You are here

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν δικαιούχοι

16/01/2021 07:44

Το υπουργείο οικονομικών με εγκύκλιο του απαντά σε ερωτήματα τα οποία ενδεχομένως επηρεαζόμενοι επιχειρηματίες ή αυτοτελώς εργαζόμενοι θα ήθελαν να θέσουν στο πλαίσιο του νέου διατάγματος για την αναστολή της αποπληρωμής δόσεων.

1. Μέχρι πότε μπορεί να υποβάλει κάποιος αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων και των τόκων και μέχρι πότε ο χρηματοοικονομικός οργανισμός μπορεί να ελέγξει αν πληρούνται τα κριτήρια της κάθε αίτησης;

-Το αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων και των τόκων προς τον χρηματοοικονομικό οργανισμό πρέπει να υποβληθεί το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2021. Ακολούθως, η απόφαση του χρηματοοικονομικού οργανισμού για το αν ο δανειολήπτης πληροί τα απαιτούμενα κριτήρια, θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021 το αργότερο.

2. Αν κάποιος δανειολήπτης κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2020 είχε καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων του αλλά ακολούθως τις διευθετήσει, έχει το δικαίωμα να αιτηθεί για αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων;

-Πρόσωπα που κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2020 είχαν πέραν των 30 ημερών σε καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης δεν μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για αναστολή των δόσεων και των τόκων.

3. Υπάρχει κατώτατο όριο αναφορικά με το ποσό της καθυστέρησης που μπορεί να παρουσιάζει κάποιος δανειολήπτης;

-Πρόσωπα που διατηρούσαν πιστωτικές διευκολύνσεις οι οποίες κατά την 31ην  Δεκεμβρίου 2020 είχαν πέραν των 30 ημερών σε καθυστέρηση, μπορούν να αποστείλουν αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αναστολή της αποπληρωμής των δόσεων και των τόκων, νοουμένου ότι οι συνολικές καθυστερήσεις στο επίπεδο του χρηματοοικονομικού οργανισμού δεν υπερβαίνουν τα €100 για δάνεια λιανικής τραπεζικής και €500 για τα επιχειρηματικά δάνεια. 

4. Ποια είναι η ημερομηνία έναρξης της αναστολής της αποπληρωμής των δόσεων και των τόκων;

-Η ημερομηνία έναρξης της αναστολής την αποπληρωμής των δόσεων και των τόκων είναι η 1η Ιανουαρίου του 2021.

5. Το Διάταγμα εφαρμόζεται και σε πιστωτικές διευκολύνσεις που διέπονται από το αλλοδαπό δίκαιο;

-Το Διάταγμα εφαρμόζεται και σε όλες τις δανειακές συμβάσεις που συνομολογήθηκαν στην Κύπρο από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς που καλύπτει το Διάταγμα έστω και αν διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο.

6. Το Διάταγμα εφαρμόζεται στην περίπτωση των τρεχούμενων λογαριασμών και των πιστωτικών καρτών;

-Η αναστολή της αποπληρωμής δόσεων και τόκων εφαρμόζεται σε όρια σε τρεχούμενους λογαριασμούς / παρατραβήγματα / πιστωτικές κάρτες που δεν παρουσίαζαν υπερβάσεις πέραν των τριάντα ημερών κατά την 31ην Δεκεμβρίου 2020. O τόκος συσσωρεύεται αλλά δεν κεφαλαιοποιείται κατά τη διάρκεια της αναστολής. Ο τόκος συσσωρεύεται και θα κεφαλαιοποιηθεί με τη λήξη της αναστολής. Επίσης, τρεχούμενοι λογαριασμοί / πιστωτικές κάρτες στους οποίους εφαρμόζεται το Διάταγμα και οι οποίοι λήγουν μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 θα ανανεώνονται αυτόματα για περίοδο 6 μηνών.

7. Τι συμβαίνει στην περίπτωση της εφαρμογής του Νόμου και του Διατάγματος όσον αφορά Κοινοπρακτικά Δάνεια;

-Στις περιπτώσεις Κοινοπρακτικών Δανείων όταν οι δανειστές είναι χρηματοοικονομικοί οργανισμού που εμπίπτουν στο Διάταγμα, τότε ο δανειολήπτης θα επικοινωνεί με τον Διοργανωτή (Arranger) χρηματοοικονομικό οργανισμό, ο οποίος θα αναλαμβάνει την επικοινωνία με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο κοινοπρακτικό δάνειο χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Η αναστολή θα δεσμεύει όλους τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι εάν στους δανειστές περιλαμβάνονται άλλοι οργανισμοί που δεν καλύπτονται από το Διάταγμα τότε δεν εφαρμόζεται το Διάταγμα εκτός της περίπτωσης που οι εν λόγω οργανισμοί αποδεχτούν την αναστολή.

8. Για πόση περίοδο αναστέλλεται η αποπληρωμή δόσεων και τόκων;

-Το σύνολο των τόκων των οποίων αναστέλλεται η περίοδος αποπληρωμής τους μέχρι την 30ην Ιουνίου 2021, θα προστίθενται στο υπόλοιπο του δανείου και το σύνολο των δόσεων κεφαλαίου και τόκων που θα ανασταλούν δεν θα καθίστανται άμεσα απαιτητά, εκτός και αν συμφωνηθεί διαφορετικά μεταξύ του δικαιούχου και του χρηματοοικονομικού οργανισμού.

Τονίζεται ότι, μετά την 30ην Ιουνίου 2021, ημερομηνία λήξης του Διατάγματος, επαναρχίζει η καταβολή των δόσεων και των τόκων σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και παράλληλα η περίοδος αποπληρωμής θεωρείται ότι έχει αυτομάτως επιμηκυνθεί για όση περίοδο χρειάζεται για να αποπληρωθεί τελικώς το κεφάλαιο και οι τόκοι ούτως ώστε να μην διαφοροποιηθούν οι δόσεις μετά την 1ην Ιουλίου 2021, αλλά να συνεχίζει το δάνειο να εξυπηρετείται σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης σχετικής δανειακής σύμβασης.

Στις περιπτώσεις όλων των δανείων με εφάπαξ πληρωμή (bullet payment) μέχρι την 30ην Ιουνίου 2021, η αναστολή έχει διάρκεια έξι μήνες από την ημερομηνία που θα ήταν συμβατικά πληρωτέα η δόση. Στις περιπτώσεις όλων των δανείων με εποχιακή καταβολή των δόσεων, οι δόσεις που θα καταβάλλονταν μέχρι την 30ην Ιουνίου 2021 και οι οποίες θα ανασταλούν θα καταβληθούν την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2022 και θα συνεχίσουν να καταβάλλονται στις ίδιες χρονικές περιόδους εκάστου έτους στο μέλλον μέχρι εξόφλησης του δανείου.

9. Υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον δανειολήπτη που εγκρίθηκε για αναστολή δόσεων και τόκων από το πιστωτικό του ίδρυμα με βάση το σχετικό Διάταγμα, να διακόψει νωρίτερα από την 30ην Ιουνίου 2021 την αναστολή δόσεων και τόκων, εφόσον οι οικονομικές του δυνατότητες του το επιτρέψουν;

-Σύμφωνα με το Διάταγμα, παρά την αναστολή και κατά τη διάρκεια της ισχύος αυτής, ο δανειολήπτης διατηρεί την ευχέρεια, με σχετική ενημέρωση προς το χρηματοοικονομικό οργανισμό, να καταβάλει ή να καταβάλλει εθελοντικά οποιοδήποτε ποσό ή ποσά έναντι ή προς εξόφληση των δόσεων και/ή των τόκων οι οποίοι θα καθίσταντο πληρωτέες/ πληρωτέοι δυνάμει των όρων της σχετικής συμφωνίας πιστωτικής διευκόλυνσης και το ποσό ή τα ποσά αυτά τεκμαίρεται/ονται ως προπληρωμή έναντι του αναθεωρημένου προγράμματος αποπληρωμής.

10. Πιστωτικές διευκολύνσεις που υπογράφηκαν μετά την έκδοση του παρόντος διατάγματος είναι επιλέξιμες;

-Όχι. Δεν καλύπτονται νέες πιστωτικές διευκολύνσεις που υπογράφηκαν μετά τις 30 Μαρτίου του 2020. Πιστωτικές διευκολύνσεις που υπογράφηκαν στις 30 Μαρτίου του 2020 και νοούμενου ότι ο πελάτης και οι πιστωτικές του διευκολύνσεις καλύπτονται από τις κατηγορίες του νέου Διατάγματος θα δικαιούται, στην περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον, αναστολή για 6 μήνες.

11. Ποιες εταιρείες καλύπτονται κάτω από τον ξενοδοχειακό κλάδο;

-Καλύπτει ξενοδοχείο ή τουριστικό κατάλυμα σύμφωνα με τις διατάξεις του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενοδοχείων και Τουριστικών Καταλυμάτων Νόμου.

12. Οι Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί έχουν την δυνατότητα απόρριψης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος;

-Οι Χρηματοοικονομικοί έχουν τo δικαίωμα απόρριψης της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια του

 

ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1.Πού μπορούμε να βρούμε το ειδικό έντυπο;

-Το ειδικό έντυπο βρίσκεται ως Παράρτημα Α στην παρούσα Ανακοίνωση.

2. Ποιος είναι ο τρόπος υποβολής των εντύπων; Τα έντυπα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά ή είναι υποχρεωτική η μετάβαση στον χρηματοοικονομικό οργανισμό για την υποβολή τους;

-Η μετάβαση στον χρηματοοικονομικό οργανισμό δεν είναι υποχρεωτική. Η υποβολή των εντύπων μπορεί να γίνει είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), είτε με τηλεομοιότυπο (fax), ή ταχυδρομικώς, ακόμα και δια χειρός μεταβαίνοντας στον χρηματοοικονομικό οργανισμό στην περίπτωση μόνο που δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η υποβολή της δήλωσης με άλλο τρόπο.

Στο Παράρτημα Β της παρούσας ανακοίνωσης επισυνάπτεται κατάλογος με τα στοιχεία επικοινωνίας των χρηματοοικονομικών οργανισμών για αποστολή του εντύπου εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

3.Το έντυπο είναι κοινό για άτομα και εταιρείες ή υπάρχουν δύο ξεχωριστά;

-Το έντυπο είναι κοινό για άτομα και εταιρείες.  Χρειάζονται οποιεσδήποτε επιπρόσθετες βεβαιώσεις κατά την αποστολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος;

Επισυνάπτεται μόνο στις περιπτώσεις πιστωτικών διευκολύνσεων επιχειρηματικού σκοπού από εταιρείες και αυτοτελώς εργαζομένους οι εργασίες των οποίων βρίσκονται υπό υποχρεωτική αναστολή με βάση το Διάταγμα που εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας στις 8 Ιανουαρίου 2021, βεβαίωση από τον ελεγκτή / λογιστή της επιχείρησης / αυτοτελώς εργαζομένου ότι αυτή / αυτός βρίσκεται σε υποχρεωτική αναστολή εργασιών.

4. Αν κάποιος από τους πρωτοφειλέτες ή συνοφειλέτες δεν επιθυμούν να αποστείλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος αυτό αποτελεί λόγο για μη έγκριση του αιτήματος για αναστολή δόσεων και τόκων;

-H εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να συμπληρώνεται από όλους τους πρωτοφειλέτες και συνοφειλέτες. Σε αντίθετη περίπτωση αυτή θα απορρίπτεται από τον χρηματοοικονομικό οργανισμό. Για σκοπούς αποφυγής περιττής ταλαιπωρίας και για την πιο γρήγορη έγκριση από τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να προωθείται μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από όλους τους πρωτοφειλέτες / συνοφειλέτες.

5. Πελάτης έχει καταβάλει δύο δόσεις κατά τη διάρκεια των μηνών του πρώτου moratorium μετά την έγκριση της αίτησης του. Η τράπεζα έχει χειριστεί αυτές τις δύο δόσεις ως προπληρωμή για τις δόσεις του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, μετά τη λήξη του moratorium στις 31 Δεκεμβρίου 2020 (νοείται ότι η τράπεζα δεν έχει χρεώσει τόκους για αυτές τις δύο δόσεις). Τι ισχύει σε αυτή την περίπτωση;

-O πελάτης έχει επωφεληθεί πλήρως την περίοδο των 9 μηνών και δεν είναι δικαιούχος του Διατάγματος. Ο πελάτης δύναται να μην καταβάλει δόσεις τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021 καθώς οι 2 μήνες αυτοί έχουν προπληρωθεί και θα ξεκινήσει η αποπληρωμή των πιστωτικών του διευκολύνσεων από το Μάρτιο του 2021.

6.Πελάτης έχει καταβάλει δύο δόσεις πριν την υποβολή και έγκριση του αιτήματος του. Τι ισχύει ανάλογα με τις πιο κάτω περιπτώσεις;

Α) Πελάτης δεν ζήτησε την αναδρομικότητα και επιπρόσθετα ζήτησε από τη Τράπεζα να θεωρήσει αυτές τις δόσεις ως προπληρωμή;

-Στην περίπτωση όπου ο πελάτης δεν ζήτησε την αναδρομικότητα τότε οι δόσεις αυτές σύμφωνα με το βασικό διάταγμα παραμένουν ως πληρωμή έναντι των συμβατικών δόσεων για τις οποίες καταβλήθηκαν, ως εκ τούτου δεν μπορούν να θεωρηθούν ως προπληρωμές. Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης αν ανήκει στις κατηγορίες του νέου Διατάγματος θα δικαιούται, στην περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον, περαιτέρω αναστολή για 2 μήνες.

Β) Πελάτης δεν ζήτησε την αναδρομικότητα και επίσης δεν ζήτησε από την τράπεζα οι 2 δόσεις αυτές να θεωρηθούν ως προπληρωμή;  Ως αποτέλεσμα ο πελάτης θα δικαιούται να εκδηλώσει ενδιαφέρον αναστολής σύμφωνα με το νέο διάταγμα για την υπολειπόμενη περίοδο των 9 μηνών;

-Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης αν ανήκει στις κατηγορίες του νέου Διατάγματος θα δικαιούται, στην περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον, περαιτέρω αναστολή για 2 μήνες.

Γ) Ο πελάτης ζήτησε να του επιστραφούν και του επιστράφηκαν τα χρήματα των 2 δόσεων που είχε καταβάλει;

-Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης έχει επωφεληθεί τους 9 μήνες πλήρως και δεν είναι δικαιούχος του Διατάγματος.

Δ) Πελάτης έχει πολλαπλά δάνεια, τρεχούμενο και πιστωτική κάρτα και έχει επωφεληθεί πλήρως της περιόδου αναστολής των 9 μηνών αλλά μόνο για ένα από τα δάνεια του (καθώς είχε αιτηθεί και εγκριθεί μόνο για συγκεκριμένο δάνειο) τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση;

-Σε αυτή την περίπτωση αν ο πελάτης και οι πιστωτικές του διευκολύνσεις για τις οποίες δεν επωφελήθηκε ήδη από την προηγούμενη αναστολή δόσεων και τόκων και καλύπτονται από τις κατηγορίες του νέου Διατάγματος θα δικαιούται, στην περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον, αναστολή για 6 μήνες.

7.Υπάρχει κοινό δάνειο με τον πελάτη Α και πελάτη Β. Ο πελάτης Α έχει επωφεληθεί πλήρως της περιόδου αναστολής των 9 μηνών για ένα ή περισσότερα εκ των δάνειων του. Δικαιούται να αιτηθεί με την σύμφωνη γνώμη του συνοφειλέτη του, πελάτη Β, συμμετοχή στο Διάταγμα σε σχέση με το κοινό δάνειο που διατηρεί με τον πελάτη Β;

-Σε αυτή την περίπτωση αν οι πελάτες Α και Β καθώς και το κοινό τους δάνειο καλύπτονται από τις κατηγορίες του νέου Διατάγματος θα δικαιούται, στην περίπτωση που εκδηλώσει ενδιαφέρον, αναστολή για 6 μήνες.

8.Οι πελάτες Α και Β οι οποίοι διατηρούν κοινό δάνειο έχουν επωφεληθεί πλήρως της περιόδου αναστολής των 9 μηνών για τα προσωπικά τους δάνεια. Μπορούν να αιτηθούν και να επωφεληθούν των προνοιών του νέου Διατάγματoς σε σχέση με το κοινό τους δάνειο;

-Το ίδιο όπως η απάντηση 4 πιο πάνω.

9.Μικρομεσαία επιχείρηση διατηρεί δάνεια τα οποία είναι εξασφαλισμένα με πολλαπλές υποθήκες σε κύριες κατοικίες των μετόχων της. Τι ισχύει ανάλογα με τις πιο κάτω περιπτώσεις;

-Η μικρομεσαία επιχείρηση της οποίας οι εργασίες της βρίσκονται υπό υποχρεωτική αναστολή με βάση το Διάταγμα που εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας στις 8 Ιανουαρίου 2021 ή δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, διατηρεί δάνειο / δάνεια επιχειρηματικού σκοπού εξασφαλισμένο/α με πολλαπλές κύριες κατοικίες η έκαστη αγοραία αξία των οποίων κυμαίνεται πάνω και κάτω των €350.000 Η παράμετρος της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας μέχρι €350.000 δεν εφαρμόζεται στις κατηγορίες των επιχειρηματικών δανείων των εταιρειών που έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αναστολή εργασιών με βάση το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 8/1/2021 και των επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού κλάδου.

10. Η μικρομεσαία επιχείρηση της οποίας οι εργασίες της ΔΕΝ βρίσκονται υπό υποχρεωτική αναστολή με βάση το Διάταγμα που εκδόθηκε από τον Υπουργό Υγείας στις 8 Ιανουαρίου 2021 ή δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο, διατηρεί δάνειο / δάνεια επιχειρηματικού σκοπού εξασφαλισμένο/α με πολλαπλές κύριες κατοικίες η έκαστη αγοραία αξία των οποίων κυμαίνεται πάνω και κάτω των €350.000, είναι δικαιούχα για αναστολή τα δάνεια τα οποία έχουν ως εξασφάλιση κύρια κατοικία με αγοραία αξία μέχρι €350.000;

-Στις περιπτώσεις δανείων με πολλαπλές εξασφαλίσεις κύριων κατοικιών θα είναι δικαιούχα τα δάνεια των οποίων όλες οι κύριες κατοικίες δεν   υπερβαίνουν τις €350.000. Στην περίπτωση που μια εκ των εξασφαλίσεων (κύρια κατοικία) υπερβαίνει τις €350.000, το εν λόγω δάνειο δεν είναι δικαιούχο για αναστολή.

11.Τι ισχύει στην περίπτωση δανείου με χρονιαία δόση που ενέπιπτε μέσα στην περίοδο της αναστολής δόσεων και τόκων του έτους 2020 και ανέστειλε τη χρονιαία δόση ανέστειλε τη χρονιαία δόση;

-Σε αυτή την περίπτωση ο πελάτης έχει επωφεληθεί τους 9 μήνες πλήρως και δεν είναι δικαιούχος του Διατάγματος.

12.Εταιρεία Εστίασης η οποία διατηρεί δάνειο επιχειρηματικού σκοπού και με βάση το Διάταγμα του Υπουργείου Υγείας στις 8 Ιανουαρίου 2021 δύναται να συνεχίσει υπηρεσίες κατοίκον παράδοσης (delivery) ή/και πώλησης σε πακέτο (take away) δύναται να συμμετέχει στο νέο Διάταγμα?

-Ναι δύναται να υποβάλει εκδήλωση ενδιαφέροντος από την στιγμή που το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021 του έχει αναστείλει την κύρια λειτουργία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας.

13. Επιχειρήσεις των οποίων οι εργασίες τους έχουν υποχρεωτικά ανασταλεί με το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας ημερομηνίας 8 Ιανουαρίου 2021 μπορούν να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος για πιστωτικές διευκολύνσεις που μπορεί να είναι εν μέρει για επιχειρηματικό και εν μέρει για καταναλωτικό σκοπό;

-Εμπίπτουν μόνο πιστωτικές διευκολύνσεις επιχειρηματικού σκοπού.