You are here

Στο μικροσκόπιο τραπεζών οι δανειολήπτες του σχεδίου Εστία

13/06/2019 16:24

Οι τράπεζες θα αναλάβουν τον ενδελεχή έλεγχο των δανειοληπτών που επιθυμούν να ενταχθούν στο σχέδιο Εστία δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή.

Σε δηλώσεις στη StockWatch, ο κ. Παντελή ο οποίος εκτελεί και καθήκοντα διευθυντή χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μετά την αφυπηρέτηση του Ανδρέα Χαραλάμπους, εξήγησε ότι «η σημαντική εργασία εξέτασης των στοιχείων του δανειολήπτη θα γίνεται από τις τράπεζες στις οποίες θα υποβάλλονται οι αιτήσεις συνοδευόμενες με όλα τα απαραίτητα πιστωτικά ή αποδεικτικά στοιχεία από τον ενδιαφερόμενο δανειολήπτη».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «για να είναι κάποιος δικαιούχος του σχεδίου Εστία πρέπει να είναι βιώσιμος. Δηλαδή να μπορεί να πληρώσει το νέο αναδιαρθρωμένο δάνειο του».

Σημείωσε ότι «ο πρώτος έλεγχος που θα γίνεται από τα πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ σημαντικός διότι θα  καθορίζει εάν ο αιτητής είναι δικαιούχος του σχεδίου».

Εν συνεχεία είπε,  η αίτηση θα καταλήγει στον αρμόδιο φορέα που είναι το υπουργείο εργασίας στο οποίο θα γίνεται ο τελικός έλεγχος για να καταλήξει εάν ο δικαιούχος όντως είναι επιλέξιμος του σχεδίου και τότε θα εκδίδεται η τελική έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου εργασίας

«Δηλαδή εάν κάποιος εγκριθεί από το υπουργείο εργασίας οφείλει να πληροί τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει για το αναδιαρθρωμένο δάνειο του και όταν κατά τη διάρκεια του χρόνου διαφανεί ότι έχει συμμορφωθεί με τις δόσεις του που θα είναι τα δυο τρίτα της δόσης του νέου αναδιαρθρωμένου δανείου τότε το κράτος θα καταβάλει τη χορηγία προς το τραπεζικό ίδρυμα», εξήγησε.

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να διαφανεί πρώτα ότι ο δανειολήπτης έχει συμμορφωθεί πλήρως στις νέες του υποχρεώσεις.  Σε αντίθετη περίπτωση τερματίζεται η καταβολή χορηγίας και ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να αποπληρώσει ολόκληρο το δάνειο του όχι μόνο το αναδιαρθρωμένο.

Είπε επίσης ότι μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο εντός του Ιουνίου, του τελικού κειμένου του σχεδίου και του  μνημoνίου συναντίληψης, θα δοθεί στις τράπεζες στις οποίες θα παραχωρηθεί χρονικό περιθώριο ενός μηνός να το εξετάσουν και ύστερα να το συνυπογράψουν για να αρχίσουν να λαμβάνουν αιτήσεις από τους δανειολήπτες.

Μιλώντας νωρίτερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Παντελή διευκρίνισε ότι «στις περιπτώσεις που ένας δανειολήπτης δεν είναι βιώσιμος άρα δεν είναι ούτε δικαιούχος, τότε στο μνημόνιο που θα υπογραφεί με τις τράπεζες που θα συμμετέχουν στο σχέδιο Εστία προβλέπεται ότι αυτές οι περιπτώσεις πρέπει να υποβάλλονται στο υπουργείο οικονομικών το οποίο εξετάζει ήδη τρόπους για το πως θα τις διαχειριστεί».

«Στα σκαριά» είπε «βρίσκεται ένα σχέδιο το οποίο θα διαχειρίζεται αυτές τις περιπτώσεις».

Κάλεσε τους δανειολήπτες να μην ανησυχούν λέγοντας ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει υπηρεσίες για να παρέχουν στήριξη διότι θέλουν να πέτυχει το σχέδιο Εστία.

Της Ηρώς Ευθυμίου