You are here

Στην παρουσία Γ. Εισαγγελέα η εκδίκαση 3ης υπόθεση της Τρ. Κύπρου

27/06/2019 17:04

Στην παρουσία του γενικού εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη θα συνεχιστεί στις 3 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, η εκδίκαση της 3ης ποινικής υπόθεσης εναντίον στελεχών της Τράπεζας Κύπρου σε σχέση με την επαναταξινόμηση των ομολόγων της τράπεζας.

Μετά την αθώωση των Ανδρέα Ηλιάδη και Γιάννη Κυπρή, η διαδικασία συνεχίζεται για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους που είναι οι Χρίστης Χατζημιτσής, Νικόλας Καρυδάς, Χριστόδουλος Πατσαλίδης, Ελίζα Λειβαδιώτου και Δέσποινα Κυριακίδου.

Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε στις 31/05/2019 την έφεση του γενικού εισαγγελέα κατά της απόφασης του μόνιμου κακουργιοδικείου Λευκωσίας να απαλλάξει και αθωώσει τους Ηλιάδη και Κυπρή από όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν.

Το κακουργιοδικείο είχε κάνει αποδεκτή την προδικαστική ένσταση που ήγειραν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο κατηγορουμένων για κατάχρηση της δικαστικής διαδικασίας προβάλλοντας τη θέση ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν το κοινό θεμέλιο της παρούσας υπόθεσης με τις άλλες δύο ποινικές υποθέσεις της Τράπεζας Κύπρου.

Μετά την απόφαση του ανωτάτου, η υπεράσπιση επανέφερε το αίτημα της για αναστολή της υπόθεσης με τον γενικό εισαγγελέα να απορρίπτει για δεύτερη φορά το συγκεκριμένο αίτημα και να ζητά συνέχιση της διαδικασίας.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, η υπεράσπιση κατηγορουμένων στην υπόθεση εξέφρασε την πρόθεση της να εγείρει προδικαστικές ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου εξέφρασε την πρόθεση του να εγείρει ζήτημα κατάχρησης της διαδικασίας στη βάση του πλαισίου που είχε δηλωθεί ως παραδεκτό στην προηγούμενη διαδικασία με κάποιες αναγκαίες προσθήκες.

Η κατάχρηση της διαδικασίας συνίσταται στο ότι η κατηγορούμενη Ελίζα Λειβαδιώτου ήταν μάρτυρας στις δύο προηγούμενες υποθέσεις της τράπεζας, εκ των οποίων στην μια χρησιμοποιήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας από την κατηγορούσα αρχή.

Ο κ. Πολυβίου επιφύλαξε επίσης το δικαίωμά του να εγείρει και θέμα κατάχρησης της διαδικασίας λόγω ρητής υπόσχεσης μη δίωξης προς την κατηγορούμενη.

Κατά τη προηγούμενη δικάσιμο, το δικαστήριο είχε καλέσει τα εμπλεκόμενα μέρη τα να συμφωνήσουν ως προς το υπόβαθρο και τα παραδεκτά γεγονότα επί των οποίων θα εγερθούν οι ενστάσεις.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Νίνος Κέκκος ενημέρωσε το δικαστήριο ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε συμφωνία επί των παραδεκτών γεγονότων καθώς επίσης και για την επιθυμία του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους, να είναι παρών στη διαδικασία.

Το δικαστήριο επαναόρισε την υπόθεση για τις 3 Ιουλίου, στις 9 το πρωί, κατά την οποία η Κατηγορούσα αρχή και η υπεράσπιση θα προβούν σε αγορεύσεις ως προς το κατά πόσον η κατηγορούσα αρχή δεσμεύεται από το σύνολο των παραδεκτών γεγονότων που είχαν συμφωνηθεί κατά την εξέταση της προηγούμενης ένστασης με την οποία αθωώθηκε ο Ανδρέας Ηλιάδης και ο Γιάννης Κυπρή.

Ο κ. Πολυβίου εξέφρασε τη θέση ότι τα γεγονότα που καταγράφονται στην απόφαση του κακουργιοδικείου και του ανωτάτου είναι δεσμευτικά για όλη τη διαδικασία με το δικαστήριο να του απαντά ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί ενδεχομένως στα πλαίσια διεξαγωγής μιας δίκης εντός δίκης και με την προσκόμιση μαρτυρίας.

Όλοι οι κατηγορούμενοι απάντησαν την 01/06/2017 μη παραδοχή στις δεκαέξι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, τέσσερις για πλαστογραφία και αντίστοιχες για κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, τρεις για χειραγώγηση της αγοράς, τρεις για ψευδείς λογαριασμούς και δύο για συνωμοσία προς καταδολίευση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.