You are here

Το στοίχημα Χάρη στον τελευταίο του προϋπολογισμό

19/09/2019 07:13

Στοίχημα ότι η αισθητή επιβράδυνση της κυπριακής οικονομίας δεν θα επηρεάσει το δημοσιονομικό ισοζύγιο βάζει στον έβδομο και τελευταίο προϋπολογισμό που θα καταθέσει στη βουλή ο Χάρης Γεωργιάδης.

Ο υπουργός οικονομικών, που ανακοίνωσε ήδη ότι θα παραιτηθεί σύντομα από τη θέση του, εκτιμά ότι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα κάτω του 3% θα αφήσει ανεπηρέαστο τον στόχο για δημιουργία δημοσιονομικών πλεονασμάτων κοντά στο 3%.  Υπολογίζει, δηλαδή, ότι η μείωση του ρυθμού ανάπτυξης από το 4% στο 3% δεν θα έχει επίδραση στο δημοσιονομικό πλεόνασμα που θα παραμείνει στα επίπεδα του 2019 και (χωρίς τον Συνεργατισμό) του 2018.

Η κυβέρνηση φαίνεται να εκτιμά επίσης ότι το ολοένα και πιο αβέβαιο εξωγενές περιβάλλον θα αφήσει αλώβητη την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, για το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να υποχωρήσει στο 2,9% το 2020 από 3,2% που υπολογίζεται ότι θα είναι φέτος, παραμένοντας σημαντικά πιο πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η σχετική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης σε σχέση με το 2018 οφείλεται στη σημαντική μεγέθυνση του ΑΕΠ των προηγούμενων ετών αλλά και στην αβεβαιότητα που επικρατεί στο εξωτερικό περιβάλλον, με την ένταση του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο και με ορατό το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του ΗΒ από την ΕΕ, αναφέρει σημείωμα του υπουργείου.

«Η επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και η επιβράδυνση που καταγράφεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες επιβάλλει εγρήγορση και προσήλωση στους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας», σημειώνεται.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξανδρος Μιχαηλίδης διαβλέπει μεγάλη την πιθανότητα αναθεώρησης ανάπτυξης προς τα κάτω λόγω εξωγενών παραγόντων που θα επηρεάσουν τον τουρισμό αλλά και τις επιχειρήσεις.

«H συνεχιζόμενη αβεβαιότητα από την αναβολή του Brexit και η πιθανότητα ενός άτακτου Brexit, η συνεχιζόμενη αδυναμία στη γερμανική οικονομία, οι αρνητικές εξελίξεις στην αγορά πετρελαίου και οι εμπορικοί πόλεμοι ΗΠΑ και Κίνας συνηγορούν σε μια δύσκολη περίοδο για την ανοικτή κυπριακή οικονομία. Η κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένει ευάλωτη και η Κύπρος έχει ακόμη ιδιαίτερες αδυναμίες στον συγκεκριμένο τομέα. Χρειάζεται προσοχή και σύνεση από όλους», τονίζει.

Το υπουργείο ευελπιστεί ότι ο συνδυασμός των πλεονασμάτων και της ανάπτυξης θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 100% το 2019 και το 2020.  Το 2019 μετά την αποπληρωμή του ρωσικού δανείου το χρέος θα υποχωρήσει στο 97% και το 2020, μετά την αποπληρωμή του ΔΝΤ, θα μειωθεί στο 91%.

Το υπουργείο είναι σχετικά αισιόδοξο και για τις τράπεζες, καθώς αναμένει ότι το 2020 θα πουλήσουν πακέτα δανείων και ότι θα επωφεληθούν από το Εστία.

Τόσο το υπουργείο όσο και οι οικονομολόγοι σημειώνουν αρκετούς κινδύνους που ελλοχεύουν.

Ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα πρέπει να λάβει υπόψη τους ακόλουθους σημαντικούς κινδύνους:

-Τις αποφάσεις από το ανώτατο δικαστήριο σχετικά με την επαναφορά ή όχι των αποκοπών στους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων.

-Tο ΓεΣΥ και οι ανάγκες μεγαλύτερης συνεισφοράς από το κράτος.

-Εξωτερικούς παράγοντες (Brexit, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας, επιβράδυνση στο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας).

-Περισσότερες αλλαγές στο σχέδιο πολιτογράφησης και μείωση του τουρισμού που θα έχουν αρνητική επίδραση στην πορεία της οικονομίας.

Το υπουργείο συμφωνεί με το ζήτημα των κρατικών μισθών και προσθέτει στις εγχώριες προκλήσεις την κατάσταση στις τράπεζες, την απώλεια της μεταρρυθμιστικής δυναμικής που εντοπίζει ή δημοσιονομικής χαλάρωσης και τις υποχρεώσεις από κρατικές εγγυήσεις.  Σημειώνει επίσης τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού αν ξεφύγουν οι δαπάνες του γενικού σχεδίου υγείας.

Οι επιχειρήσεις άρχισαν πάντως να νιώθουν τους κραδασμούς από την οικονομική επιβράδυνση και την επικέντρωση της ανάπτυξης στις κατασκευές.  Χθες οι επιχειρηματικοί σύνδεσμοι ζήτησαν από την κυβέρνηση φορολογικές ελαφρύνσεις αξίας €0,5 δις.

Της Γεωργίας Χαννή