You are here

S&P στη StockWatch: Δεν «καθάρισαν» με ΜΕΔ οι τράπεζες

12/11/2022 06:00

Οι κυπριακές τράπεζες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει πλήρως την εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού τους, αναφέρει ο αναλυτής του οίκου S&P Global Ratings, Sebastien Boreux.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, σημειώνει ότι αν και η μείωση ήταν πολύ σημαντική τα τελευταία χρόνια, ο δείκτης ΜΕΔ των κυπριακών τραπεζών εξακολουθεί να είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

«Αναμένουμε ότι η περαιτέρω επιδείνωση θα είναι διαχειρίσιμη», τονίζει.

Όσον αφορά την απομόχλευση σε όλο το σύστημα, εκτιμά ότι «είναι κοντά στο τέλος, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των προβληματικών δανείων έχει εκφορτωθεί από τους ισολογισμούς των τραπεζών».

Ωστόσο, ο οίκος δεν αναμένει σημαντική αύξηση του όγκου των δανείων τους επόμενους 12-18 μήνες.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο του οίκου, μια βασική πρόκληση για τις κυπριακές τράπεζες θα είναι η βιώσιμη βελτίωση της κερδοφορίας τους. Ειδικότερα, επισημαίνει, οι προσπάθειες μείωσης του εργατικού κόστους του συστήματος και η επένδυση στο ψηφιακό μετασχηματισμό, θα πιέσουν την κερδοφορία.

Όσον αφορά την οικονομία, επισημαίνει ότι το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 4,5% το 2022, παρά τους σχετικά ισχυρούς δεσμούς της κυπριακής οικονομίας με τη Ρωσία, ιδίως στους τομείς του τουρισμού και των επιχειρηματικών υπηρεσιών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% και το 11% του κυπριακού ΑΕΠ, αντίστοιχα.

Για τον πληθωρισμό, σημειώνει ότι αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση και τις επενδύσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό μέσω δημοσιονομικών μέτρων.

Ωστόσο, τονίζει, «ενώ εξακολουθεί να είναι υψηλός, έχει πέσει και αναμένουμε ότι θα συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις παγκόσμιες τιμές των εμπορευμάτων».

Στη συνέντευξή του αναφέρεται ακόμη στο πώς η εκταμίευση κεφαλαίων από την ΕΕ έως το 2026, θα στηρίξει τις επενδύσεις και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και τα μέτωπα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το Φεβρουάριο.

Εκτιμά ότι ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις στην Κύπρο ή να αλλάξει τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές, εάν η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος βελτιωθεί ουσιαστικά, ιδίως μέσω περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στον ισολογισμό του τραπεζικού τομέα, ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και βελτίωσης της πρόσβασης των τραπεζών στις αγορές κεφαλαίων χρέους.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή