You are here

Στον αέρα τα €85 εκατ., έρχεται σχέδιο ενοίκιο αντί δόσης

30/06/2022 06:59

Στον αέρα βρίσκεται η δεύτερη δόση των €85 εκατ. που επρόκειτο να λάβει η Κύπρος από τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) σε μία έκρυθμη περίοδο από τις επιπτώσεις στην οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ανάγκη να διοχετευτεί ρευστότητα στην αγορά μέσω των έργων ανάπτυξης που αποτελούν το βασικό άξονα του ΕΣΑΑ.

Στη χθεσινή σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ υπό τον Κ. Πετρίδη με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, κυριάρχησε η κάθετη διαφωνία μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και του ίδιου του ΥΠΟΙΚ, κυρίως, στο επίμαχο θέμα της προστασίας των εγγυητών, το οποίο προκύπτει μέσα από τα δύο νομοσχέδια που ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και διέπουν την αδειοδότηση και τη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης δανείων.

Σε μία ύστατη προσπάθεια για να μη εκτεθεί εκ νέου η αξιοπιστία της χώρας, τα δύο μέρη συμφώνησαν να μεταφέρουν και πάλι τη συζήτηση των εν λόγω αναθεωρημένων ν/σ ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Το ΑΚΕΛ, δια των εκπροσώπων του στη σύσκεψη, έβαλαν έντονα την πάγια θέση του κόμματος τους ότι οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων δεν θα πρέπει να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δεδομένα των εγγυητών μέσω του συστήματος Άρτεμις, μία προσέγγιση με την οποία υπάρχει πλήρης ταύτιση και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. 

«Σχεδόν όλη η Κύπρος είναι εγγυητές και με αυτό το νομοσχέδιο, τα παιδιά μας θα είναι κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων», δήλωσε χθες μετά το πέρας της σύσκεψης ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης που μιλούσε στη Βουλή καθώς, στο ΥΠΟΙΚ δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να καλύψουν ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα και να έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν ερωτήματα που η κοινή γνώμη ζητά απαντήσεις.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου σημείωσε ότι σε καμιά περίπτωση το κόμμα του δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τους εγγυητές για άλλη μια φορά, προς χάρη, όπως είπε, «της οποιασδήποτε μεσοβέζικης λύσης».

Έχει διαρρεύσει από την Εζεκία Παπαϊωάννου ότι το ΑΚΕΛ με επιστολή προς τον ΥΠΟΙΚ έχει ζητήσει την τροποποίηση τεσσάρων σημείων επί των επίμαχων ν/σ.

Προτείνει βασικά ενσωμάτωση στα ν/σ της ευρωπαϊκής οδηγίας του 2021 για διασφάλιση των εγγυητών.

Επίσης, αξιώνει συμμόρφωση των εταιρειών διαχείρισης των δανείων με το νόμο για τις καταχρηστικές ρήτρες καθώς και την ενίσχυση του πλαισίου για να καταστούν πιο αποτελεσματικές και διαφανείς οι διαδικασίες.

Ζητά επίσης ενίσχυση του πλαισίου των εξασφαλίσεων και των κεφαλαίων των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων.

Σημειώνεται ότι τα επίμαχα ν/σ βρίσκονται προς συζήτηση στην επιτροπή οικονομικών της βουλής από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αποτελούν το τελευταίο προαπαιτούμενο που θέτουν οι θεσμοί για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των €85 εκατ.

Το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε μετά τη σύσκεψη σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ο κ. Πετρίδης παρουσίασε προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ολοκληρωμένο και ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, το οποίο παρέχει εργαλεία, τόσο για την περεταίρω μείωση και επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όσο και το δίχτυ προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

Οι πυλώνες για προστασία πρώτης κατοικίας

Επιπρόσθετα, στη σύσκεψη παρουσιάστηκε λεπτομερώς ο συνολικός σχεδιασμός που προώθησε η κυβέρνηση από το 2015 για προστασία της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, με τον κ. Πετρίδη να επιβεβαιώνει, μετά από σχετικές ερωτήσεις βουλευτών, χθεσινό ρεπορτάζ της StockWatch για το σχέδιο mortgage to rent, σύμφωνα με το οποίο οι θεσμοί στις Βρυξέλλες, έθεσαν ως όρο ότι η έγκριση ενός τέτοιου σχεδίου που θα καλύπτει ευάλωτους και μη βιώσιμους δανειολήπτες, δεν θα πρέπει η πρώτη τους κατοικία να είναι αξίας πέραν των €250 χιλ.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες που έχει προωθήσει ή προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση για προστασία της πρώτης κατοικίας που είναι:

  • Σχέδιο Εστία (ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουνίου 2020)
  • Σχέδιο Οικία (αποδοχή αιτήσεων μέχρι 30 Ιουνίου 2022)
  • Σχέδιο Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
  • Σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης (Mortgage to Rent) το οποίο θα καλύπτει συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού, περιλαμβανομένων των μη βιώσιμων του Σχεδίου Εστία, με συνολικό κόστος €400 εκατ.

Kατά τη χθεσινή σύσκεψη οι εκπρόσωποι των κομμάτων έθεσαν προς συζήτηση και τη νομοθεσία των εκποιήσεων, το μηχανισμό της ΚΤ για τις αναδιαρθρώσεις καθώς και τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα εκδικάζει χρηματοοικονομικές διαφορές, καθώς και υποθέσεις εκποιήσεων.

Η Κύπρος μέσω του ΕΣΑΑ προσβλέπει να λάβει μέχρι €1.2 δισ. έως το 2026.

Του Λεύκου Χρίστου