You are here

«Σιωπούν» ΕΠΑ, ΚΤ για χρεώσεις τραπεζών

25/07/2019 12:30

Την τακτική της περίεργης σιωπής ακολουθούν για περισσότερο από τρεις μήνες η Κεντρική Τράπεζα και η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), στις οποίες η ΣΕΚ υπέβαλε γραπτό – διά χειρός – αίτημα για να ασκήσουν την επιρροή τους για άρση σειράς τραπεζικών χρεώσεων που κρίνονται ως απαράδεκτες και πλήττουν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και άτομα με περιορισμένα εισοδήματα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καταγγέλλει με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη η ΣΕΚ.
 
Τέτοιες χρεώσεις είναι η επιβολή χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από τα ταμεία, η είσπραξη €2 για την πληρωμή των λογαριασμών κοινής ωφελείας, (π.χ. ΑΤΗΚ, ΑΗΚ, Υδατοπρομήθεια κλπ) και η χρέωση με €2 της προσωρινής εκτύπωσης κατάστασης λογαριασμού, αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτές οι χρεώσεις που δημοσιεύονται ήδη στις ιστοσελίδες των τραπεζών λειτουργούν τιμωρητικά σε βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων και σε βάρος όλων εκείνων των πολιτών που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
 
Στις επιστολές τόσο προς τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας όσο και προς την Πρόεδρο της ΕΠΑ, εκτός των πιο πάνω, τονίζεται ότι «η αύξηση κατά 100%, (από το €1 στα €2) του τέλους εξόφλησης των λογαριασμών είναι προκλητική και δείχνει μια τάση αχορταγίας από πλευράς των τραπεζών», αναφέρει η ΣΕΚ.
 
Αναφέρει ακόμα ότι «η άποψη ότι οι τράπεζες λειτουργούν σε μια ελεύθερη οικονομία δεν πρέπει να παρεξηγείται και να δημιουργεί άλλοθι για υπερβολικές και αδικαιολόγητες χρεώσεις, καθότι ελεύθερη οικονομία δεν σημαίνει και ελεύθερη Κέρκυρα ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει ασυδοσία σε βάρος των πολιτών».
 
Οι επιστολές της ΣΕΚ επιδόθηκαν διά χειρός και έκτοτε, αν και πέρασαν περισσότερο από τρεις μήνες, δεν υπήρξε καμία απάντηση και καμία ανταπόκριση με αποτέλεσμα οι πολίτες να εξακολουθούν να είναι έρμαιο στα χέρια των εμπορικών τραπεζών, κάποιες εκ των οποίων πολλαπλασιάζουν τις χρεώσεις με σχετικές αναρτήσεις στις ιστοσελίδες τους.