You are here

Πυρά ΕΤΥΚ κατά δημοσιονομικού συμβουλίου

01/09/2017 10:52
Νέα πυρά εξαπολύει η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου για τα ταμεία προνοίας αναφέροντας ότι η κυβέρνηση επιστρατεύει το δημοσιονομικό συμβούλιο για να ενισχυθεί η προσπάθεια στοχοποίησης των τραπεζικών υπαλλήλων.

Με εγκύκλιο της η ΕΤΥΚ σημειώνει ότι «είναι γνωστή η εμπάθεια που τρέφει ο πρόεδρος του δημοσιονομικού συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, για τους τραπεζικούς υπαλλήλους και τη συνδικαλιστική τους Οργάνωση, αφού ο ίδιος φρόντιζε, ιδιαίτερα την εποχή που αρθρογραφούσε ως δημοσιογράφος, να μας το θυμίζει σχεδόν καθημερινά».

«Έπρεπε να γνωρίζει το δημοσιονομικό συμβούλιο ότι η αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας ήταν δέσμευση (και κατά συνέπεια υποχρέωση) της κυβέρνησης και της βουλής από το 2013, η οποία επαναλήφθηκε αρκετές φορές, μέχρι και πρόσφατα, από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (21/4/2017)», σημειώνεται.

Όπως προστίθεται, «η αθέτηση των δεσμεύσεων, η κοροϊδία και το ξεγέλασμα χιλιάδων πολιτών από την ίδια την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση η απώλεια της αξιοπιστίας των πολιτών απέναντι στο κράτος τους, φαίνεται ότι για το δημοσιονομικό συμβούλιο είναι ενέργεια απόλυτα θεμιτή, μπορεί να γίνεται χωρίς καμιά αναστολή και χωρίς να δημιουργείται «κακό προηγούμενο».

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, το δημοσιονομικό συμβούλιο και ο πρόεδρος του, για τη μόνη περίπτωση που ανησύχησαν για τη δημοσιονομική πορεία του κράτους είναι η αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας.

Δεν έδειξαν, τονίζουν, καμιά ευαισθησία για πολύ σοβαρά ζητήματα όπως (ενδεικτικά):

- Η εξόφληση, από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, των δανείων των δήμων με €185 εκ.

- Ο εξανεμισμός περίπου €1,1 δισ. του φορολογούμενου πολίτη, λόγω της μείωσης της αξίας του Συνεργατισμού (από το €1,7 δισ. στα €600 εκ.).

- Η απόφαση για παραχώρηση δωρεάν μετοχών σε πελάτες του Συνεργατισμού από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη (€1,7 δισ. ήταν η ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού από τις τσέπες του φορολογούμενου πολίτη).

- Η ενίσχυση, από τα λεφτά του φορολογούμενου πολίτη, των ταμείων συντάξεων της ΑΤΗΚ με €17 εκ. κατ’ έτος για να καλύψει, όχι το κούρεμα, αλλά απώλειες λόγω κακής διαχείρισης.

«Για όλα τα πιο πάνω θέματα το δημοσιονομικό συμβούλιο δεν εξέδωσε καμιά ανακοίνωση, ούτε έδειξε το ενδιαφέρον του, παρά μόνο «ευαισθητοποιήθηκε» για την αποκατάσταση των κουρεμένων ταμείων προνοίας. Μια ευαισθησία η οποία ήταν σε νάρκωση όταν επανειλημμένα, από το 2013, εκφραζόταν η δέσμευση για αποκατάσταση τους από την πολιτεία, αλλά και για είκοσι ολόκληρες μέρες μετά την εξαγγελία του σχεδίου από το υπουργικό συμβούλιο. Γιατί, άραγε;, διερωτάται η ένωση των τραπεζικών υπαλλήλων.

«Αυτό, όμως που προκαλεί περισσότερο στην ανακοίνωση του δημοσιονομικού συμβουλίου είναι το ότι οι τοποθετήσεις του στο θέμα αυτό εκφράζουν είτε άγνοια στοιχειωδών δεδομένων, είτε σκόπιμη παραπληροφόρηση».

Όπως σημειώνει η ΕΤΥΚ, το δημοσιονομικό συμβούλιο φαίνεται να αγνοεί σημαντικές νομοθεσίες και ευρωπαϊκές οδηγίες οι οποίες προστατεύουν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο, αυτοί που συμβουλεύουν το ίδιο το κράτος, επί αδρής αμοιβής, να αγνοούν ότι τα συνταξιοδοτικά σχέδια είναι τόσο σημαντικά, αποτελούν ένα από τους κυριότερους πυλώνες του ασφαλιστικού συστήματος των ευρωπαϊκών χωρών και τυγχάνουν, ως έπρεπε, σημαντικής προστασίας, που δεν την είχαν τα ταμεία προνοίας των τραπεζικών υπαλλήλων το 2013», τονίζεται.

Επιπρόσθετα, αναφέρουν, το δημοσιονομικό συμβούλιο αγνοεί ότι, τα ταμεία προνοίας είναι ένας βασικός πυλώνας ασφαλιστικής κάλυψης, ο οποίος όμως, το 2013, δεν έτυχε της ευνοϊκής μεταχείρισης και εξαίρεσης που έτυχαν οι ασφαλιστικές εταιρείες (με πρόσθετη πράξη το κούρεμα τους περιορίστηκε περίπου στο 11-12% μόνο).

«Το δημοσιονομικό συμβούλιο παραλείπει να αναφέρει, ότι ακέραια την ευθύνη για το κούρεμα των ταμείων προνοίας μας, την φέρει η κυβέρνηση, η οποία είχε την ευθύνη της εποπτείας τους (έφορος) και δεν επέτρεπε να γίνει η διασπορά των καταθέσεων που προέβλεπε ο νόμος. Οι διοικήσεις των τραπεζών, είχαν τότε τη διαχείριση των ταμείων και κρατούσαν εγκλωβισμένες τις καταθέσεις (100%) στις τράπεζές τους. Στη Λαϊκή Τράπεζα μάλιστα (τότε ήταν κρατική), διοικούσε η κυβέρνηση, αφού η ίδια διόριζε το διοικητικό συμβούλιο».

Σύμφωνα με την ΕΤΥΚ, το δημοσιονομικό συμβούλιο επιμελώς παραλείπει να αναφέρει, ότι τα μέλη των ταμείων προνοίας που είχαν καταθέσεις στις δύο τράπεζες τέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από τους καταθέτες, αφού δεν εξαιρέθηκαν οι πρώτες €100 χιλ. και δεν έγινε συμψηφισμός των μερίδων τους με τα δάνεια τους.

«Είναι ξεκάθαρο ότι, μέσα και από αυτή την ετεροχρονισμένη και γεμάτη ανακρίβειες και εμπάθεια, παρέμβαση του δημοσιονομικού συμβουλίου, επιχειρείται η συνέχιση της απαράδεχτης παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και η ανεπιτυχής προσπάθεια να δικαιολογηθεί μια πρωτοφανής και προκλητική αθέτηση δεσμεύσεων της ίδιας της κυβέρνησης», τονίζεται.

Τέλος, όσο αφορά την υποσημείωση στην ανακοίνωση του δημοσιονομικού συμβουλίου για το «προσωπικό όφελος που ενδεχομένως» να έχει ο πρόεδρος του, κ. Γεωργιάδης, από την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, «το οποίο είναι διατεθειμένος να θυσιάσει για το καλό των δημοσιονομικών του κράτους, θεωρούμε ότι θα ήταν σωστό να δημοσιοποιήσει και το ποσό στο οποίο αναφέρεται, που σαφώς θα είναι ψίχουλα σε σχέση και με το ευεργέτημα που απολαμβάνει από τη θέση στην οποία διορίστηκε για μια εξαετία».

Η οργάνωση τονίζει την αποφασιστικότητα μας, «εάν παρ’ ελπίδα δεν αρθεί αυτή η αδικία που συντελείται εις βάρος μας, να καλέσουμε τα συλλογικά μας όργανα για να λάβουν τις δέουσες αποφάσεις».