You are here

Πακέτο δανείων για πώληση ετοιμάζει η Ελληνική

15/06/2019 06:40

Πακέτο δανείων για πώληση ετοιμάζει η Ελληνική Τράπεζα και προς το σκοπό αυτό θα διορίσει διεθνείς συμβούλους.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της τράπεζας για το 2018, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, η Τράπεζα έχει ξεκινήσει ένα στάδιο προετοιμασίας για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων(ΜΕΧ) με στόχο τον εντοπισμό της επιλογής που ανταποκρίνεται καλύτερα στους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας.

Το στάδιο προετοιμασίας θα περιλαμβάνει τον ορισμό του χαρτοφυλακίου ΜΕΧ, την αξιολόγηση των εξασφαλίσεων με ακίνητα, την αποκατάσταση των δεδομένων και την ενίσχυση των δεδομένων (data tapes), τις μερίδες πληροφοριών των δανειοληπτών, τη νομική δέουσα επιμέλεια και τις επιλογές διαμόρφωσης συναλλαγών.

Για την ολοκλήρωση των εργασιών και προκειμένου να καταλήξει στην καλύτερη δυνατή δομή, η Τράπεζα θα διορίσει διεθνείς συμβούλους ώστε να προχωρήσει σε υψηλού επιπέδου συζητήσεις μετά από υπογραφή συμφωνιών εμπιστευτικότητας με διάφορα τρίτα πρόσωπα που ενδέχεται να ενδιαφέρονται για πιθανή συνεργασία με την Τράπεζα. Τέτοια τρίτα μέρη συμπεριλαμβάνουν επενδυτικές τράπεζες και χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Η τράπεζα προχώρησε πέρσι σε πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη-λιανικής τραπεζικής, ύψους €144 εκ. στην B2Kapital Cyprus Ltd.

Η Τράπεζα ανακοίνωσε για το 2018 κέρδη €319 εκ. έναντι ζημιών €46 εκ. το 2017 λόγω της μεγάλης αρνητικής υπεραξίας που αναγνωρίστηκε στα βιβλία της από την απορρόφηση του «καλού» ενεργητικού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Οι ΜΕΧ του Ομίλου και της Τράπεζας ανήλθαν σε €2.474 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2018 και σε
σύγκριση με €2.162 εκ. στις 31 Δεκεμβρίου 2017 σημείωσαν αύξηση 14%. Η ανοδική κίνηση στο επίπεδο των ΜΕΧ ήταν αποτέλεσμα της απόκτησης του Συνεργατισμού.

Από τις 30 Ιουνίου 2017 η APS Cyprus διαχειρίζεται ΜΕΔ ύψους περίπου €1,8 δισ. και χαρτοφυλάκιο ακινήτων με αγοραία αξία περίπου €230 εκατ. έναντι αμοιβής διαχείρισης πληρωτέα από την Τράπεζα.

Της Γεωργίας Χαννή