You are here

Όλα στο τραπέζι για τις εκποιήσεις

21/04/2021 15:30

Ένα νομοσχέδιο, τροπολογίες και σωρεία προτάσεων νόμου θα έχει ενώπιον της αύριο η Ολομέλεια της Βουλής, διατηρώντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά στην προσπάθεια να επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων.

Η Ολομέλεια θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του τροποποιημένου νομοσχεδίου περί δικαστηρίων, με βάση το οποίο δημιουργείται ειδική δικαιοδοσία στα επαρχιακά δικαστήρια για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης χρηματοοικονομικών διαφορών μεταξύ δανειοληπτών – τραπεζών και υποθέσεις εκποιήσεων. Το νομοσχέδιο προβλέπει εκδίκαση των εν λόγω υποθέσεων εντός 60 ημερών, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εκτιμούν ότι εάν δεν τροποποιηθεί, το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών εκποιήσεων.

Στο νομοσχέδιο έχουν ενσωματωθεί επτά εκ των δεκατριών προτάσεων νόμου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εκκρεμούν ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών και επιφέρουν αλλαγές στον περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως νόμο.

Θέλοντας να διασφαλίσει τη δυνατότητα έγκρισης των αλλαγών είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο, η επιτροπή Οικονομικών προωθεί στην Ολομέλεια και τις δεκατρείς προτάσεις νόμου.  Οι προτάσεις επιφέρουν αλλαγές στη διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου από ενυπόθηκο δανειστή,

Η συμπερίληψη των προτάσεων νόμου στην αυριανή ατζέντα της Ολομέλειας, γίνεται με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο απόσυρσης του νομοσχεδίου περί δικαστηρίων την τελευταία στιγμή, εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας, λόγω διαφωνίας της με τις προωθούμενες τροπολογίες.

Εξάλλου, ενώπιον της Ολομέλειας, τίθεται ούτως ή άλλως, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, την οποία συνυπογράφει το ΔΗΚΟ, για παράταση της αναστολής εκποιήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.

Η πρόταση, η οποία εξασφαλίζει πλειοψηφία, παρατείνει την προστασία από τις εκποιήσεις, για κύρια κατοικία αξίας μέχρι €350 χιλ. και για μικρή επαγγελματική στέγη με ετήσιο κύκλο εργασιών μέχρι €2 εκατ. και προσωπικό κάτω των 10 ατόμων.

Την ίδια ώρα, οι Οικολόγοι αναμένεται να επιμείνουν στην τοποθέτηση της Ολομέλειας επί της πρότασης νόμου του κόμματος, που επαναφέρει το πλαίσιο εκποιήσεων στη μορφή που είχε πριν την αναθεώρησή του τον Ιούλιο του 2018.

Της Μαρίας Χαμπή