You are here

Ορφανίδης: Θωρακίζονται οι τράπεζες

02/02/2011 15:00
Σε κινήσεις θωράκισης των κυπριακών τραπεζών έναντι των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αναφέρθηκε σήμερα ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αθανάσιος Ορφανίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το ντόμινο υποβαθμίσεων της κυπριακής οικονομίας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Μιλώντας μετά τη συνεδρία της Οικονομικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η κυπριακή οικονομία μπήκε σε τροχιά υποβαθμίσεων», σημειώνοντας ότι η ΚΤ άρχισε ήδη να προβαίνει σε διάφορες κινήσεις ώστε να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα έναντι των νέων υποβαθμίσεων, αποφεύγοντας ωστόσο να επισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Κάνουμε διάφορες κινήσεις για να βελτιώσουμε το κλίμα το οποίο υπάρχει. Η Κεντρική Τράπεζα προβαίνει σε διάφορες υποδείξεις προς τις τράπεζες και εξακολουθεί επίσης να διατηρεί την αυστηρή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος».

Ανέφερε ότι «ήδη οι δύο μεγάλες τράπεζες έχουν προβεί σε αύξηση κεφαλαίου ισχυροποιώντας έτσι τη θέση τους», ενώ επανέλαβε ότι «γίνονται και άλλες κινήσεις για ενίσχυση του συστήματος».

Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι «εντός του 2011 θα είναι έτοιμη η σύσταση του Ανεξάρτητου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο όπως επεσήμανε θα είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση και σχεδιασμένο από την ΚΤ και τις τράπεζες με στόχο να αποτελέσει μαξιλάρι για το τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Ορφανίδης απέρριψε για μία ακόμη φορά τις επισημάνσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης για τους κινδύνους που υπάρχουν στο τραπεζικό σύστημα. «Το μέγεθος των τραπεζών από μόνο του δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ο συνδυασμός που γίνεται με τη διάθρωση του δημοσιονομικού προβλήματος», είπε.

«Η ανησυχία των οίκων είναι στο ότι εάν δεν δυναμώσουν τα δημοσιονομικά τότε η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να δώσει έστω και τη στοιχειώδη βοήθεια στον τραπεζικό τομέα σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί στο μέλλον. Για το λόγο αυτό το μέγεθος του συστήματος δημιουργεί κάποιες ανησυχίες στους οίκους αξιολόγησης», ανέφερε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι «αυτό αποτελεί ένα επιπρόσθετο λόγο για να σπρώξουμε τη βελτίωση των δημοσιονομικών».

Δεν παρέλειψε πάντως να υπενθυμίσει ότι «το μέγεθος του τραπεζικού τομέα στην οικονομία είναι θέμα στρατηγικού σχεδιασμού εδώ και δεκαετίες, που έφερε πολλές προοπτικές ανάπτυξης και πλούτο στον τόπο δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας».

Όσον αφορά στα της οικονομίας άφησε αρκετές φορές αιχμές για το ότι η Οικονομική Συμβουλευτική Επιτροπή παρά τις σοβαρές εξελίξεις στην οικονομία, συνέρχεται για πρώτη φόρα μετά την τελευταία συνεδρία το Νοέμβριο του 2010.

Σε σχέση με τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της οικονομίας, εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη μέχρι ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί στο 4%».

Όσον αφορά τα επιτόκια στην κυπριακή αγορά, τα οποία συνεχίζουν να συγκαταλέγονται στα πιο ψηλά της ευρωζώνης, ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε «στη σύνδεση του τραπεζικού συστήματος με την ελληνική οικονομία και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και στο ότι τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων είναι πιο ψηλά στην περίπτωση της Κύπρου από το μέσο όρο της ευρωζώνης».

Η βελτίωση των δημοσιονομικών κατέληξε, θα επιτρέψει και τη μείωση των επιτοκίων των κυβερνητικών ομολόγων η οποία εν συνεχεία θα επιτρέψει τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών και των επιτοκίων.

Της Ηρώς Ευθυμίου