You are here

Θέλουν μετοχές οι κουρεμένοι της Τρ. Κύπρου

09/07/2019 09:30

Παραχώρηση μετοχών στους κουρεμένους πρώην μετόχους της Τράπεζας Κύπρου με αντίστοιχο αριθμό, πριν από τον μηδενισμό τους τον Μάρτιο του 2013, αξιώνει ο σύνδεσμος παλαιών μετόχων της BOCH.

Τα μέλη του συνδέσμου στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής τους συνέλευσης, δεν έκρυψαν τη μεγάλη απογοήτευση τους από το γεγονός ότι έξι χρόνια μετά τις δραματικές αποφάσεις του Eurogroup, σε σχέση με τα κουρέματα των καταθέσεων, των μετοχών και των αξιογράφων, ελάχιστα έκαναν η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία για αποκατάσταση της αδικίας που θεωρούν ότι έγινε σε βάρος τους.

Μιλώντας στα μέλη του συνδέσμου παλαιών μετόχων της Τρ. Κύπρου ο Ελευθέριος Ιωάννου, που διετέλεσε και πρόεδρος του ΔΣ της BOCH, εξήγησε ότι θα ήταν προς όφελος της Τρ. Κύπρου να παραχωρήσει προς τους κουρεμένους μετόχους της αντίστοιχο αριθμό μετοχών, που είχαν κουρευτεί.

Μία τέτοια λύση, είπε, θα κοστίσει στην τράπεζα περίπου €123 εκ. με τη σημερινή τιμή της μετοχής.

Σημείωσε ότι το ποσό αυτό θα μπορεί να προέλθει από τα μη δηλωμένα αποθεματικά της τράπεζας.

Εξέφρασε την άποψη ότι μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν και προς όφελος της Τράπεζας Κύπρου να αποκτήσει και μία μικρή μετοχική βάση κυπρίων.

Επεσήμανε ότι με τυχόν αποδοχή του αιτήματος, θα σταματήσουν οι νομικές και χρονοβόρες διαδικασίες όπως επίσης και οι αγωγές που έχουν γίνει κατά της τράπεζας, της κυβέρνησης, της ΚΤ, της αρχής εξυγίανσης και του γενικού εισαγγελέα.

Δια των αγωγών αυτών οι κουρεμένοι μέτοχοι αξιώνουν αποζημιώσεις με το επιχείρημα ότι δια των πράξεων, Τράπεζα Κύπρου, αρχής εξυγίανσης, εκτελεστική εξουσία και νομική υπηρεσία, αποστέρησαν ή μείωσαν τα περιουσιακά στοιχεία των 88 χιλιάδων μετόχων της Τρ. Κύπρου χωρίς να τους καταβάλουν αποζημιώσεις, κατά παράβαση των προνοιών του Συντάγματος.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από μέλη του συνδέσμου ότι τα μέλη του ΔΣ δεν προώθησαν όσο θα έπρεπε να δίκαια, κατά την άποψη τους αιτήματα των κουρεμένων μετόχων, ο κ. Ιωάννου, αναφέρθηκε στην δημιουργία του εθνικού ταμείου αλληλεγγύης.

«Οι παλαιοί μέτοχοι και κουρεμένοι της Τράπεζας Κύπρου», τόνισε, «πετύχαμε να συμμετέχουμε στο εθνικό ταμείο αλληλεγγύης και ταυτόχρονα να λαμβάνουμε μέρος στη λήψη αποφάσεων».

Πρόσθεσε ότι «σε αυτό το συμβούλιο έχουμε λόγο και θα μπορούμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας».

Παρατήρησε ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η βουλή, σε ότι αφορά αυτό το θέμα, κινούνται προς ορθή κατεύθυνση.

Παραδέχθηκε ότι η όλη διαδικασία, για να τύχουν κάποιων αποζημιώσεων οι κουρεμένοι μέτοχοι, θα πάρει πολλά χρόνια.

Το ταμείο έχει προικοδοτηθεί μέσω του προϋπολογισμού €55 εκ. ενώ, όπως είπε, προγραμματίζεται να μεταφερθούν στο ταμείο 14 τεμάχια γης αξίας €100 εκ.

Επεσήμανε ότι οι φορολογούμενοι μεταξύ αυτών και οι ίδιοι είναι αδύνατο να πληρώσουν τα δισεκατομμύρια που κατασχέθηκαν με το κούρεμα.

Άσκησε δριμεία κριτική για τους «πρωταγωνιστές» της περιόδου του Μαρτίου του 2013.

Το κράτος, υποστήριξε, εκμεταλλεύτηκε την Τράπεζα Κύπρου.

Η Τρ.Κύπρου, δεν πτώχευσε, αλλά οι μέτοχοι της έγιναν θύματα υποκλοπής.

Σημείωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου μέχρι και επί διοίκησης της ΚΤ υπό τον Πανίκο Δημητριάδη ήταν φερέγγυα στην Κύπρο και στηνΕλλάδα.

«Δυστυχώς η ΚΤ χάρισε τα καταστήματα της των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ενεργούσα ως αρχή εξυγίανσης» υποστήριξε.

Επεσήμανε ότι με τη χαριστική αυτή πράξη η Τράπεζα Πειραιώς που αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης, παρουσίασε αμέσως ένα κέρδος της τάξης των €3,4 δισ. ενώ η Τράπεζα Κύπρου υπέστη μία αντίστοιχη καταστροφική ζημιά της τάξης του €1,4 δις.

Οι πράξεις, τόνισε, ήταν άδικες  και δεν διασφάλισαν τα συμφέροντα της Τρ.Κύπρου.

«Η Τρ.Κύπρου, οι καταθέτες της, οι μέτοχοι της και οι κάτοχοι ομολόγων της υπήρξαν τα θύματα του ευρωσυστήματος για να σωθεί το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος» τόνισε ο κ. Ιωάννου ο οποίος  πριν από τη λήξη των εργασιών της ΓΣ ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την προεδρία, όχι όμως από τον σύνδεσμο.

Σημειώνεται ότι το περασμένο Μάρτιο η ολομέλεια της βουλής ενέκρινε με 28 ψήφους υπέρ και 18 εναντίον το νομοσχέδιο για το ταμείο αλληλεγγύης που αφορά τους «κουρεμένους».

Του Λεύκου Χρίστου