You are here

Τζόζεφ Αντωνίου, Ελληνική: Η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες

11/06/2022 06:00

Οι κρίσεις συνοδεύονται και από ευκαιρίες τις οποίες οφείλουμε να αναλύουμε και να αξιοποιούμε κατάλληλα, όπως για παράδειγμα η προσέλευση αρκετών ξένων εταιρειών στην Κύπρο, αναφέρει ο Ανώτατος Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων της Ελληνικής Τράπεζας Τζόζεφ Αντωνίου.

Σε συνέντευξή του στη StockWatch, ο κ. Αντωνίου σημειώνει ότι οι ευκαιρίες για προσέλκυση εταιρειών αφορούν κυρίως τους αναδυόμενους τομείς όπως είναι η Τεχνολογία και Επικοινωνία (ICT), ο Τομέας της Υγείας και της Εκπαίδευσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ESG).

Επισημαίνει ότι οι επιπτώσεις του Ουκρανικού αναπόφευκτα έφεραν ένα ντόμινο διεθνών εξελίξεων που επηρέασαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα και κατ’ επέκταση την κυπριακή οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται ότι θα επηρεαστεί λόγω του Ουκρανικού ζητήματος από την απότομη κλιμάκωση του κόστους στις κατασκευές, κυρίως λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυξήσεων στα μεταφορικά ναύλα, τα οποία δύναται να επηρεάσουν τη ζήτηση για νέα κατασκευαστικά έργα.

Ενδεχομένως, προσθέτει, αυτό να έχει ένα ανασταλτικό ρόλο αλλά και να σπρώξει την αγορά προς τις μικρότερες κατασκευές (πχ. διαμερίσματα) λαμβάνοντας υπόψη και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ για αγορά πρώτης κατοικίας.

Επίσης αναφέρει ότι το luxury property market αναμένεται να αντιμετωπίσει πιέσεις μετά την «απώλεια» της ρωσικής αγοράς, αλλά το θετικό είναι ότι ο συγκεκριμένος τομέας είχε ήδη αρχίσει να αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα μετά την παύση του Κυπριακού Επενδυτικού Σχεδίου.

Όσον αφορά τον τουρισμό, επισημαίνει ότι ο τομέας παρουσιάζει αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα φέτος, με αυξημένες αφίξεις από Αγγλία και Σκανδιναβία αλλά και από καινούργιες αγορές (πχ. Γαλλία, Ελβετία και Πολωνία), επιτρέποντας συγκρατημένη αισιοδοξία.

Κυρώσεις κατά Ρωσίας

Αναφορικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την εφαρμογή τους, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα ζητήματα που εκκρεμούν άμεσα.

Σημειώνει ότι οι τράπεζες πρέπει να προχωρούν έγκαιρα και αποτελεσματικά στη λήψη αναγκαίων μέτρων και ενεργειών έτσι ώστε, ανάλογα με τις αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον τους, να παραμείνουν δυνατές και να μπορούν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με τον καλύτερο τρόπο.

«Σε αυτό το περιβάλλον, όπου αναμένεται συρρίκνωση στα εισοδήματα και τις ταμειακές ροές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ τα επιτόκια ακολουθούν μια ανοδική πορεία, χρειάζεται προσοχή και σύνεση για την άρτια διαχείριση πιθανών πιστωτικών κινδύνων και την ελαχιστοποίηση νέων Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων», τονίζει.

«Η παρατεταμένη πίεση σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας τα τελευταία 2 χρόνια, καταστούν αναγκαία την έγκαιρη και συνετή διαχείριση της κρίσης και των επικείμενων κινδύνων, όπως είχε γίνει και κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το κλίμα και το περιβάλλον, καθώς και οι πολιτικές για την αντιμετώπισή τους, περιλαμβάνονται πλέον υποχρεωτικά ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες και προκλήσεις για τις κυβερνήσεις, τις οικονομίες και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Αντωνίου σημειώνει ακόμη ότι οι κυπριακές τράπεζες καλούνται να διαχειριστούν το ολοένα και αυξανόμενο κυβερνο-έγκλημα, τις δυσλειτουργίες των πληροφοριακών συστημάτων λόγω της αυξανόμενης πολυπλοκότητας τους, τις αλλαγές εξαιτίας της νέας ψηφιακής τραπεζικής και του αντίστοιχου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, καθώς και τη διαχείριση των πολύπλοκων ρυθμιστικών και κανονιστικών πλαισίων που αφορούν την ηλεκτρονική και ψηφιακή διακυβέρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.

Της Γεωργίας Χαννή