της αποζημίωσης, όπως ερμήνευσε και γραπτώς ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Απαντώντας σε ερώτημα, ο Σύνδεσμος είπε ότι δεν προτίθεται ούτε μπορεί να πάρει θέση υπέρ οποιουδήποτε υποψηφίου η κόμματος στις ευρωεκλογές.
Όσον αφορά τη διαδικασία για το Ταμείο Αλληλεγγύης, είπε ότι επιβάλλεται εκ των πραγμάτων να δημιουργηθεί, διότι εκείνοι οι οποίοι δεν κίνησαν αγωγή είναι εκτεθειμένοι και έχασαν το αγώγιμο δικαίωμα τους, άρα αναμένουν να πάρουν κάποια λεφτά από αυτό το Ταμείο.

Πρόσθεσε ότι το Δ.Σ. του Συνδέσμου εργάζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι το κράτος να έρθει να υλοποιήσει τη συμφωνία που έκανε με το Eurogroup σε σχέση με δικαστικές αποφάσεις της Λαϊκής και ο άλλος να ενισχυθεί όσο το δυνατό περισσότερο το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης.