You are here

Προάγγελος «κακών» οι Moody’s για κρατικές εγγυήσεις

30/04/2021 06:24

Καμπανάκι με χαμηλούς τόνους κτύπησε στις κυπριακές αρχές ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις, στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου outlook που εξέδωσε χθες. Ο οίκος εκτιμά ότι το σχέδιο θα είναι θετικό για τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, ωστόσο, καθιστά σαφή την ανάγκη οι τράπεζες «να διατηρούν την ανεξαρτησία τους στις αποφάσεις δανεισμού τους».

Η ειδική αυτή επισήμανση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης, φαίνεται να μην είναι τυχαία καθώς, παραπέμπει στις ανησυχίες που ήδη εκφράστηκαν και από το βήμα της Βουλής και από στελέχη της εγχώριας εποπτικής αρχής και του ΥΠΟΙΚ, αναφορικά με την ενσωμάτωση στο σχετικό νόμο, τροπολογίας για σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, η οποία θα αξιολογεί τις διαδικασίες δανεισμού των τραπεζών προς τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η απόφαση για συμμετοχή στην επιτροπή  παρακολούθησης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας  υπό την ιδιότητα του παρατηρητή, είχε προκαλέσει συζητήσεις  και προβληματισμούς, κατά πόσο οι όροι εντολής αυτής της επιτροπής  και ο γενικότερος ρόλος που θα διαδραματίζει στην όλη διαδικασία, θα αντίκεινται ή όχι των εποπτικών κανονισμών που διέπουν την ανεξαρτησία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.   

Ανώτατα στελέχη του ΥΠΟΙΚ, της ΚΤ και των Τραπεζών στους οποίους η StockWatch έθεσε τις επισημάνσεις του διεθνούς οίκου, ερμήνευσαν την αναφορά αυτή ως προάγγελο τυχόν αντιδράσεων από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώπιον της οποίας θα τεθεί ο νόμος περί κρατικών εγγυήσεων, για να εξετάσει κατά πόσο συνάδει ή όχι με το θεσμικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων, πριν δώσει τη συγκατάθεση της.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η επίμαχη αυτή πτυχή που αφορά στη σύσταση επιτροπής παρακολούθησης, αναμένεται να  τεθεί στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών της Γενικής  Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όταν το ΥΠΟΙΚ αποστείλει το σχετικό νόμο στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σχολίασε τις τροποποιήσεις που η πλειοψηφία της ολομέλειας του Σώματος είχε ψηφίσει σε σχέση με τις κρατικές εγγυήσεις, παρατηρώντας χαρακτηριστικά:

«Ελπίζω οι τροπολογίες που μόλις έχουν ψηφιστεί να μην είναι τέτοιες που να έχουμε κόκκινο φως και ένα μεγάλο όχι από την Ευρώπη», υπονοώντας την Κομισιόν και την ΕΚΤ.  

Στην εγχώρια εποπτική αρχή διατυπώνονται προβληματισμοί για πως η ΕΚΤ θα προσεγγίσει την απόφαση της Βουλής να συσταθεί επιτροπή  παρακολούθησης  για να «εποπτεύει» τις διαδικασίες παροχής δανείων με κρατική εγγύηση από τις τράπεζες, από τη στιγμή που η επόπτης των τραπεζών είναι η ίδια και κανείς άλλος.

Μέχρι τέλος Μαίου το ναι ή το όχι  της Κομισιόν

Όπως δήλωσε πρόσφατα στη StockWatch ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, το τελικό κείμενο του σχετικού νόμου αναμενόταν από στιγμή σε στιγμή να  σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο το οποίο με τη σειρά του θα το καταθέσει στο αρμόδιο όργανο της Κομισιόν για έγκριση.

Εκτιμάται ότι πριν το τέλος Μαίου και δεδομένου ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού αρχές του επόμενου μήνα θα έχει ενώπιον της το νόμο και τη σχετική έκθεση του ΥΠΟΙΚ, θα είναι έτοιμη να δώσει τις απαντήσεις της στις κυπριακές αρχές.

Το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων στοχεύει στο να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις από την πανδημική κρίση.

Όπως προβλέπεται, το κράτος θα καλύπτει το 70% του χρεωστικού δανείου, ενώ η τράπεζα θα καλύπτει το υπόλοιπο 30%.

Οι Moody’s στο εβδομαδιαίο outlook διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το κυβερνητικό σύστημα εγγυήσεων θα βοηθήσει στη μείωση των περιορισμών στις ταμειακές ροές και θα διασφαλίζει ότι οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις θα έχουν επαρκή πρόσβαση σε ρευστότητα και χρηματοδότηση για να υποστηρίξουν την μετά την πανδημία ανάκαμψη της Κύπρου.

Παρακολουθούν τα τεκταινόμενα η ΕΚΤ και ΕΕΜ

Την ίδια ώρα, η Φρανκφούρτη παρακολουθεί και καταγράφει το τι αποφασίστηκε από την απερχόμενη Βουλή σε σχέση με το νόμο για τις εκποιήσεις, το νόμο περί δικαστηρίων και τις καταχρηστικές ρήτρες.

Τα μηνύματα που έρχονται από την ΕΚΤ και τον ΕΕΜ, «είναι μηνύματα δυσφορίας» ανέφερε στη StockWatch ανώτατη πηγή του ΥΠΟΙΚ, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν και στελέχη της ΚΤ.

Σημειώνεται ότι ο  υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είχε προειδοποιήσει πριν περίπου δύο βδομάδες ότι τυχόν αλλαγές από τη Βουλή, του πλαισίου εκποίησης στη βάση των προτάσεων κομμάτων, «θα επιφέρει κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες, με άμεσο κίνδυνο το αξιόχρεο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Με βάση τις επιπρόσθετες πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η StockWatch από ανώτερους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών και της ΚΤ, όπως επίσης και από ανώτατα στελέχη τραπεζών, οι οίκοι αξιολόγησης και οι διεθνείς θεσμοί προειδοποιούν όχι μόνο για το θεσμικό πλαίσιο για τις εκποιήσεις, αλλά και για τα δύο επίμαχα νομοσχέδια περί προστασίας καταναλωτών - που περιλαμβάνει πρόνοιες αναφορικά με την προστασία από καταχρηστικές ρήτρες και για το νόμο περί δικαστηρίων.

Στην ΕΚΤ, πάντως, δεν βλέπουν με θετικό μάτι την επαναλαμβανόμενη απόφαση από τη Βουλή να αναστέλλει την εφαρμογή του νόμου περί εκποιήσεων με τη συγκατάθεση του εγχώριου επόπτη, παρά την αυστηρή επιστολή που έστειλε στον απερχόμενο πρόεδρο του νομοθετικού Σώματος Αδάμο Αδάμου.

Του Λεύκου Χρίστου