You are here

Προωθούνται χαλαρώσεις σε αναδιαρθρώσεις δανείων

20/06/2022 17:47

Διευκολύνσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης δανείων, στην περίπτωση που υπάρχουν παρατυπίες στα υποθηκευμένα ακίνητα και είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από επαρχιακές Διοικήσεις, προωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Τη σχετική πρόταση νόμου που προβλέπει τροποποίηση του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμου, ώστε να υποβοηθηθούν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης χρέους όπου υπάρχουν ακίνητα τα οποία είναι επιβαρυμένα με την εγγραφή εμπράγματους βάρους από οποιαδήποτε Επαρχιακή Διοίκηση, είχαν καταθέσει οι βουλευτές Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Σταύρος Παπαδούρης.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Παπαδούρης είπε ότι αυξάνονται καθημερινά τα παράπονα που λαμβάνουν από δανειολήπτες για φρενάρισμα των αναδιαρθρώσεων δανείων αγοράς ακινήτων, στο πλαίσιο του σχεδίου Εστία, από το Κτηματολόγιο.

Ο  κ. Παπαδούρης έκανε λόγο για γενική απαγόρευση, η οποία δεν επιτρέπει την εκ νέου αναδιάρθρωση δανείων και πρότεινε όπως δοθούν κάποιες στοχευμένες χαλαρώσεις για συγκεκριμένο χρονικό, για το θέμα των αναδιαρθρώσεων δανείων.

Εκπρόσωπος του Κτηματολογίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει ένσταση ως προς την πρόταση νόμου, προσθέτοντας ωστόσο, ότι θα πρέπει να γίνει αναδιατύπωση σε πρόνοιες της, ώστε η μεταβίβαση της ακίνητης ιδιοκτησίας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης, να αφορά μόνο σε μεταβίβαση σε δανειστή.

Εισηγήθηκε επίσης όπως η σχετική τροποποίηση να έχει συγκεκριμένη χρονική ισχύ, η οποία θα ανανεώνεται εάν προκύπτει ανάγκη.

Τα μέλη της επιτροπής συμφωνήσαν να προχωρήσουν στις σχετικές τροποποιήσεις στην πρόταση νόμου, αλλά και τον υφιστάμενο νόμο και να προωθηθεί άμεσα για ψήφιση.  Σύμφωνα με πληροφόρηση η ισχύ της πρότασης θα είναι μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρία, ο Σύνδεσμος Τραπεζών εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς την πρόταση νόμου, καθώς όπως αναφέρθηκε ο νόμος ως τροποποιείται δεν επιτρέπει μεταβίβαση των εν λόγων ακινήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα σε τρίτα πρόσωπα.

Της Ελένης Χαραλάμπους