You are here

Τρ. Κύπρου: Ολοκλήρωση Project Helix

28/06/2019 16:44

Την ολοκλήρωση του Project Helix που αφορά την πώληση δανείων €2,8 δισ. ανακοίνωσε η Τρ. Κύπρου.

Το Project Helix αναφέρεται στην πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με μεικτή λογιστική αξία ύψους €2.8 δισ. (εκ των οποίων €2.7 δισ. αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ενυπόθηκες εξασφαλίσεις ακίνητα περιουσιακά στοιχεία, σε συγκεκριμένα επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC, η οποία είχε ανακοινωθεί στις 28 Αυγούστου 2018.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την ολοκλήρωση της συναλλαγής εισπράχθηκε τίμημα πώλησης ύψους περίπου €1.2 δισ., αντικατοπτρίζοντας αναπροσαρμογές που προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από τις αποπληρωμές δανείων που εισπράχθηκαν επί του χαρτοφυλακίου από την ημερομηνία αναφοράς την 31η Μαρτίου 2018.

Συνολικά, η συναλλαγή έχει καθαρή θετική επίδραση ύψους περίπου 70 μονάδες βάσης στους κεφαλαιακούς δείκτες του Συγκροτήματος. Στις 31 Μαρτίου 2019, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) του Συγκροτήματος και ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας του Συγκροτήματος ανήλθαν σε 14.9% και 17.9% αντίστοιχα, αναπροσαρμοσμένοι για το Project Helix.

Η συμμετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο ομολογιακό δάνειο (senior debt) σε σχέση με αυτή τη Συναλλαγή έχει μειωθεί από το αρχικό ποσό ύψους €450 εκ. σε περίπου €45 εκ., αντιπροσωπεύοντας περίπου το 4% της συνολικής χρηματοδότησης.

«Το Συγκρότημα παραμένει επικεντρωμένο στη συνέχιση της βελτίωσης της ποιότητας των περιουσιακών του στοιχείων και στην αναζήτηση λύσεων, τόσο οργανικών όσο και μη, ώστε η Τράπεζα να καταστεί ένας πιο ισχυρός, πιο ασφαλής οργανισμός, ικανός να στηρίξει την κυπριακή οικονομία», τονίζεται.